Yandex Metrica

Milli Muharip Uçak motoruna Rolls-Royce desteği: Türkiye'nin şartlarını kabul ettiler

Milli Muharip Uçak motoruna Rolls-Royce desteği: Türkiye'nin şartlarını kabul ettiler

İlk prototiplerinde Amerikan F110 motorunu kullanacak Milli Muharip Uçak, üç ayrı alternatifle güçlü bir şekilde ilerliyor. Türkiye, İngiliz motor devi Rolls-Royce ile MMU motoru için her konuda anlaştı. Milli jet motoru için kurulan TRMotor da çalışmaları sürdürüyor.

Savunma

24.04.2024, 14:53

Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Muharip Uçak için geliştirilecek motor konusunda 3 alternatif üzerinden çalışma yürütüyor. İngiliz motor devi Rolls-Royce ile bir süredir devam eden tıkanıklığın giderildiği ve bu şirketin Türkiye ile işbirliği halinde jet motoru üreteceği açıklandı. 

Kritik bilgiyi CNNTürk yayınına konuk olan Prof. Dr. İsmail Demir duyurdu. MMU'nun ilk prototiplerinde ABD'li General Electric firmasının ürettiği F110 motorunun kullanılacağını dile getiren Demir, alternatif motor seçeneği olarak Rolls-Royce firmasıyla yürütülen müzakerelerin sonuç verdiğini dile getirdi. 

Demir, "Milli motor için Rolls-Royce firmasıyla bir çalışma ihtimalimiz vardı. Burada bazı endişelerimiz vardı, gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucunda bu endişeleri giderdik. Çalışmalar başladı" dedi. 

Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Haberi Görüntüle

3 ALTERNATİFLİ PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

MMU motorunda 3 kanaldan proje yürütüldüğünü dile getiren Demir, geçtiğimiz yılki açıklamasında bunların ABD'li F110 motoru, Rolls-Royce firmasının geliştireceği motor ve TRMotor şirketince milli olarak üretilecek motor olduğunu dile getirmişti. Demir geçtiğimiz yıl şu açıklamayı yapmıştı:

"Rolls-Royce'un bu uçak için hazır bir motoru yok. Onlar, Türkiye’de kurdukları bir ortaklık ile bu uçak için motor geliştirmeyi teklif ediyorlardı ama o geliştirmenin şartları arasında bizim kabul edemeyeceğimiz 5-6 tane madde vardı. Onları uzun süre boyunca müzakere ettik ve çoğunda istediğimiz yere kadar geldi mesele. Şu anda biz anlaşılabilir bir konuda olduğunu düşünüyoruz. Eğer onlar da hazırlar ise bu işi artısıyla eksisiyle bir yere getirebilecek durumdayız. Bazı rakamsal konulara karar vereceğiz. Top, karşı sahada. Ancak bu, bir kanal. Bu tür projelerde çok kanallı düşünmek zorundasınız. Yine ilk hangardan çıkışı ve ilk uçuşları gerçekleştirmek üzere, dünyada mevcut bir – iki motor tipini seçip uçağımızda kullanmak üzere çalışmalarımız var. O konuda da çalışmalar devam ediyor, motor tipleri belli. Ayrıca da kendi milli motorumuzu geliştirme çabamız da devam ediyor yani üç kanaldan bu işi yürütüyoruz."

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

HANGİ ŞİRKETLE ÇALIŞACAK?

Demir'in dünkü açıklaması, Rolls-Royce firmasıyla tüm konularda pürüzlerin giderildiğini ve Türkiye ile ortak çalışmaların yakında başlayabileceğini gösteriyor. Ancak Rolls-Royce'un bu işi Türkiye'de yıllardır yakın ilişki içerisinde olduğu Kale Motor şirketiyle mi yoksa TRMotor'la birlikte mi yürüteceği henüz açıklanmadı. Milli Muharip Uçak 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkarılacak ve 2025 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Rolls-Royce şirketine bir süre önce Katar devleti yatırım yapmış, ortak teknoloji üretme kararı alınmıştı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading