Yandex Metrica

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve Bayraktar TB2'nin

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve Bayraktar TB2'nin

2012 tarihli askerî işbirliği anlaşması feshedildi; Amerikan ordusu Nijer'deki 110 milyon dolarlık üssü boşaltmaya hazırlanıyor. Batı ve Kuzey Afrika'nın 'merkez üssü' olarak görülen kampın yeni sahipleri Türk HÜRKUŞ ve Bayraktar TB2 olacak. 

Dünya

26.04.2024, 20:50

Türkiye'nin tarihte savaş uçağı ihraç ettiği ilk ülke olan Nijer, Amerikan askerlerini kovmaya hazırlanıyor. 26 Temmuz 2023'te yönetimi ele alan Nijer askerleri, önce sömürgeci Fransa'yı ülke topraklarından attı, ardından ABD ile imzalanmış anlaşmaları feshetti. Pentagon şimdi Sahel bölgesinde stratejik önemdeki askerî üssü boşaltma hazırlığı yapıyor.

Nijer'de Amerikalıların kullandığı 'Üs 201'
 

Sahra Çölü'nün güney ucundaki Agadez kenti yakınlarında bulunan Aerienne Üssü yaklaşık 110 milyon dolarlık maliyetle inşa edilmişti.

Kuzey ve Batı Afrika'daki Amerikan üslerinin merkez noktası olarak görülen nam-ı diğer 'Üs 201', bir dizi MQ-9 SİHA'ya da ev sahipliği yapıyor. İçerisinde gelişmiş gözetleme ve uydu sistemleri bulunan, aynı zamanda yüksek güvenlikli sığınaklarla teçhiz edilen Arienne Üssü'ünde yaklaşık 1000 ABD askeri barınıyor.  

Askerî kargo uçaklarının inişine imkan tanıyan geniş pisti Üs 201'de her türlü savaş uçağının konuşlanmasına da olanak sağlıyor. Nijer topraklarındaki Arienne, ABD'nin Cibuti'deki üssünden sonra Afrika'daki en büyük ikinci üssü konumunda.

Pentagon'un işlettiği en büyük ve en pahalı SİHA üssü olarak bilinen yerin mülkiyeti Nijer devletine ait. ABD burada 10 yıllığına imzalanmış kira kontratı ile bulunuyor. 

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

AMERİKAN ORDUSU YENİ ADRES ARIYOR 

Yıllık bakım gideri 30 milyon doları bulan üsteki SİHA, uçak ve malzemeler için yeni adres arayışı başladı. Bölgedeki askerî varlığını korumayı amaçlayan Amerikan Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Nijer'e alternatif olacak yeni bir ülke için temaslar yürütüyor. 

Washington'ın Fransa'nın da hava üssünün bulunduğu Çad'ı düşündüğü, hem Libya hem de Nijer'e komşu olması nedeniyle bu ülkenin iyi bir seçenek olduğu belirtiliyor.

Moritanya, Benin ve Fas da seçenekler arasında yer alırken, ABD'nin Fransa ile ortak üs kurabileceği de iddia ediliyor. Henüz iddia olmaktan öteye geçemeyen ortak üs fikrinin Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard tarafından da desteklendiği biliniyor.

Nijer'e gönderilmiş HÜRKUŞ uçağı

İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor Haberi Görüntüle

BOŞALTILACAK ÜSSÜN YENİ SAHİPLERİ

Başkent Niamey'de Fransızların terk ettiği kışlaya Nijer askerleri yerleşmişti. Amerikan ordusunun yoğunlukla SİHA konuşlandırdığı Aerienne Üssü de buranın boşaltılmasının ardından asıl sahibine dönecek. Nijer ordusunun Fransız-Amerikan destekli terör örgütleriyle mücadelede kullandığı Bayraktar TB2 SİHA'lardan bir kısmının önümüzdeki dönemde burada konuşlanması bekleniyor. 

Bayraktar TB2 SİHA Afrika'da çok sayıda ülkeye ihraç edildi.

Nijer aynı zamanda Türkiye'den savaş uçağı satın alan ilk ülke oldu. Afrika ülkesine 2022 yılında TUSAŞ yapımı hafif taarruz ve temel eğitim uçağı HÜRKUŞ'tan 2 adet ihraç edilmişti. Nijer HÜRKUŞ'ları da Güney Sahra bölgesine operasyonlarda Üs 201'i kullanacak. 

General Abdourahamane Tchiani, geçtiğimiz temmuz ayında Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u devirerek yönetimi ele geçirmişti. 

Habere Tepki Ver

44

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading