Yandex Metrica

Komşuya F-35 hayal oldu: Mirage 2000 ve F-16'ları satıp Blok-4 alacaklar

ABD'den 40 adede kadar F-35 savaş uçağı isteyen Yunanistan, bu uçakların standart versiyonunu değil, henüz proje aşamasındaki Blok-4 modelini istiyor. Mevcut tablo Yunanlıların F-35 Blok-4'ü edinme yolunda uzun yıllar bekleyeceği anlamına geliyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias ise envanterdeki uçak çeşidini azaltmak için bazı modellerin satılacağını açıkladı. 

Savunma

27.04.2024, 01:04

ABD'den 40 adede kadar F-35 savaş uçağı satın almak için talepte bulunan Yunanistan, Washington'la müzakereler sürerken el yükseltti. Atina yönetimi, Lockheed Martin şirketinin güncellemekte olduğu F-35'lerin 'Blok-4' versiyonunu edinmek istiyor. 

Bir süredir Tech Refresh-3 (TR-3) adlı güncelleme paketini F-35'lere uygulayan Amerikalılar, yakın bir gelecekte TR-3'ün yeni sürümü TR-4'ü devreye sokacak. F-35 Blok-4 olarak da adlandırılan bu yeni versiyonda, uçağın sıklıkla karşılaştığı motor problemlerinin çözülmesi, aynı zamanda daha gelişmiş bir radarla rakiplere üstünlük sağlanması amaçlanıyor.

Ancak F-35 Blok-4'ün uçması için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

F-35 üretim tesisleri - Fort Worth Teksas
 

Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN 4. NESİL İSTİYOR 

Atina basınında yayınlanan "ABD ile F-35 tedarik müzakereleri niçin gecikiyor?" başlıklı haber, Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Washington'dan yeni taleplerini de açığa vurdu. Dendias, standart F-35A'lara değil, yükseltilmiş uçaklara sahip olmaları gerektiğinden bahsederek "Yeni güncellemeler F-35'teki mevcut sorunları da ortadan kaldırıyor" dedi. 

F-35 Blok-4'ün gelişmiş radarıyla düşman uçaklarına karşı benzersiz bir üstünlük kuracağını iddia eden Dendias, Yunan Hava Kuvvetleri envanterinin de sadeleştirileceği mesajı verdi. Farklı tipte uçak modellerinin bakım-idame gereksinimlerinde çeşitliliğe yol açmasından ötürü Yunanistan, envanterdeki Mirage-2000, F-4 Phantom-II ve F-16 Blok-30'ları satmaya hazırlanıyor. 

Nikos Dendias

Maria Anastasopoulou'nun 'Arena' programında buna ilişkin ayrıntıları açıklayan Nikos Dendidas, ABD'de devam eden F-16 modernizasyonunda gecikmeler yaşandığını kabul ederken "Ama çok daha önemli işler yapmamız lazım" diyerek şunları söyledi:

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye... Haberi Görüntüle

BU KADAR UÇAK MODELİ FAZLA 

Öncelikle uçak tiplerimizi homojenleştirmemiz lazım. 'One-cart' tipi uçaklarımız var; F-4'ümüz, Mirage 2000-5'imiz, F-16 Blok-30'larımız var. F-16 Blok-50, 52 ve F-16 Viper'ımız var. Üstelik Rafale'miz de var. Bu böyle olmaz. Bazı türler satılacak. F-4'ler ya emekliye ayrılmalı ya da satılabilirse satılmalı. 

Mirage 2000-5 son derece yetenekli bir uçak; satılması gerekiyor. F-16 Blok-30'ların satılması gerek. Bunun haricinde geri kalan tüm uçakları F-16 Viper seviyesine çıkarmalıyız. Rafale filosunu güçlendirmeliyiz. 24 tane var, onları 30'a çıkarsak iyi olur. Tabii ki F-35'leri de almalıyız. Ama hangi F-35'ler? Tabii ki dördüncü nesil F-35.

F-16 Blok-30 ve Mirage 2000 aslında son derece iyi uçaklar. Değerinde satılmaları gerekiyor. Bu uçakların maliyetini karşılayacağımızı söylemiyorum tabii... Değerleri düştü ama hâlâ yetenekli uçaklardır. Onları satma potansiyeli olduğunu düşünüyorum. 

Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000-5

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

HASTALIKTAN ARINMIŞ F-35 İSTİYORUZ

F-4'leri satma konusunu da araştıracağız ama bu zor. F-4'leri çok iyi muhafaza ettiğimizi düşünüyorum. Ama sonuçta Vietnam döneminden kalmalar. Helikopterlerimizde yaptığımız gibi uçak filolarını da homojenleştirmek önemlidir. Çünkü bu sistemlerin bakımı oldukça pahalıdır. Bakım gerektiren çok sayıda tipte hava aracınız varsa bu, Yunan vergi mükellefleri ve Savunma Bakanlığı için ek yük demektir. 

F-35 konusuna gelince... Biz 4. versiyonla, yani henüz uçmamış ve tüm eski hastalıklarını iyileştirecek olanla ilgileniyoruz. F-35 sadece bir savaş uçağı değil, bir platform ve bizim o platforma ihtiyacımız var. Tabii ona almak hemen yarın sabah olmayacak. Beklemek zorundayız. Ancak Yunanistan'ın buna ihtiyacı var. 

Yunan envanterine katılmış F-16 Viper

İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'DA HANGİ UÇAKLAR VAR?

Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde F-4 Phantom-II uçaklarından 32 tane kaldı. Bu uçaklar dünyada şu anda sadece Yunanistan, Türkiye ve İran tarafından kullanılıyor.

Fransız yapımı Mirage 2000 uçaklarından ise Yunan envanterinde 24 adet bulunuyor. 

Yunan F-16 filosunun durumu ise biraz karmaşık. Yunan Hava Kuvvetleri 3 farklı motora ve her biri diğerinden farklı aviyonikler barındıran 5 türde F-16 uçuruyor. Atina, 2027 yılına dek envanterdeki Blok-50/52'lerin ABD'de modernize edilmesini ve o tarihte 83 adet F-16 Viper'a sahip olmayı umuyor.

Blok 50/52'lerin dışında Yunanlıların elinde 32 adet F-16 Blok-30 mevcut.

Habere Tepki Ver

2

5

6

3

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading