Yandex Metrica

Çocuklarda çalma davranışının nedenleri nelerdir? Anne babanın ilgi ve sevgisizliği, çocuğun çalma isteğini körüklüyor!

Çocuklarda çalma davranışının nedenleri nelerdir? Anne babanın ilgi ve sevgisizliği, çocuğun çalma isteğini körüklüyor!

Çocuklar farklı olan her şeyi eline alıp keşfetmek ister. Mülkiyet duygusunun oluşmadığı okul öncesi dönemde kendisine ait olmayan şeyleri bile eve getirebilir. Bu dönemde masum görünen çalma davranışı, okul çağında ise büyük bir sorun demek. İlgi ve sevgiden yoksun büyüyen okul çağı çocuklarında karşılaşılan bu davranış bozukluğu, ebeveyn çabasıyla düzelmiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

Yaşam

01.02.2024, 17:30

Çocuklar neden bir şeyler çalar? Çocukta mülkiyet duygusu ne zaman oluşur? Anne babalar okul çağı çocuğunda gördükleri çalma davranışının önünde nasıl geçebilir? İşte cevaplar...

Bir misafirliğe gittiniz ve eve döndüğünüzde çantanızda çocuğunuza ait olmayan bir oyuncak gördünüz. Tavrınız nasıl olur? Çoğu anne böyle bir durumda hemen çocuğun yanına gider ve bunun neden çantada olduğunu sorar. Hatta "Çocuğum hırsızlık yaptı" düşüncesine kapılan ebeveynler suçlamalara bile başlayabilir. 

Nusret, Yunan adası Mikonos'ta süper lüks villaya 3 milyon avro harcadı: Atina bu görüntüleri konuşuyor Nusret, Yunan adası Mikonos'ta süper lüks villaya 3 milyon avro... Haberi Görüntüle

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MÜLKİYET DUYGUSU YOKTUR

Aslında bu davranışın hırsızlıkla alakası yok. Çocuk küçük ise bu dürtüsel olarak doğal kabul edilir. Okul öncesi dönemlerde görülen izinsiz eşya alma davranışını çalma olarak kabul etmemek lazım. Çünkü bu dönemlerde çocukta sahiplenme duygusu yoktur. Çevrede gördüğü ve hoşuna giden her şeyi alabilir. O yüzden bu dönemlerde gerçekleşen alma davranışları geçicidir ve ebeveynlerin doğru tutumları ile kendiliğinden ortadan kalkar.

Ünlü sanatçı Sezen Aksu dolandırıcıların hedefi oldu! Minik Serçe binlerce lira dolandırıldı! Ünlü sanatçı Sezen Aksu dolandırıcıların hedefi oldu! Minik Serçe binlerce... Haberi Görüntüle

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKTA ÇALMANIN ANA SEBEBİ: SEVGİSİZLİK!

Asıl dikkat edilmesi gereken okul çağında görülen alma davranışı. Ciddi bir duygusal bozukluğun göstergesi olabilen bu davranış için profesyonel yardım almak gerekebilir. Bu dönemdeki çocuklarda çalma davranışı görülmesinin farklı sebepleri var. En başta gelen ise ilgi ve sevgi eksikliği. Anne babaların aşırı koruyucu olması, paraya düşkünlüğü, kardeşler arası kıyaslama yapması, aşırı disiplinli ya da fazla rahat olması, ceza içeriklerinin maddi olması çalma davranışı üzerinde etkilidir. 

Maddi zorluklardan dolayı çocuğun temel ihtiyacının karşılanamaması veya çok fazla maddi imkan tanınarak çocuğun doyumsuz olması da çalmayı tetikleyebilir. Çocuk bazen ise sadece zevk almak için bazı şeyler çalar. 

Göksel ünlü şarkıcıyı sahneye davet etti! Önce detone oldu sonra kıskanıp göz devirdi! Sosyal medyadan tepki yağdı Göksel ünlü şarkıcıyı sahneye davet etti! Önce detone oldu sonra... Haberi Görüntüle

ANNE BABALAR SAKİN OLMALI!

Böyle bir durumla karşılaşan anne babalar sakin kalmalı. İlgi ve sevgi dolu olmak, aşağılayıcı, dışlayıcı, yargılayıcı, suçlayıcı tutumlardan uzak durmak gerekir. Çocuk deşifre edilmemeli, cezalandırıcı, yasaklayıcı tutumlar sergilenmemeli asla şiddete başvurulmamalıdır.

Ümit Erdim'den boşandı tacize uğradı! Seda Çınar'ın başı tacizcisiyle derde girdi! Ümit Erdim'den boşandı tacize uğradı! Seda Çınar'ın başı tacizcisiyle derde... Haberi Görüntüle

ÖDÜNÇ ALMA VE TELAFİ ETME KAVRAMLARI ÖĞRETİLMELİ

Çocuğa mutlaka mülkiyet kavramı öğretilmeli. Onun izni olmadan ona ait hiçbir şey başkalarına verilmemeli. Ödünç alma kavramı öğretilmeli, izinsiz aldığı eşyayı özür dileyerek geri vermesi sağlanmalı. Eğer eşya kırılmış ya da bozulmuşsa yenisi alınmalı ve parası çocuğun harçlığından ödetilmeli.

Eğer bunları yapmanıza rağmen çalma davranışları devam ediyorsa bir uzmandan yardım alınmalı ve sadece haz duygusu için yapılan çalma davranışları için psikiyatra başvurulmalı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading