Yandex Metrica

Türkiye yangın söndürme uçaklarında iki modele yoğunlaştı

Türkiye yangın söndürme uçaklarında iki modele yoğunlaştı

THK uçakları tarih öncesinde kaldığı için Orman Bakanlığı yangın söndürme konusunda rotayı modern Rus uçaklarına çevirdi. Alınacak 5 uçak konusunda masada iki model var.

Savunma

23.01.2024, 17:55

Tarım ve Orman Bakanlığı, envanterindeki 40'ın üzerindeki helikoptere modern yangın söndürme uçaklarını da ekleyecek. İlk etapta 5 uçak ve bir de insanlı keşif uçağı alınması planlanıyor. Türk Hava Kurumu'nun (THK) sahip olduğu yarım asırlık uçaklar tedavülden kalktığı için bakanlık rotayı Rus hava araçlarına çevirdi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin önceki günkü şu sözleri, orman yangınlarıyla mücadele konusunda heyecanla karşılandı: "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı envantere uçak kazandırma ile alakalı 5 uçak bir tane de insanlı keşif uçağı kazandırmakla alakalı gerekli bütçeyi tesis etti. Hızlı bir şekilde de önümüzdeki aylarda bunun ihalesine çıkacağız."

Geçtiğimiz ay Türkiye'nin batı ve güney kesimlerini vuran yangınlar 100 bin hektardan fazla ormanlık alanın küle dönmesine, 1 milyar liralık da maddi zarara yol açmıştı. Birçok noktada aynı anda çıkan yangınlardan ötürü devlet elindeki helikopter filosunu parçalara ayırmak zorunda kalmış, uçaklar ise başka ülkelerden kiralanmıştı. Yangına müdahale için Türkiye'ye gönderilen Rus yapımı uçakların performansı beğeni topladı. 

Orman ekiplerinin dikkati iki model üzerinde yoğunlaştı. Birincisi, son yangınlarda Azerbaycan'ın Türkiye'ye yolladığı Rus yapımı Beriev Be-200 modeli amfibik uçak. Denizin üzerine iniş yaparak deposunu 22 saniye içerisinde 14 ton suyla dolduran bu uçak, tekrar havalanıp suyu yangın bölgesine boşaltabiliyor.



Çift motorlu uçağın seyir sürati 560 kilometre. Be-200'ler 3 bin 300 kilometre mesafeye yolculuk yapabiliyor. 

Yetkililerin dikkatle incelediği diğer uçak ise Rus İlyuşin şirketince üretilen Il-76'ların gelişmiş modeli MD-90A. Il-76 aslında dev bir nakliye uçağı. Fakat istenildiği zaman itfaiye uçağına dönüştürülebiliyor.

Il-76, Be-200 gibi amfibik değil; yani suya iniş yapamıyor. Deposunu doldurmak için yakınlardaki bir havaalanına iniş yapmak zorunda. Diğer yandan bu uçağın kapasitesi çok geniş: Tam 42 ton su alabiliyor. Pistte deposunu doldurduktan sonra yangın yerine müdahale için havalanan Il-76, devasa boyuttaki deposunda bulunan suyu alevlerin üzerine boşaltıyor. 



4 adet turbofan motoruyla 13 bin metre irtifaya çıkabilen ve 3 bin 650 kilometre mesafeyi kat edebilen Il-76'lar, yangınların olmadığı ya da çok az meydana geldiği ilkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde Be-200'ler gibi depoda beklemek yerine nakliye uçağı olarak göreve devam edebiliyor. Yangınlar esnasında su deposu kitinin uçağa takılması için en az 1,5 saatlik süre gerekiyor. Il-76 MD-90A modeli, pistte 42 tonluk deposunu yarım saatte doldurabiliyor. Uçağın azami hızı ise saatte 850 kilometre. 

Hem Be-200 hem de Il-76'lar Türkiye'yi vuran yangınlar sırasında görev yapmış ve beğeni toplamıştı. Şimdi yetkililerin hangi uçağı tercih edeceği merak konusu oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading