Yandex Metrica

Eskişehir'deki NTE madenine teklif yağıyor: Çinliler, Amerikalılar ve Japonlar geldi

Eskişehir'deki NTE madenine teklif yağıyor: Çinliler, Amerikalılar ve Japonlar geldi

Nadir toprak elementleri konusunda Türkiye'yi bir anda dünya ikinciliğine taşıyan Beylikova madenine 3 ülkeden teklif geldi.

Teknoloji

24.03.2024, 10:31

Yüksek teknoloji ürünlerinin kaliteli, verimli ve uzun ömürlü olması için vazgeçilmez önemdeki nadir toprak elementleri (NTE) yakın gelecekte Türkiye'nin yüzünü güldürecek. Eskişehir'i Beylikova ilçesinde tespit edilen 694 milyon tonluk NTE yatakları Türkiye'yi rezervler bakımından bir anda Çin'in ardından dünya ikinciliğine taşıdı. 

İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! İnstagram'dan müstehcen görüntülere önlem! Kullanıcıların güvenliği için yeni özelliğini duyurdu! Haberi Görüntüle

ÇİN ÖNCE KÜÇÜMSEMEYE ÇALIŞTI, SONRA...

Rezerv bulunduğu haberi geçtiğimiz ay küresel ölçekte ses getirdi. NTE'ler konusunda tekel durumunda bulunan Çin, devlet aygıtı Global Times'te bir haber yayınladı ve Beylikova rezervini küçümsemeye çalıştı. Toprak elementlerini işleyebilmek için endüstriyel zincire sahip tek ülkenin Çin olduğunu ileri süren gazete, Türkiye'nin böyle bir endüstri kurmasının yıllar alabileceğine işaret etti. 

Aynı gazete bir sonraki haberinde tavır değiştirdi ve Beylikova rezervinin işlenmesi için Türkiye'nin Çin'le işbirliği yapması gerektiğini savundu. Çinli bir enerji uzmanından alıntı yapan gazete, Türkiye'nin keşfi kolaylaştırmak için Çin ile birlikte çalışabileceğini belirterek NTE uzmanı Wu Chenhui'nin şu cümlelerini aktardı: 

"Türkiye için en iyi potansiyel ortak Çin olabilir. Ankara, Pekin'le bir mutabakat zaptı imzalayabilir ve Çin, keşiften satış ve satın almaya kadar tek noktadan teknik hizmet sağlayabilir." 

Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve Facebook'taydı şimdi o uygulamada Bir zamanların efsane özelliği 'dürtme' geri geliyor! Önce MSN ve... Haberi Görüntüle

AMERİKALILAR VE JAPONLAR DA GELDİ

İngiltere merkezli Middle East Eye sitesinden Ragıp Soylu'ya konuşan Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer ise NTE rezervleri konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak isteyen tek ülkenin Çin olmadığını, Amerika ve Japonya merkezli büyük şirketlerden de teklif aldıklarını açıkladı. 

"Masamızda Çin devlet şirketlerinden teklifler de var" diyen Keleşer, dünyadan gelen bu ilginin Türkiye'deki NTE rezervinin önemini gösterdiğini dile getirdi. 

NTE yataklarını işlemek için 2022 sonuna dek Beylikova'da pilot tesis kurulacak. Ardından endüstriyel üretim safhasına geçilecek. 

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

17 NADİR ELEMENTTEN EN AZ 10'U BURADA

Eskişehir'deki maden sahasının duyurusunu geçtiğimiz ay Enerji Bakanı Fatih Dönmez yapmıştı.

Elektrikli araçlar, bataryalar, mıknatıslar, güneş pilleri, uçak-füze-uzay gereçleri, cam ve gözlük yapımı, mikrofonlar, enerji santralleri, cep telefonları vs... derken çok geniş bir kullanım ağı bulunan nadir toprak elementleri Türkiye'yi stratejik rezervler bakımından en üst sıralara taşıyacak. 

Bu teknolojik ürünlerde kullanılan 17 tür NTE'den en az 10 tanesi Eskişehir'deki yataklarda bulunuyor. Dünyada yıllık 280 bin ton kadar NTE üretiliyor. Üretimin yarısına Çin tek başına imza atıyor. NTE'ler öylesine stratejik ki, Washington ile Pekin arasındaki gerilimlerde ambargo ve şantaj konusu olabiliyor. 

Türkiye endüstriyel üretime geçildiğinde ilk etapta 10 bin ton NTE üretmeyi hedefliyor. Beylikova'daki rezerv alanından ayrıca yılda 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum çıkarılacak. 

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

BEŞİNCİ NESİL UÇAK İÇİN HAZIR MALZEME

280 bin tonluk küresel üretim düşünüldüğünde yıllık 10 bin ton NTE'nin piyasayı sarsmaya yetmeyeceği şeklindeki görüşlere Eti Maden Genel Müdürü Keleşer, Türkiye açısından şöyle itiraz ediyor:

"Nadir toprak elementleri beşinci nesil savaş uçaklarında elektrikli arabalara kadar kullanıldığı için bu bize rekabet avantajı, stratejik avantaj sağlayacak. Kendi üretim hedeflerimiz var ama bu rakam daha da büyüyebilir."

İstanbul Üniversitesi'nde görevli Maden Profesörü Ilgın Kurşun Ünver, endüstriyel üretim aşamasında yeni NTE'lerin de keşfedilebileceğini belirterek ekliyor: "Türkiye'deki bor rezervlerinde de böyle oldu."

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

İLK NTE ÜRÜNLERİ BUNLAR OLACAK 

1200 ton kapasiteli tesiste ilk etapta 8 ton lantan, 13 ton seryum, 3 ton neodimyum, bir ton praseodim, 500 kg karışık NTE konsantresi, 365 ton florit üretimi hedefleniyor. Bunun dışında NTE olmayan ancak değerli bir mineral olan barit'ten 300 ton kadar üretilecek. 

Middle East Eye sitesine demeç veren Keleşer ve Ünver'in özel önem atfettiği bir NTE var: Peryodik tabloda 'Nd' koduyla bilinen Neodimyum.

Prof. Ünver şöyle diyor: "Neodymium, otomotiv ve enerji endüstrilerinde bir meta olarak değeri ve mıknatıslarla olan ilişkisi nedeniyle çeşitli teknolojik sektörlerde kullanılma potansiyeli nedeniyle ön plana çıkıyor."

Barit, petrol-gaz arama ve sağlık endüstrisinde kullanılırken, florite ise çelik üretiminde yoğun ihtiyaç duyuluyor. 

NTE'leri işleyip hazır ürün haline getirme sürecini öğrenmenin birkaç yıl alabileceğini söyleyen Serkan Keleşer, yabancı bir firma ile anlaşma imzalayıp yardım alındığı takdirde bu sürenin çok daha kısalabileceğini anlatıyor. 

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ

  • Lantan (La)
  • Seryum (Ce)
  • Praseodim (Pr)
  • Neodimyum (Nd)
  • Prometyum (Pm)
  • Samaryum (Sm)
  • Evropiyum (Eu)
  • Gadolinyum (Gd)
  • Terbiyum (Tb)
  • Disprozyum (Dy)
  • Holmiyum (Ho)
  • Erbiyum (Er)
  • Tulyum (Tm)
  • İterbiyum (Yb)
  • Lutesyum (Lu)
  • Skandiyum (Sc)
  • İtriyum (Y)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading