Yandex Metrica

Kamikaze Fedai, sürü drone'ları bile havada imha edecek

Kamikaze Fedai, sürü drone'ları bile havada imha edecek

HAVELSAN ile Transvaro şirketlerinin geliştirdiği kamikaze İHA 'Fedai', tek ya da sürü halinde drone'ları bulup imha edecek.

Savunma

07.03.2024, 09:57

Drone kaynaklı tehditleri hava aracıyla etkisiz hale getirmek için çalışmalar sürüyor. Türk savunma sanayiinin bu amaçla geliştirdiği son ürün 'Fedai' kamikaze İHA oldu. HAVELSAN ve Transvaro firmalarının ortaklaşa geliştirdiği sistem, MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen 3. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde sergilendi. 

Burada Fedai İHA hakkında bilgi veren HAVELSAN Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri İş Geliştirme Müdürü Nezih Şişman, maliyeti düşük drone veya İHA'ların oluşturduğu tehdidin her geçen gün arttığını belirterek, kendilerinin Fedai sayesinde kritik kurumların yoğun olduğu bir bölgeyi topyekûn korumayı amaçladıklarını kaydetti. 

"Rafineri bölgesi Aliağa'yı prototip olarak aldık. Oradaki birtakım savunma planlamalarını göz önünde bulundurarak paydaş firmalarla entegrasyon çalışması gerçekleştirdik" diyen Şişman, geliştirdikleri sistemin düşman bir İHA ya da drone yaklaştığında bunu radarla tespit ederek bilgileri elektro optik süite aktardığını, sonrasında ise Fedai'nin imhasıyla sonuçlanacak takibin başladığını kaydetti. Şişman şu bilgileri verdi: 

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

HARP BAŞLIĞI 40 METRE ETKİLİ

"Elektro optik süit kilitlenerek hedefi takip etmeye başlıyor. Bu arada komuta kontrol sistemimiz hedefi ve elektro optik sistemin görüntülerini de alarak kullanıcıya durumsal farkındalık sağlıyor. Sistemin yeni bir aile üyesi var, onunla ilgili de testler devam ediyor. Fedai adını verdiğimiz, yine paydaş firmamız Transvaro'nun testlerini halihazırda yapmış olduğu kamikaze İHA çözümü. Tespitlerden sonra komuta kontrol yazılımının yaptığı hesaplamalarla önleme geometrisi çıkarılıyor ve tehdidin önleme noktasına kamikaze İHA atılıyor. Kamikaze, hedef ve tanımlama bilgisi ile belli bir süre uçuyor ve görüntülü olarak hedefini taramaya başlıyor. Hedefini yakaladığı anda belli bir mesafeye yaklaştığında ki şu anda etkili mesafe 40 metre, harp başlığını patlatarak tek bir İHA ya da İHA sürüsünü bulunduğu noktada imha etme kabiliyetine sahip oluyor."

Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip edilecek Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip... Haberi Görüntüle

YAKINDA TESTLER BAŞLIYOR 

Drone tehdidine karşı sinyal karıştırma gibi çözümlerin de kullanıldığına işaret eden Şişman, farklı yöntemler, hibrit uygulamalar kullanıldığında karıştırma cihazlarının etkisiz kalabildiğini, bu durumda da kamikaze İHA Fedai'den yararlanılmasının söz konusu olduğunu söyledi. "Önümüzdeki 1-2 ay içinde tüm sistemin kabiliyetlerini, Fedai'yi atarak İHA'yı havada parçalamak da dahil olmak üzere, bir senaryo içinde tespitten başlayıp imhaya kadar giden sürecin demostrasyonunu yapacağız" diyen Şişman, tasarımın başarılı olması halinde ürünün kısa sürede içerisinde güvenlik güçlerinin envanterine girebileceğini bildirdi. ANKARA


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading