Yandex Metrica

Tilavet secdesi nasıl yapılır? Secde nasıl yapılır? Diyanet açıkladı!

Tilavet secdesi nasıl yapılır? Secde nasıl yapılır? Diyanet açıkladı!

Ramazan ayında mukabeleler yapıldı. Kur' an-ı Kerim okuyanlar, Kur' an' ın bazı yerlerinde geçen tilavet secdesi gerektiren ayetleri okuduklarında tilavet secdesi yapmaları gerekir. Ramazan ayı bitmeye yaklaşırken Kur'an-ı Kerim hatimleri de bitmeye başladı. Özellikle Kadir Gecesi gelmeden hatimlerini bitirenler internette tilavet secdesi nasıl yapılır diye arıyor. Peki tilavet secdesi nasıl yapılır? Secde nasıl yapılır? Diyanet açıkladı!

Yaşam

03.05.2024, 18:30

Tilavet secdesi internette aranmaya başladı. Ramazan ayı bitmesine çok az bir zaman kaldı. Ramazan' da Kur' an-ı Kerim hatmi yapanlar secde ayetlerini de okumuş oldu. Kur' an-ı Kerim' deki secde ayetleri okunduğunda tilavet secdesi yapmak gerekir. Kadir Gecesi olmadan mukabelelerini tamamlayıp hatim bağışı yapmak isteyenler internette tilavet secdesi nasıl yapılır araması yapıyor. Peki tilavet secdesi nasıl yapılır? Secde nasıl yapılır? Diyanet açıkladı!

Zeytin Ağacı dizisinin galasında gerilim tırmanmıştı! Tuğba Büyüküstün ve Seda Bakan tartışmasında şaşırtan paylaşımı! Zeytin Ağacı dizisinin galasında gerilim tırmanmıştı! Tuğba Büyüküstün ve Seda... Haberi Görüntüle

TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sayfasında tilavet secdesi anlatıldı. Din İşleri Yüksek Kurulu secdeyi şöyle anlattı:

"Kur' an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).
Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 147)."

Kenan İmirzalıoğlu'nun sabrı kalmadı! Ünlü sunucu susmak bilmeyen yarışmacıya ağzının payını verdi! Kenan İmirzalıoğlu'nun sabrı kalmadı! Ünlü sunucu susmak bilmeyen yarışmacıya ağzının... Haberi Görüntüle

SECDE NASIL YAPILIR?

Tilavet secdesi namaz dışında yapılacaksa taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de arandığını söyledi. Ama tilavet secdesinde iftitah tekbirinin sünnet olduğu vurgulandı.

Ayrıca Diyanet, "Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa 'Sübhane Rabbiye'l-alâ' dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur." dedi.

"Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 183)." diye de ekledi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading