Yandex Metrica

Sitede Ara

SİPER-2'ye TÜBİTAK SAGE füzesi: Yerli S-400 kaç kilometreyi vuracak?

SİPER Blok-1 ile SAMP-T ayarında bir hava savunma sistemine kavuşan Türk ordusu, önümüzdeki yıl yerli S-400 yolunda önemli bir kabiliyete erişebilir. ROKETSAN'ın HİSAR O+ füzesinden geliştirdiği SİPER Blok-1'den ayrı olarak TÜBİTAK SAGE, SİPER Blok-2 füzesi üzerinde çalışıyor.

Savunma

23.04.2024, 15:04

Türkiye hava savunma sistemlerinde yeteneklerini hızla geliştiriyor. KORKUT, SUNGUR, Çekili Top Sistemi, HİSAR ve SİPER'den oluşan savunma mimarisi daha yüksek irtifa ve menzile doğru ilerliyor.

100 kilometreyi aşan bir menzilde önleme kabiliyeti bulunan SİPER-1 hava savunma sistemi çok yakında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olacak. Türk ordusu böylece Fransız-İtalyan yapımı SAMP-T'ye eşdeğer bir sisteme sahip durumda olacak. 

SİPER-1 bataryaları, ROKETSAN'ın HİSAR O+ için ürettiği hava savunma füzesini kullanıyor. HİSAR O+'da bulunan füzenin menzili 'booster' (yükseltici) eklenerek geliştirilmiş ve ROKETSAN füzesi SİPER-1'e entegre edilerek 100 kilometrenin üzerinde menzile ulaşmıştı. Daha yüksek irtifa ve menzile yolculuk edecek SİPER-2 füzesini ise TÜBİTAK SAGE tasarladı. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

DEMİR: ÖNÜMÜZDEKİ YIL GÖREBİLİRİZ  

Konuya ilişkin son bilgileri NTV yayınındaki açıklamasında duyuran Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SİPER-2 füzesinin çok daha uzun menzile sahip olacağına işaret etti. Demir şunları söyledi:

"SİPER Blok-1'in geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen deneme atışı, aslında teslimattan önceki son testti. Artık hedefimiz 100+ kilometre diyoruz, tam rakam veremiyorum ama 100 km'nin epey üzerinde bir menzilde hedefini imha etme kabiliyetine sahip şu anda SİPER Blok-1. HİSAR A+ ve HİSAR O+'dan sonra SİPER Blok-1'i de Türk Silahlı Kuvvetlerimize verecek duruma geldik. 

SİPER Blok-2 roketinin geliştirme çalışmaları ise TÜBİTAK SAGE'de devam ediyor. Radarlar ve takip sistemine ilişkin çalışmaları ise ASELSAN yürütüyor. Kısacası, SİPER Blok-1, evet, envantere girmeye hazır. Peki, 'Blok-1 ile Blok-2 arasındaki fark nedir' diye sorduğumuzda cevabı şöyle...

SİPER Blok-1'e hızlı bir giriş yapmıştık. HİSAR O+'lardaki roketimize bir 'booster' takarak menzilini uzattık ve bazı kabiliyetler ekledik. Son derece hızlı bir çözümle HİSAR O+'lardan çok daha uzun bir menzile erişebilir hale geldik. Böylece yeni bir ürün çıktı ve bunu teslim edeceğiz. 

Sıfırdan hava savunma roketi geliştirilmesi işi ise projenin başından beri TÜBİTAK SAGE'deydi. Onlar çalışmaya devam ediyor. Yeni bir roket hayata geçtiği zaman, ki gelecek sene görmeyi bekliyoruz, onu entegre ettiğimiz SİPER sistemimiz Blok-2 olacak. Orada menzili ve irtifayı artırmış olacağız."

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

SİPER BLOK-2 MENZİLİ 200 KİLOMETRE Mİ?

SİPER-2'de kullanılacak füzenin üretim çalışmaları TÜBİTAK SAGE'de devam ediyor. HİSAR O+ füzesine ROKETSAN'ın booster eklemesiyle 100 kilometrenin çok üzerine çıkan menzilin, SAGE füzesiyle birlikte '200+' olması bekleniyor. Yani TÜBİTAK SAGE'nin SİPER-2 hava savunma füzesi önümüzdeki yıl 200 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabilir.  

Aynı zamanda bir süredir yerli ve milli hava-hava füzelerini kara konuşlu lançerden fırlatacak sistem üzerinde çalışan SAGE, ilk test atışlarını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. 

ASELSAN ile birlikte üretilen ve GÖKDEMİR adı verilen sistem Amerikan NASAMS benzeri kara tabanlı bir savunma sistemi oluşturmayı amaçlıyor. GÖKDEMİR lançerleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerini kullanacak. Bu füzelerin karadan fırlatıldıklarında 15 ilâ 70 kilometre arası menzillerde etkinlik göstereceği sanılıyor. 

GÖKDEMİR hava savunma sistemi geçtiğimiz günlerde kameralara yansıdı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading