Yandex Metrica

Sitede Ara

2021 yılına damga vuran teknolojik gelişmeler! Metaverse, NFT, uzay turizmi, kripto para, James Webb Uzay Teleskobu

2021 yılına damga vuran teknolojik gelişmeler! Metaverse, NFT, uzay turizmi, kripto para, James Webb Uzay Teleskobu

Tıpkı 2020 yılında olduğu gibi, dünya 2021 yılını da koronavirüsün gölgesinde geçirdi. Ancak küresel salgın, teknolojik gelişmelerin önünü tıkayamadı. Peki, 2021 yılına damga vuran teknolojik gelişmeler nelerdi? İşte, detaylar...

Teknoloji

23.01.2024, 18:34

Küresel koronavirüs salgını, 2021 yılında çok sert geçti. Hemen her ay yeni bir varyantın ismini duyduk. Kendi kendimize "ne zaman bitecek bu salgın?" diye sorup durduk. 

Ancak karanlığı aydınlatan ışık yine kendisini gösterdi. Teknolojik gelişmeler, geleceğin dünyasını inşa etmede yine başat bir rol üstlendi. 2021 yılının en büyük teknolojik gelişmeleri sizlerle...

Tehlike saçıyor: İnternet ihbarlarında yok yok: Çocuk istismarı, fuhuş, intihara yönlendirme, uyuşturucu, kumar ve bahis... Tehlike saçıyor: İnternet ihbarlarında yok yok: Çocuk istismarı, fuhuş, intihara... Haberi Görüntüle

PERSEVERANCE UZAY ARACI KIZIL GEZEGEN'E İNİŞ YAPTI

Koronavirüs salgınının en önemli olaylarından biri insanlığın uzay keşiflerinin son sürat devam etmesiydi. 30 Temmuz 2020’de uzaya fırlatılan Perseverance 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero Krateri’ne başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Mars’ta yaşam var mı ya da Mars’ta yaşanabilir mi sorularına yanıt arayan uzay aracı gönderdiği görüntüler, topladığı örneklerle bilim dünyasına önemli katkı sundu.

Boeing'in sorunlu uzay aracı Dünya'ya astronotsuz indi: Starliner dramı Boeing'in sorunlu uzay aracı Dünya'ya astronotsuz indi: Starliner dramı Haberi Görüntüle

UZAY TURİZMİ

Bu yıl NASA’nın misyon takviminde Kızıl Gezegen Mars, genişçe yer alıyordu; ünlü iş insanlarının odağında ise uzay... Jeff Bezos Blue Origin ile NASA’dan anlaşmalar kapmaya, Elon Musk ile rekabet etmeye çalışırken bir yandan da uzay turizmi için kolları sıvadı. Ancak onu beklenmedik bir şekilde Richard Branson geçti. Branson uzaya giden ilk milyarder olurken, Bezos da Branson’ı takip etti.

Her iki iş insanının da şirketleri yepyeni bir turizmin kapılarını açtı. Bu sayede, sivil vatandaşlar uzaya gitmeye bir adım daha yaklaştı.

Türkiye'nin dijital dönüşümü hız kazanıyor! OVP ile siber güvenlik ve blokzincirde yeni adımlar atılıyor Türkiye'nin dijital dönüşümü hız kazanıyor! OVP ile siber güvenlik ve... Haberi Görüntüle

NFT VE METAVERSE ÇILGINLIĞI

Mart 2021’de Christie’s Müzayede Evi’nin Beeple adlı bir dijital sanatçının eserini 69 milyon dolara satmasıyla tüm gözler NFT’ye çevrildi. Satışı gerçekleşen eser, bir resim ya da heykel değildi, ama milyonlarca dolarlık bir değere sahipti. Bu rekor satıştan sonra ise NFT pazarı son sürat büyümeye başladı. NFT akımından yararlanmak isteyenler arasında Marvel, Disney, Quentin Tarantino, Melania Trump, Emily Ratajkowski ve Cem Yılmaz gibi pek çok isim yer aldı.

NFT çılgınlığı, yılın son aylarında zirve noktasına ulaştı. Metaverse evreninin ön plana çıkmasıyla, kripto para, NFT ve Metaverse üçgeninde geleceğin kapıları aralandı.

BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA

“Eğer insansan, önyargılısındır” sözü bu defa yapay zekâya söylendi. Yapay zekâ sistemlerini insanlar tasarladığı için, şimdilik yanlılığın koda işlendiği varsayılıyor. Yapay zekâ, istemeden de olsa beraberinde cinsiyet ve etnik ön yargıyı getiriyor.

Kasım 2021’de 193 ülke yapay zekâ etiğine ilişkin ilk küresel anlaşmayı kabul etti. Amaç, insan haklarını teşvik etmek ve yapay zekâ teknolojisinin etik ve kapsayıcı gelişimini sağlamak için yasal bir altyapı ve çerçeve geliştirmek.

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU

Bilim dünyası James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılmasının heyecanını yaşadı. Tasarlanmasına Hubble Uzay Teleskobu'nun yapımı aşamasında karar verilen James Webb Uzay Teleskobu, insanlığın uzayı keşif serüveninde yeni bir sayfa açacak. Yıllardır süren tasarım çalışmaları bu projeyi dünyanın en pahalı deneyi haline getirdi. 2011 yılında fırlatılması planlanan teleskop, programdaki sarkmalar sebebiyle tam 10 yıl sonra, 24 Aralık 2021 tarihinde uzay yolculuğuna başladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading