Yandex Metrica

Türkiye-Irak ilişkileri derinleşiyor: Ortak Harekât Merkezi kurulabilir

Türkiye-Irak ilişkileri derinleşiyor: Ortak Harekât Merkezi kurulabilir

Türkiye ile Irak arasındaki yakın ilişki SİHA ve helikopter satışıyla daha da derinleşecek. İki ülke PKK'ya karşı ortak operasyon merkezi adımını konuşmaya başladı bile.

Savunma

23.01.2024, 17:55

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın son açıklaması, Türkiye ile Irak arasında alınan mesafenin ilanı oldu. Akar, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar konusunda Ankara ile Bağdat'ın Ortak Harekât Merkezi kurabileceğini ifade etti. İki ülke savunma bakanlıkları arasındaki temaslar yoğun şekilde sürüyor.    

Türkiye ile Irak arasında 2018 yılında başlayan askeri işbirliği ve ortak tatbikatlar şimdi, PKK'lı teröristlerin Irak topraklarından silinip atılması için ortak mücadeleye dönüştü. Erbil merkezli bölgesel yönetimin referandum dayatması sonrası bölücülüğe karşı net tavır sergileyen iki ülke, aradan geçen 3 yıl boyunca derin askerî ilişkiler kurdu. 

Türkiye ve Irak Silahlı Kuvvetleri, 2018 yaz aylarında 'Dicle Kalkanı' olarak bilinen tatbikatlar icra etmişti. 

Habur Kapısı çevresinde Irak Silahlı Kuvvetleriyle icra edilen tatbikatları Türk ordusunun Pençe Şimşek ve Pençe Kartal operasyonları izledi. PKK'lı teröristlerin Irak kuzeyindeki kamplardan temizlendiği harekâta Bağdat yönetimi tam destek verdi. Türkiye'nin bölgede artan etkinliği Irak'ta konuşlu İranlı milis gruplarının zaman zaman tepkisini çekse de PKK'ya karşı operasyonlar aralıksız devam etti. 

Mehmetçik, Pençe Şimşek ve Pençe Kaplan operasyonlarıyla Irak kuzeyinde terör örgütüne nefes aldırmıyor.

Terör tehdidine ilişkin Türkiye'nin "Ya siz temizleyin ya da biz gelip temizleriz" şeklindeki mesajları, Mehmetçiğin bölgedeki varlığını eleştiren Şii grupları çaresiz bıraktı. Bağdat şimdi, kendi topraklarında kendi operasyonlarını icra etmek için kritik bir adım atıyor. Irak Savunma Bakanı Cuma İnad, ülkesinin 12 adet Türk yapımı ATAK taarruz helikopteriyle en az 12 adet Bayraktar TB2 almak istediğini duyurdu. 

"Türk üretimi Bayraktar TB2 İHA'lar büyük başarılara imza atan son derece sofistike sistemler. Gece görevleri de icra edebilecek olan TB2'ler DEAŞ terör örgütü ile mücadelede son derece etkili olacak" diyen İnad'ın açıklamaları PKK çevrelerinin yaşadığı paniği daha da artırdı. Çünkü ülke içindeki İran destekli odakları susturmak için 'DEAŞ'la mücadele' kılıfını kullanan İnad'ın, Türkiye'den alacağı silahları daha gerçek bir tehdide, PKK/YPG'ye karşı kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu ihtimal de Türkiye ile Irak ordusunun PKK'yı ortak bir biçimde yok etmesi demek. 

Irak Savunma Bakanı Cuma İnad, IDEF2021 fuarı kapsamında meslekdaşı Hulusi Akar tarafından İstanbul'da ağırlanmıştı.

Yurtdışı merkezli savunma sitelerine bilgi veren Türk yetkililer, Bayraktar TB2 satışına ilişkin görüşmelerin Irak'la bir yılı aşkın süredir devam ettiğini belirtiyor. Aynı yetkililere göre Bağdat yönetimi 'en az bir düzine' TB2 satın almak istiyor. Fakat satışın önünde bazı soru işaretleri var: Irak ordusu içindeki İran destekli milis gruplarının hassas Türk teknolojisine erişebilme ihtimali...

Sürece ilişkin konuşan yetkililer, böyle bir tehlikenin farkında olduklarına işaret ederken şunu da ekliyor: "Bayraktar TB2 teknolojisinin çalınabileceğine dair endişemiz yok. Irak hükümetinin savunma ürünlerini başkasından alacağına bizden alması, bizim için faydalı olur. Yedek parçalar ve bakım sayesinde Irak'ta uzun vadeli kalmak isteriz. Irak ile savunma ve güvenlik alanında yakın ilişkiler istiyoruz. Bu ilişkiyi geliştirmek için iyi niyete sahibiz, ancak elbette belli zorluklar var."

Bağdat yönetimi Türkiye'den 'en az bir düzine' Bayraktar TB2 satın almak istiyor.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney ise ATAK ve TB2 ihracının gündeme geldiği sürecin şifrelerini şu sözlerle veriyor: "PKK, Irak'ta bitirilmesi gereken bir tehlike. PKK, Irak'ın istikrarını tehlikeye sokuyor. Bu konuda işbirliği ve dayanışmamız önemli olacak. Irak ile ilişkilerimiz stratejiktir. İki komşu ülke olarak daha güçlü ve dinamik ilişkilerimiz olmalı."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading