Yandex Metrica

Önce Bayraktar TB2 vardı, şimdi Şahid-136: Etkisini görmek için beklemek gerek

Savaş analistleri, Ukrayna ordusuna saldırılarda kullanılan İran kamikaze dronlarının savaşın geneline etkisi konusunda bir şey söylemek için henüz erken olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre Rus ordusu önümüzdeki dönemde Şahid-136 adlı dronları daha sık kullanacak.

Savunma

23.01.2024, 19:52

İran kamikaze dronları Ukrayna ordusuna bir süredir zarar veriyor. Rusya'nın Tahran'dan aldığı insansız hava araçları önce Harkov hattında, ardından Odessa yakınlarında görüldü. İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) adlı haber portalı, Ukrayna'daki İran İHA'larını masaya yatıran bir analiz yayınladı. 

Rus ordusunun ağırlıklı olarak 35 kilogram patlayıcı taşıyan İran yapımı Şahid-136'ları kullandığına dikkat çekilen haberde, bu dronların savaşın seyrine etki ettiğini söylemek için henüz çok erken olduğuna işaret edildi. MEE haberinde şu ifadeler kullanıldı:

"Önce Bayraktar TB2 vardı şimdi Şahit-136. Silahlı insansız hava araçları Rus işgalinin başladığı şubat ayından bu yana Ukrayna çatışmalarının bir parçası oldu. Bayraktar TB2'nin Ukrayna lehine fark yaratması üzerine kendi İHA'larını üretmekte zorlanan Rusya, İran'dan İHA sistemleri aldı. 

Pazartesi günü Ukrayna ordusu liman kenti Odessa'nın kamikaze dronlarla vurulduğunu doğruladı. İki dron hedefine ulaşırken üçüncü drone Ukrayna hava savunma sistemlerince imha edildi. Kiev şimdiye dek bir düzineden fazla İran dronunu imha ettiğini söylüyor.

 

Ukrayna ordusunca düşürülen bir kamikaze dron enkazı böyle görünlenmişti.

İran dronları Rus saflarında eylül ayı başında ilk kez sahneye çıkmıştı. Buna tepki olarak Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, İran'ın Kiev büyükelçisinin akreditasyonunu geri çekti. 

Rus ordusu tarafından Geran-2 olarak kodlanmış Şahid-136, son haftalarda en çok kullanılan İran İHA'sı oldu. Çok amaçlı olduğu söylenen Muhacir-6 tipi İHA'lardan biri ise geçtiğimiz günlerde vurularak denize düşürüldü. Muhacir-6, 4 tane kadar mini mühimmat taşıyabiliyor. 

Rus ordusunca sıkça kullanılan kamikaze drone Şahid-136 ise 35 kilogram patlayıcı taşıyor ve doğrudan hedefi tahrip etmek için kullanılıyor. Türk Bayraktar TB2'leri cephe hattında işleri değiştirmişti. Ancak uzmanlar İran dronlarının etkili olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor. 

Analist Alex Kokcharov, Rus kuvvetlerinin yerli seyir füzelerinde stokların azalmasından ötürü İran İHA'larına giderek daha fazla güvenmekte olduğunu belirtirken, "Rusya muhtemelen Ukrayna'daki sivil varlıklara saldırırken de İran İHA'larını kullanacaktır" diyor. 

Kamikaze dronların Ukrayna ordusuna verdiği zararın büyüyebileceğine dikkat çeken Kokcharov, bu tip mühimmatı havada yok etmek için tasarlanmış silahların Ukrayna'ya gönderilmesi gerektiğini kaydetti. 


İran'a ait Muhacir-6 tipi İHA Odessa açıklarında geçtiğimiz günlerde düşürülmüştü. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading