Yandex Metrica

Karadeniz'de Kâşif'e iş düştü: Amerikan SİHA'sını deniz dibinden çıkarabilir

MQ-9 SİHA'nın Rus uçaklarınca düşürülmesi sonrası ABD donanmasının Karadeniz'e geçmek için Türkiye'den izin istediği iddia ediliyor. Oysa Amerikan gemilerinin Karadeniz'e çıkmasına gerek yok. Çünkü SİHA'yı 2 bin metreyi aşan derinlikten alıp su üstüne çıkarma konusunda Türkiye'nin elinde yeterli teknoloji mevcut.

Savunma

23.01.2024, 20:35

Karadeniz semalarında uçuş yapan Amerikan silahlı insansız hava aracının Rus uçaklarınca düşürülmesi bölgede gerilimi bir anda artırdı. 

Uzmanlar MQ-9 Reaper modelindeki SİHA'nın düşürülmesinde 'jet wash' etkisine dikkat çekti. Rus Su-27 uçaklarının ABD SİHA'sı üzerine havada yakıt boşalttığını hatırlatan güvenlik uzmanları, 'karşı tarafı aşağılama' amacıyla yapılan bu eylemin ardından Rus pilotun jet motorunu sonuna kadar gazlayıp 'jet wash' etkisi yaratmayı amaçladığını söyledi. Bu yöntem, insansız hava aracı gibi hafif platformları düşürmek için kullanılabiliyor. 

Karadeniz'de gerilimi bir anda doruk noktaya çıkaran bu gelişmenin ardından gözler suyun derinliklerindeki SİHA enkazının nasıl çıkarılacağına çevrildi. 

MQ-9'u denizin dibinden çıkarma çalışmaları konusunda ABD yetkililerinin Karadeniz'e gemi göndermek için Ankara'dan istediği fakat bu talebin reddedildiği ileri sürülüyor.

MQ-9 Reaper

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Boğazlar'ı Montrö Sözleşmesi gereğince askeri gemi trafiğine kapatan Ankara, Amerikan fırkateynlerinir Karadeniz'e açılmasına da izin vermiyor. ABD donanmasının kontrolsüz bir eyleme imza atarak Türkiye kıyılarında bir savaşa yol açabileceğinden endişe ediliyor. 

ABD ise Karadeniz derinliklerindeki enkaza Rusların ulaşma ihtimalini öne sürerek güvenlik kaygılarını dile getiriyor. Bu kaygının önüne geçme konusunda Türkiye'nin elinde gerekli teknoloji mevcut. Karadeniz'deki doğalgaz çalışmaları sırasında kullanılan sualtı robot Kâşif, denizin dibindeki herhangi bir aracı bulup çekerek suyun üzerine çıkarma kapasitesine sahip. 

Kâşif sualtı robotu geçtiğimiz aralık ayında Sakarya gaz sahasında 2 bin 200 metre derinlikteki kuyubaşına Peçenek vanasını başarıyla yerleştirmişti. 

Amerikan ordusunun MQ-9 Reaper'ın düştüğü yere ilişkin tam koordinat vermesi durumunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın bu operasyonu rahatlıkla gerçekleştirebileceği belirtiliyor. SİHA'nın düştüğü bölgede suyun derinliği 2 bin metreyi geçiyor. 

ARMELSAN üretimi sualtı robot Kâşif, geçtiğimiz aylarda 2 bin 200 metre derinlikte kuyubaşı operasyonları gerçekleştirmişti. Yerli ve milli robot Kâşif, 7 adet elektrik motoruyla suyun altında 3 bin metre derinlikte operasyon icra edecek şekilde geliştirildi. Çok sayıda koluyla derin sularda bir dalgıcın görevini yerine getiren araç, enerji sektöründe 'ROV' olarak bilinen akıllı deniz robotları arasında dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading