Yandex Metrica

Sitede Ara

65 yaş aylığı, evde bakım ve engelli maaşı alanlar dikkat! Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı: Temmuzda rekor zam yolda

65 yaş aylığı, evde bakım ve engelli maaşı alanlar dikkat! Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı: Temmuzda rekor zam yolda

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte gözler 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı, engeli maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammına çevrildi. Ocak, Şubat, Mart, Nisan enflasyonlarının belirlenmesiyle birlikte maaşlara gelecek zam az çok netlik kazanmaya başladı. Rakamlar sil baştan yenileniyor...

Ekonomi

17.05.2024, 11:05

Enflayon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı, engeli maaşı alanlara zam müjdesi geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın zam kararı ile birlikte sosyal destek ödemelerinde rakamlar sil baştan değişiyor. Peki Engelli maaşı, evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı kaç TL olacak?

Ocak, Şubat, Mart ve son olarak Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur maaşlarına yapılacak olan zam oranı da yavaş yava netlik kazanmaya başladı. Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. 

Hal böyle olunca sosyal devlet kapsamında vatandaşlarının yanında olmaya devam eden Türkiye'de 65 yaş aylığı, evde bakım parası ve engelli aylıklarına yapılacak zam oranları da yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı.

Rekabet Kurulu'nun affı yok! Google'a para cezası Rekabet Kurulu'nun affı yok! Google'a para cezası Haberi Görüntüle

SOSYAL DESTEK YARDIMLARINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Sosyal destek ödemeleri Temmuz ayında sil baştan değişiyor. Özellikle engelli aylıklarında %20’lik bir zam öngörülüyor. Temmuz ayında yapılacak zamla birlikte devlet vatandaşların yaşam standartlarını yükseltecek.

Öte yandan ocak ayında  yüzde 49,25'lik bir zam ile 3.504,84 TL’ye yükseltilen 65 yaş aylığının yapılacak olan ara zam ile birlikte 4.506 TL bandına yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca bir diğer sosyal destek aylığı olan engelli maaşları Ocak-Temmuz 2024 arasında engelli aylıklarında yapılan belirlemelere göre, %20 oranında bir zam durumunda bu ödemelerin sırasıyla 3.357 TL, 5.036 TL ve 3.357 TL’ye yükselmesi öngürülüyor.

Evde bakım destek ücretlerinde de temmuz revizesine gidecek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 7.608 TL olan evde bakım aylığını 10.346 TL'ye yükseltmesi bekleniyor. 

Öte yandan okul öncesi çocuklar için %20’lik bir artışla 4.336 TL’ye, ilköğretimde okuyan çocuklar için 6.505 TL’ye çıkması beklenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de artacak.

Taksiye zam! O tarihten itibaren geçerli olacak Taksiye zam! O tarihten itibaren geçerli olacak Haberi Görüntüle

MAYIS DESTEK ÖDEMELERİ NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

Binlerce vatandaşın merakla beklediği 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı, engeli maaşları her ayın 15 ila 30 arasında vatandaşların TC kimlik numarasının son hanelerine göre yatırılıyor. 

Gram altın güne yükselişle başladı: 6 Mayıs Pazartesi güncel altın fiyatları Gram altın güne yükselişle başladı: 6 Mayıs Pazartesi güncel altın... Haberi Görüntüle

SOSYAL DESTEK YARDIMLARI (SED) NEDİR, NASIL YARARLANILIR?

Sosyal devlet kapsamında vatandaşını desteklemeye devam eden Türkiye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile vatandaşların hesaplarına SED yardımı yatırıyor. Peki sosyal destek yardımları nelerdir?

Sosyal destek yardımları; ailede çalışan birey bulunmasına rağmen ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşaması, ailede çalışan bireyin ya da çalışabilecek durumda olan bireyin bulunmaması ekonomik olarak bir kriz sürecinde olması (olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık, kaza, işten çıkarılma, iş bulamama…) sağlanan hizmetin çocuk odaklı olması sebebiyle ailede en az 1 çocuğun bulunması, en az 1 çocuğun ve ebeveyninin veya çocuğun bakıcısı konumundaki kişinin kimliğinin bulunması gerekmektedir.

Tüm bu şartları uygun vatandaşlar bu destek programına başvurması için aşağıda bulunan evrakları ilgili kuruma göndermelidir.

  • Ailedeki tüm bireylerin kimlik fotokopisi
  • Ebeveyn adına düzenlenmiş ikametgâh
  • Ailede engelli varsa engelli raporu
  • Ailedeki bireylerin sağlık sorunlarına dair rapor/belge
  • Ailede çalışabilecek durumda olup iş bulamadığı için çalışmayan bireyin bulunması durumunda iş aradığına dair İş-Kur İş Arayan kayıt belgesi
  • Çalışan kişilerin iş yeri telefon numarası ve adresi
  • Gelir Beyan Formu
  • Çocukların güncel öğrenci belgeleri
  • Kira sözleşmesi fotokopisi
  • İş göremezlik raporu
  • Ebeveyne ait Ziraat Bankası hesap cüzdanı

Habere Tepki Ver

9

0

2

1

0

2

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading