Yandex Metrica

900 yıldır bozulmayan gelenek! Bu köyde Ramazan'ın ilk günü herkes aynı yemeği yiyor!

900 yıldır bozulmayan gelenek! Bu köyde Ramazan'ın ilk günü herkes aynı yemeği yiyor!

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Kozluören köyü, yüzyıllardır aynı geleneği devam ettiriyor. Osmanlı köyü olarak bilinen köyün sakinleri, Ramazan'ın ilk günü oruçlarını çullama ve yeşil mercimek yiyerek açıyor.  

Yaşam

07.05.2024, 17:35

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Kozluören köyü, yüzyıllardır aynı geleneği devam ettiriyor. Osmanlı köyü olarak bilinen köyün sakinleri, Ramazan'ın ilk günü oruçlarını çullama ve yeşil mercimek yiyerek açıyor.

Bursa'ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta İnegöl ve Kestel ilçelerinin tam ortasında yer alan Kozluören köyünün geçmişi Selçuklu Devletinin son dönemlerine kadar dayanıyor. O dönemde yaşamış ve köyün kurucusu olarak ta bilinen Abdal Mehmed ismindeki gönül erbabının savaş zamanı ve Ramazan ayının ilk günü eşi Gül Hatun'a yaptırıp tüm köye dağıttığı Çullama ve Yeşil Mercimek geleneği 900 yıldır hiç bozulmadan devam ediyor.

Yaptığı evler yeniden gündem olmuştu! Mimar Selim Bey yıllar sonra itiraf etti! Yaptığı evler yeniden gündem olmuştu! Mimar Selim Bey yıllar sonra... Haberi Görüntüle

SADECE İKİ YEMEK PİŞİYOR

11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan ayının ilk gününde 20 haneli köyün her mutfağında sabah erken saatten itibaren sadece iki yemek hazırlanıyor. Burada yaşayanlar İftar vakti yaklaştığında ise tüm ocaklardan pişen geleneksel iki yemekle karnını doyuruyor. 

Ünlü sosyal medya fenomeninden acı haber! Muğla'da trafik kazası sonucunda feci şekilde can verdi! Ünlü sosyal medya fenomeninden acı haber! Muğla'da trafik kazası sonucunda... Haberi Görüntüle

ÇULLAMA VE YEŞİL MERCİMEK 

Önce elde açılan yufkalar bir tepsiye baklava gibi dizilip üzerine tercihe göre pişirilen beyaz yada kırmızı etler dökülüyor. Daha sonra tereyağı eritilerek hazırlanan soslar dökülerek çullama denilen yemek iftar sofralarına servis ediliyor. Ramazan'ın birinci gününde her evde pişirilen çullama ve yeşil mercimek iftar sofralarında yerini alıyor. 

Kabak lifli sabunla para aklama: Dilan-Engin Polat çifti iddianamesinden bomba detaylar Kabak lifli sabunla para aklama: Dilan-Engin Polat çifti iddianamesinden bomba... Haberi Görüntüle

HERKESİN EVİNDE İLK GÜN AYNI YEMEK PİŞER 

Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ruhsel Demirtaş, 900 yıldır devam eden gelenekle ilgili olarak, "Çullama ve Yeşil mercimek Ramazanlarda olmazsa olmazımız. İlk günü mutlaka yaparız. Büyüklerimizden öyle gördük. Babannelerimiz ninelerimiz hep yapardı. Biz yapıyoruz bizden sonrada inşallah yaparlar" diye konuştu. Köy halkından Berrin Selçuk ise, Ramazan'da ilk gün herkesin evinde bu yemek pişer. Un su ve tuzla karıp hamuru açar ve saçta pişiririz. Daha sonra onları sarıp küçük küçük keserek üzerine pişirdiğimiz tavuğu dökeriz. İftarda da çokta güzel yeriz Ramazan'ımızda çok güzel geçer bu sayede. Herkesin evinde ilk günü yeşil mercimek ve çullama pişer" dedi.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Yaşam


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading