Yandex Metrica

Yunanistan'ı hop oturup hop kaldıran Tayfun füzesinin menzili kaç kilometre?

ROKETSAN imzalı Tayfun depremi sürüyor. Yunanistan başta olmak üzere Türkiye'nin hasımlarına alarm zili çaldıran yerli balistik füze, Ankara'nın 'savaşa hazır' durumdaki kabiliyetlerinden sadece biri ve heybede daha bol miktarda gizli yetenek mevcut.

Savunma

25.03.2024, 00:08

Test görüntüleriyle dünyaya ilan edilen balistik füze Tayfun, Türkiye'ye hasım ülkeler için, özellikle de Yunanistan'a sürpriz oldu. Bazı haber siteleri, Tayfun füzesinin fırlatılma görüntülerini "Yunanistan için çok kötü bir haber" başlığıyla yayınlarken, sözkonusu balistik füzenin Yunan ana karasının tamamını vuracak kapasitede olduğuna dikkat çekildi. 

Tayfun hakkında resmi bir açıklama yapılmadığına, Türk basınının sadece test görüntülerine ve füzenin seyir mesafesine yer verdiğine, bu durumun S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili sürece çok benzediğine dikkat çeken Yunan medyası, görüntülerle birlikte yaşanan psikolojik çöküntüyü satırlara yansıtmamaya çalıştı. Ancak Kathimerini, şu itirafı yazmadan edemedi:

"Böyle bir füze Yunan Silahlı Kuvvetlerinin altyapısına açık bir tehdittir, çünkü neredeyse tüm ülke toprakları bu füzenin menzili içindedir."

300 kilometre menzilli Bora-1 füzesinin devamı niteliğinde olduğu belirtilen ve ismi Bora-2'den Tayfun'a çevrilen Türk balistik füzesi, dünya savunma gündemini sarsmaya yetti. Avrupa'dan Asya'ya yüzlerce basın-yayın organı, Tayfun'un test görüntülerini yayınlayan Amerikan Bloomberg'den alıntılarla Türkiye'nin yerli silah geliştirme gücüne dikkat çekti. 

Füzenin Rize-Artvin Havalimanı'ndan Karadeniz'e fırlatıldıktan sonra 458 saniyelik seyirle (7 dakika 38 saniye) 561 kilometre uzaktaki hedefi vurması, başta Tayfun olmak üzere Türkiye'nin sahip olduğu balistik teknoloji konusunda cevabı merak edilen soruların artmasına yol açtı. Tayfun füzesinin gerçek menzilinin kaç kilometre olduğu sorusu bunların başında geldi. 

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

TAYFUN FÜZESİNİN MENZİLİ KAÇ KİLOMETRE?

Yeni geliştirilen bir füzenin test atışlarında azami menzil yerine genellikle kapasitenin yarısı ya da 3'te 2'sinin kullanıldığı biliniyor. Bu durum, savunma çevrelerinde Tayfun'un menziline ilişkin bazı tahminlere yol açtı.

Bora'dan sonra açıklanacak füze isminin Tayfun olacağını 2019'da söylediğini ve öngörüsünün doğru çıktığını yazan savunma analisti Tayfun Erdil'e göre, kendisiyle aynı adı taşıyan balistik füzenin etkili menzili tam 850 kilometre! 

Üstelik Ay görevi için uzay roketleri imâl etmekte olan ROKETSAN'ın balistik kabiliyet bakımından uzun süredir 'bin kilometrenin üzerinde seyrettiği' ileri sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde, 2012 yılında Yıldırım Projesi'ne dikkat çekmiş, bu kapsamda geliştirilen füzelerde menzilin 2 bin 500 kilometreye çıkarılması talimatı vermişti.

Eski Savunma Bakanları Vecdi Gönül ve Nurettin Canikli'nin de 2012-2018 döneminde balistik füze testlerinin devam etmekte olduğuna ilişkin bazı açıklamaları olmuştu. Yine de gerçek menzil değerleri ve ulaşılan kabiliyet, devlet sırrı niteliğinde olduğu için hiçbir devlet yetkilisinin ağzından açık biçimde dile getirilmedi. Fakat savunma sanayiindeki gelişmeler, heybede daha pek çok sürpriz silahın varlığına işaret ediyor. 

Tayfun füzesinin test görüntülerini paylaşan vatandaşlar aynı zamanda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şu ifadelerini sosyal medyada paylaşıyordu: "Elimizdeki silahların bir kısmını size söylesem gece sabaha kadar sevinçten uyuyamazsınız."

ROKETSAN imzalı Tayfun füzesi, milyonlarca vatandaşın yüzünü güldüren silah-mühimmat zincirinin önemli halkalarından biri oldu. Şimdi herkesin gözü, Tayfun'un ardından ilan edilecek yeni füzeye ve ismine çevrildi. 

Tayfun füzesiyle birlikte Türkiye, Yunanistan ana karasının tamamını istediği zaman balistik füzelerle vurabileceğini ortaya koydu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading