Yandex Metrica

2 milyon takipçili yabancı fenomen, yeraltı şehri Derinkuyu'yu paylaştı: Görenler şoka girdi

2 milyon takipçili yabancı fenomen, yeraltı şehri Derinkuyu'yu paylaştı: Görenler şoka girdi

Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu Yeraltı Şehri, sosyal medyanın gündemine oturdu. 20 bin insanı hayvanlarıyla birlikte barındırabilecek kadar büyük Derinkuyu, 2 milyon takipçili gezgin Massimo tarafından paylaşılınca pek çok ülkeden binlerce kişi yaşadığı şaşkınlığı gizleyemedi.

Yaşam

07.05.2024, 08:54

Türkiye'de kültür turizminin önemli rotalarından Kapadokya bir kez daha milyonların gündeminde. Kapadokya bölgesinde Peri Bacaları her yıl ziyaretçileri cezbederken Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri de turistleri adeta kendilerinden geçiriyor.  

Bahar dizisine sürpriz transfer! Gelen oyuncu dizinin seyrini baştan aşağı değiştirecek! Bahar dizisine sürpriz transfer! Gelen oyuncu dizinin seyrini baştan aşağı... Haberi Görüntüle

8 katlı bir yeraltı şehri olan Derinkuyu, Nevşehir başta olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış olan Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumunun kolaylaştırıcı etkisi sayesinde inşa edildi.

20 binin üzerinde insanı hayvanlarıyla birlikte barındıracak kadar geniş biçimde inşa edilen Derinkuyu, ziyaretçilerine fantastik film sahnelerinden kesitler sunuyor. 

2 bin 500 yıl önce Frigler döneminde inşa edildiği sanılan yeraltı şehrini sonraki dönemde ilk Hıristiyan topluluklar da dahil pek çok halk kullandı. 

Mert Demir ve Yılmaz Morgül arasında 'Ateşe düştüm' polemiği! Ünlü şarkıcının beklenmedik hamlesi hayranlarını şaşırttı! Mert Demir ve Yılmaz Morgül arasında 'Ateşe düştüm' polemiği! Ünlü... Haberi Görüntüle

İLK HIRİSTİYANLAR BURADA SAKLANDI

Tarihi kayıtlara göre burada Asur kolonileri de yaşadı.

II. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanların Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya'ya gelerek buraya yerleşmiş olduğu biliniyor.

Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabildi.

Aşkları kafaları karıştırdı! Serenay Sarıkaya Mert Demir aşkı gerçek mi? Aşkları kafaları karıştırdı! Serenay Sarıkaya Mert Demir aşkı gerçek mi? Haberi Görüntüle

2 MİLYON TAKİPÇİLİ MASSIMO DERİNKUYU'YU ANLATTI

Derinkuyu, 2 milyonun üzerinde takipçisi bulunan bir gezgin tarafından sosyal medyada paylaşılınca onlarca ülkeden milyonlarca turistin daha radarına girdi.

Twitter fenomeni Massimo son paylaşımında Derinkuyu'dan bahsetti.

Yeraltı şehrinin yaklaşık 85 metre derinliğe kadar uzanan 2500 yıllık çok katlı bir yapıda olduğunu belirten Massimo, buranın besi hayvanları ve gıda depolarıyla birlikte 20 bin kadar insanı barındırabilecek kadar büyük olduğunu anlattı. 

Fenomen yeraltı şehrinin yapılış dönemi ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Antik bir Hint-Avrupa halkı olan Frigyalılar tarafından M.Ö. VIII. ve VII. yüzyıllarda inşa edildiğine inanılmaktadır. Şehir daha sonra savaş ve zulüm zamanlarında sığınak olarak kullanan Persler, Romalılar ve Hıristiyanlar tarafından genişletildi."

Met Gala'da kaos! Kyle Jenner'i gölgede bırakan İtalyan model etkinlikten kovuldu! Met Gala'da kaos! Kyle Jenner'i gölgede bırakan İtalyan model etkinlikten... Haberi Görüntüle

Massimo şehirde, yaşam alanları, ahırlar, kiliseler ve depo odalarının bulunduğunu, tüneller ve merdivenlerle birbirine bağlanan çok sayıda kattan oluştuğunu aktararak şunları yazdı:

"Kompleks, havalandırma bacaları, su kuyuları ve geçitleri kapatmak ve sakinleri işgalcilerden korumak için yerine oturtulabilen büyük yuvarlak taş kapılardan oluşan ustaca bir sistem içeren, kendi kendine yeterlilik göz önünde bulundurularak tasarlandı.

Derinkuyu, yaklaşık 85 metre (280 feet derinliğe kadar uzanan ve yaklaşık 4 km² (1,5 mi²) alanı kaplayan, dünyanın en büyük ve en iyi korunmuş yeraltı şehirlerinden biridir.

Şehir, yaşam alanları, ahırlar, kiliseler ve depo odalarının bulunduğu, tüneller ve merdivenlerle birbirine bağlanan çok sayıda kattan oluşuyor.

Kompleks, havalandırma bacaları, su kuyuları ve geçitleri kapatmak ve sakinleri işgalcilerden korumak için yerine oturtulabilen büyük yuvarlak taş kapılardan oluşan ustaca bir sistem içeren, kendi kendine yeterlilik göz önünde bulundurularak tasarlandı.

Derinkuyu 20. yüzyılda yeniden keşfedildi ve o zamandan bu yana dünyanın dört bir yanından gizemli ve büyüleyici tarihini keşfetmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken popüler bir turizm merkezi haline geldi."

Ebrar Sitesi'nde depreme dayanıklı yeni binalar yükseliyor: Şazibey'in komşusu Azerbaycan olacak Ebrar Sitesi'nde depreme dayanıklı yeni binalar yükseliyor: Şazibey'in komşusu Azerbaycan... Haberi Görüntüle

20. YÜZYILDA YENİDEN KEŞFEDİLDİ

Yeraltı şehrinin 20. yüzyılda yeniden keşfedildiğini söyleyen Twitter fenomeni o zamandan bu yana dünyanın dört bir yanından gizemli ve büyüleyici tarihini keşfetmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken popüler bir turizm merkezi haline geldiğini vurguladı. 

"65 yıl yaşadığım halde bunu hiç bilmemem inanılmaz. Teşekkürler Massimo. Pek çok harika şeyi öne çıkarıyorsunuz."

Massimo'nun büyüleyici bir fotoğrafla paylaştığı bu gönderiyle yüzlerce yorum geldi. 

"Vay, bu bir filmden fırlamış gibi bir şey! 20.000 kişinin ve hayvanlarının oraya sığdığına inanamıyorum. Çılgın harika bir tarih!"

Çoğu kişi hem hikayeyi hem de fotoğrafı film sahnelerine benzetti. 

"Hey massimo, böyle muhteşem paylaşımlar yaptığın için teşekkür ederim, işte siz ve takipçileriniz için Derinkuyu haritası, Türkiyeden sevgilerle."

Bir kullanıcı ise Massimo'nun bahsettiği yuvarlak, dönen taş kapıların fotoğrafını yorumlara ekledi. 

"Derinkuyu ve yuvarlanan taş kapıdan bazı fotoğraflar."

İşte öne çıkan bazı yorumlar...

"Yakın zamanda küçük bir kısmını ziyaret ettim. Bugünlerde Türkiye'de bazı insanlar burayı hâlâ yiyecek deposu olarak kullanıyor çünkü oradaki sıcaklık oldukça soğuk!"

"Bu bana en son Hobbit filmlerindeki elf hapishanesini hatırlattı."

O Ses Türkiye'den Eurovision'a! Hadise'nin takımındaki yarışmacıya kendini aştı! Destekler çığ gibi büyüdü! O Ses Türkiye'den Eurovision'a! Hadise'nin takımındaki yarışmacıya kendini aştı! Destekler... Haberi Görüntüle

BU NASIL MÜMKÜN OLABİLİYOR?

İşte dünyadaki eşsiz yeraltı şehri Derinkuyu'ya dair dikkat çeken yorumlardan bazıları:

  • İnsanların savaş ve zulümden burada saklanmasına imkan yok. Bu nasıl mümkün olabiliyor? Aşırı hava koşullarından dolayı olması daha muhtemel.
  • Bunu onlar yaptı. İnsanların yok edilmesinin yolu onları sadece katletmek değildir. Yiyecek kaynakları ve hayvanlarını da ellerinden alırsanız onları yok edersiniz. İstilacıların gitmelerini istiyorsanız beslenme kaynaklarını ortadan kaldırın. Bugün bile bir yeri işgal etmek oldukça zor. 2 bin 500 yıl öncesini düşünün. İstilacıların da yemek yemesi gerekiyor.
  • Oradaki yazıların Frigce olduğunu fark ettiğimde ergenlik çağındaydım. Sahiden acaba Hessenliler kimdi?
  • Derinkuyu Göreme'de bulunuyor. Peri Bacaları adı verilen bu bölgede farklı şekillerde kayalar var ve gerçekten büyüleyici.
  • Bu sahneyi bir filmden hatırlıyorum. 
Eurovision'da Türk coşkusu! Sertap Erener 21 yıl sonra birincilik şarkısıyla sahnede! Eurovision'da Türk coşkusu! Sertap Erener 21 yıl sonra birincilik şarkısıyla... Haberi Görüntüle

ORAYI SIRADAN İNSANLAR İNŞA ETMEDİ

  • Tünellerle birbirine bağlanan çok sayıda yeraltı şehri var. Bölgedekiler normalde yer üstünde yaşıyorlardı; işgalcilerden gelen tehditler hızlı bir şekilde yerin altına saklanmayı gerektiriyordu. Çünkü dar geçitlerin savunulması kolaydır.
  • Burayı kendi gözlerimle görmeyi gerçekten çok isterdim. Harika! Bu tür harikaların dünyanın başka hiçbir yerinde benzerlerinin bulunmamasının nedeni, yeraltı şehrinin sıradan insanlar tarafından inşa edilmemiş olmasıdır.
  • Kapadokya'da bilinen 30 kadar yeraltı şehri var ancak sayının 150'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
  • O yapının inşa tarihini nasıl tespit ettiler?
  • Bazen kilometrelerce tünel kazmanız gerekir, çünkü dünyada toprağın üzerinde olmak istemezsiniz.
  • Yakın zamanda küçük bir kısmını ziyaret etmişti. Türkiye'de bazı insanlar burayı hâlâ yiyecek deposu olarak kullanıyor, çünkü orası gerçekten serin!
  • Burayı paylaştığın için teşekkürler. Ziyaret edilecekler listeme ekledim.

Derinkuyu gizemiyle ziyaretçilerini büyülüyor

Takıntılı sevgiliden akılalmaz intikam! Önce aracının altına bomba yerleştirildi sonra... Takıntılı sevgiliden akılalmaz intikam! Önce aracının altına bomba yerleştirildi sonra... Haberi Görüntüle

BİRALARI SOĞUTACAK KADAR SERİN Mİ?

  • Tamam, serin olabilir ama biraları soğutmak için ne yapıyorlardı?
  • Bundan çok daha eski olabilir. Belki de 8 bin yıl.
  • Netflix'te Antik Kıyamet'i izleyin. 7. bölüm Derinkuyu'yu anlatıyor.
  • Zulümden, faşizmden, savaştan ve iç karışıklıklardan kaçan modern toplumların da geleceği bu mu acaba?
  • Orası insanların hayatta kalma azminin bir örneğidir.
  • Sanırım orada yaygın şekilde D vitamini eksikliği vardı.
  • Orayı gördüm. Çok klostrofobik. Yüzyılların çığlıklarını duyabiliyordum.
  • Vay, bu inanılmaz. İlk kez duyuyorum. Oraya gitmek harika olacak.
  • Orayı inşa eden Frigler, Truvalıların müttefiki ve Trakyalıların da torunu olabilirler.
  • Aslında burası Rhovanion'daki Yalnız Dağ'dan kazılmış bir cüce şehri.

Massimo hesabı Derinkuyu hakkında bunları yazdı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Yaşam


Loading