Yandex Metrica

1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı hızla sulara gömülüyor

1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı hızla sulara gömülüyor

1,412 milyar nüfuslu Çin sular altında kalabilir... Araştırmacılar, dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin'in büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. Hazırlanan raporda Asya ülkesinin kıyı kentlerinde yaşayan milyonlarca insanın zemin çökmeleri nedeniyle sular altında kalacağını öne sürdü.

Dünya

20.04.2024, 00:08

Dünyanın en çok nüfusa sahip olan ülkeleri arasında yer alan Çin için tehlike çanları çalmaya başladı. "The Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacıların Çin genelindeki 82 kentte uydu kayıtlarını kullanarak 2015-2022 yıllarındaki zemin değişikliklerini incelemesine yer verildi.

Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul konutta Avrupa'yı solladı Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul konutta Avrupa'yı solladı Haberi Görüntüle

ÇİN SULAR ALTINDA KALABİLİR

Konuya ilişkin araştırmacılar, Çin'deki yüksek nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yer altı sularının kullanılması sonucu çekilme yaşandığını, bunun sonucunda da zeminde oynamalar olduğunu belirledi.

Araştırmacılar Çin'in özellikle kıyı kentlerinde meydana gelen zemin oynamalarının çökmelere neden olduğuna dikkat çekerken çökmelerin deniz suyu seviyesini artırmasıyla su baskını riskini beraberinde getirdiğini ifade etti.

Çin için felaket senaryosunu ortaya koyan araştırmacılar, çökmeler nedeniyle kıyı kesimlerinde yaşayan milyonlarca vatandaşın 2120'ye kadar sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu saptadı.

O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı: Tek gerçek seçenek! O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı:... Haberi Görüntüle

MİLYONLARCA İNSAN TEHLİKEDE

Araştırmacılar, çökmelerin neden olduğu kaymalar nedeniyle Çin haritasının yüzde 16'sının yılda 10 milimetreden fazla seviyede "hızla", yüzde 45'inin de yılda 3 milimetre düzeyinde "orta" seviyede battığını belirledi.

Çin'in başkenti Pekin'in de bu çökmelerden etkilendiğine işaret eden araştırmacılar, Çin'in kıyı kesimlerinin yakın bir gelecekte deniz seviyesinin altına kalma tehdidi yaşadığını belirtti.

Konuya ilişkin derğerlendirmelerde bulanan Hong Kong Üniversitesinde görevli Jeodezist Ding Xiaoli, çökmelerin sadece Çin'in değil tüm dünyanın yaşadığı bir sorun olduğunu ifade etti.

Sözlerine devam eden Ding, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da da çökmeler yaşandığını ve bu ülkenin de giderek denizin altında kaldığını söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading