Yandex Metrica

Yapay zekayla desteklenmiş bir silah kulesi: Koralp

Yapay zekayla desteklenmiş bir silah kulesi: Koralp

Paletli ya da tekerlekli araç üzerine entegre edilen silah kuleleri yapay zeka desteğiyle artık daha etkin. Best Grup tasarımı Koralp, Türkiye'nin silah kulesi ailesinin son üyesi oldu.

Savunma

23.01.2024, 17:50

Türk savaş araçlarında kullanılan silah kulesi ailesi yeni sistemlerle genişliyor. Best Grup firmasının ürettiği yapay zeka destekli 'Koralp', IDEF'21'in dikkat çeken ürünlerinden biri oldu. 

Uzaktan komuta edilebilen silah kulesi Koralp, harekât sahasında hata riskini azaltarak hedefin daha hızlı yakalanmasını sağlıyor.

Ürüne ilişkin bilgi veren Best Grup Genel Müdür Yardımcısı Özgür Derebaşı, "Silah kulesinde yapay zeka kullanılması, özellikle daha eğitimsiz personelin daha yüksek hassasiyetle ve hata payı olmadan işlem yapabilmesini, teröristi, aracı, insanı, doğadan ya da mevcut durumdan ayırt ederek çok hızlı reaksiyon göstermesini sağlıyor" dedi. 

Silah kulelerinin konvansiyonel sistemlerle karşılaştırıldığında atış başarı oranı, sürdürebilirlik ve lojistik anlamda çok daha büyük avantajları olduğuna işaret eden Derebaşı, Koralp'in her türlü sensörle çalışabildiğine dikkat çekti. Derebaşı şöyle konuştu:

"Harekât sahası gün geçtikçe değişiyor. Şu an daha önceki gibi çok ağır zırhlı araçlar yerine çok daha hızlı kendini korumak üzerine kullanılan hafif araçlarla, çok daha fazla atış gücüne sahip araçlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Biz de bu aradaki konsepti doldurabilecek, muadillerine göre yaklaşık yüzde 200 daha hafif sistemi, yüksek kalibrede yapay zeka ile donatıp 4x4 küçük araçlardan hafif tanklara kadar kullanabilecek modüler bir sistem yaptık." 

Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Haberi Görüntüle

GÖZDEN KAÇIRMA LÜKSÜ YOK

"Koralp silah kulesi ailesinin en önemli özelliği, insan, araç ve dronu tek tek ya da bütünleşik bir şekilde ayırt edip bunu operatöre gösterebilmesidir. Yani, hedefteki görüntülerin insan mı, araçsa aracın tipi, dronsa yaklaşık boyutları, hareket hızı ve bunlar gibi kritik bilgileri operatöre göstererek, operatörün tek bir tuşla bunu hedef takibine alıp, gerektiğinde en son komutu insan verebilecek şekilde vurabilmesini sağlıyor. Yapay zekanın aradığımız hedefi gözden kaçırma lüksü yok. O bölgeyi araştırırken, araç saklanıyorken, o aracın burnunu bile görmesi yapay zeka için yeterli."

Derebaşı, söz konusu silah sistemleriyle çok ciddi ihracat başarısı elde etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading