Yandex Metrica

TUSAŞ'ın gururu AKSUNGUR, göklerde 1000 saati tamamladı

TUSAŞ'ın gururu AKSUNGUR, göklerde 1000 saati tamamladı

ANKA platformundan esinlenilerek 18 ay gibi rekor bir sürede üretilen AKSUNGUR, 1000 uçuş saatini tamamladı. Çift yerli motor kullanılan AKSUNGUR'dan TSK'ya bu yıl 4 adet teslim edilecek.

Savunma

23.01.2024, 17:46

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenlerinin ürettiği insansız hava aracı (İHA) AKSUNGUR sahada 1000 uçuş saatine ulaştı.

TUSAŞ'tan yapılan açıklamada, silahlı ve silahsız olarak gerçekleştirdiği uçuşlarda havada kalış rekoru kıran AKSUNGUR'un sahada görev yapmaya devam ettiği kaydedildi. 

Yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirebilen AKSUNGUR, uydu bağlantı özelliği (SATCOM) sayesinde uzun mesafelerde operasyon kabiliyetine sahip durumda. 

AKSUNGUR ilk uçuşunu 2019 yılında yapmış, platforma bugüne dek 3 farklı EOIR Kamera, 2 farklı SATCOM, 500 libre sınıfı Teber 81/82 ve Kanatlı Güdüm Kiti entegre edilmişti. 

Tek seferde 49 saat havada kalarak bir rekora imza atan AKSUNGUR'a TEI üretimi PD170 model motorları da entegre edildi. 'Motoru da yerli' olan bu dev araç, 11,6 metre uzunluğa, 24 metre de kanat açıklığına sahip bulunuyor.  

40 bin feet yükseklikte görev icra eden AKSUNGUR, 750 kg harici yük/mühimmat taşıyabiliyor. AKSUNGUR taarruz ve deniz karakol görevlerinin yanında, orman izleme çalışmalarında da kullanılıyor. 

2021 yılı ikinci çeyreğinde ilk saha görevine başlayan AKSUNGUR'un sahadaki uçuşu 1000 saate ulaştı. 

TUSAŞ, yıl sonuna kadar 6 adet, önümüzdeki yıl ise 8 adet AKSUNGUR'u üretmiş olacak. 2021 yılı içerisinde AKSUNGUR'lardan 4 tanesi Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. 

TUSAŞ yetkilileri, yerli ve milli platformun çok farklı amaçlarla da kullanılabileceğini söylemiş, alt kısmına baz istasyonu takılacak AKSUNGUR'un afet ve depremler gibi felaket anlarında mobil iletişimin devamını sağlamak üzere görevlendirilebileceğini belirtmişti. 

AKSUNGUR bunun yanında, denizaltı akustik dinleme amacıyla kullanılan Sonobouy cihazlarının entegre edilmesiyle Mavi Vatan'da düşman denizaltıların takibini yapacak. 



Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

30 KİLOMETREDEN NOKTA ATIŞI

AKSUNGUR, geçtiğimiz nisan ayında oldukça başarılı bir test atışı yapmış ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) takılı 340 kiloluk MK-82 bombasıyla 30 kilometre uzaktaki hedefi noktasal hassasiyetle imha etmişti. 

AKSUNGUR'un üreticisi TUSAŞ firmasınca yayınlanan TUSAŞ-MAG'in Temmuz-Ağustos 2021 sayısında bu çok yetenekli hava aracına ilişkin son bilgiler şöyle verildi:  AKSUNGUR, 2021 yılında da adından söz ettirmeye devam ediyor. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KGK-SİHA-82 faydalı yük ile Ankara'dan havalanan silahlı AKSUNGUR, uydudan kontrol ile Sinop açıklarına giderek, 20 bin feet irtifada 30 km menzilden hedefi başarıyla vurdu. 30 km menzille başarılı bir atış gerçekleştiren AKSUNGUR, yakın zamanda KGK-SİHA-82 ile menzili 45 km’ye çıkarmayı hedefliyor.

Gündüz/gece istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere faydalı yükler ile icra eden AKSUNGUR daha önce de 12 MAM-L ile 28 saat ve mühimmatsız olarak 49 saat havada kalmış ve büyük bir heyecana neden olmuştu. 18 ay gibi kısa bir sürede yerli ve millî imkânlarla geliştirdiğimiz AKSUNGUR, merkez yerleşkemizden Adana Şakirpaşa Havaalanı'na uçarak ise ilk saha görevine başlamış oldu. Görev süresi boyunca Şakirpaşa Havalimanı'nda konuşlanacak olan AKSUNGUR, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangınla mücadele kapsamında kullanılacak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading