Yandex Metrica

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı

Milli Muharip Uçak KAAN'ın 21 Şubat'taki ilk uçuşunun ardından Hindistan ve Güney Kore kendi projelerini hızlandırdı. Yeni Delhi yönetimi AMCA projesi için finansmanı onaylarken Güney Kore ise KF-21 uçağı için kilometre taşı anlamına gelen 'tankerden yakıt ikmali'ne başladı. 

Savunma

21.04.2024, 12:52

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) 21 Şubat 2024 tarihinde havalandırdığı Milli Muharip Uçak KAAN, Güney Kore ve Hindistan'da uçak projelerinin hızlanmasını sağladı. 

Güney Kore'nin 4,5'inci nesil özellikli savaş uçağı KF-21 Boramae, Temmuz 2022'de gerçekleşen ilk uçuşundan yaklaşık 18 ay sonra havadan yakıt ikmali aşamasına geldi. 

Şimdiye dek üretilmiş 6 adet prototip uçağın testleri devam ederken, 20 Mart tarihi itibariyle KF-21'e ilk kez Airbus A330 tipi tanker uçaktan yakıt ikmali yapıldı. 

Ülkede savunma projelerini yöneten devlet kurumu DAPA (Savunma Tedarik Programı İdaresi), KF-21 5 no'lu prototip uçağın bugün saat 09:45'te yakıt ikmal testi yaptığını açıklayarak bir görüntü yayınladı. 

Kore güneydoğusundaki Sacheon Havaalanı'ndan kalkış yapan KF-21, iki koltuklu FA-50 hafif taarruz ve eğitim uçağının takibinde, A330'dan yakıt ikmali gerçekleştirdi. Görüntülerde KF-21 havada yakıt ikmal borusuna başarılı bir şekilde bağlanarak deposunu dolduruyor. 

KF-21 havadan yaktı ikmali testini yaptı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı test görüntülerine ilişkin şu mesajı paylaştı:

"Uçuş testi sırasında DAPA, havadan yakıt ikmal tankerinin arkasında meydana gelen türbülansın kontrol üzerindeki etkisini, tankerle bağlantı, yakıt transferi ve ayrılma işlemine ilişkin fonksiyonları değerlendirdi. KF-21'in havadan yakıt ikmal yeteneğine kavuşması, operasyonel yarıçapı en az yüzde 50 artıracaktır."

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

KF-21 2026 YILINDA HAZIR OLACAK

Güney Kore, tüm test sürecini 2026'nın ilk yarısı itibariyle tamamlamayı ve KF-21'in ilk örneklerini hava kuvvetlerine teslim etmeyi planlıyor. Resmi olarak 2016 yılında başlatılan proje hızla ilerlemiş ve KF-21 ilk uçuşunu 2022 Temmuz'unda gerçekleştirmişti. 

5. nesil savaş uçağı gereksinimlerinin birçoğunu karşılayan KF-21'de dahili silah yuvası bulunmadığı için bu uçak daha çok "4,5'inci nesil" olarak tanımlanıyor.

KF-21 konsept çiziminde gövde altında METEOR füzeleri görülüyor.

KF-21 programına yüzde 20'lik payla ortak olan fakat şimdiye dek gerekli ödemeleri yapmayan Endonezya'nın KF-21 ortaklığını resmi olarak sonlandırması bekleniyor. 

Ancak bu durumda Güney Kore'nin projenin devamı için gereken finansman konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. AESA radarı ve kızılötesi arama/izleme sensörleriyle donatılacak KF-21, havadan havaya füze olarak MBDA üretimi Meteor'u, havadan karaya ve havadan suya ise yerel olarak üretilen seyir füzelerini kullanacak. 

KF-21'in 5. nesil özelliğe kavuşması konusunda da çalışmalarını sürdüren DAPA, Blok-2 konfigürasyonunda uçağa dahili silah yuvası eklemeyi tasarlıyor. Korea Aerospace Industries (KAI) tarafından üretilen uçak, Amerikan General Electric imzalı F414-GE-400K turbofan motorundan güç alıyor. Bu durum KF-21'in ihracatı önündeki en büyük engel olarak görülüyor. 

Hindistan'ın AMCA projesi uçağının çizimi

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN AMCA PROJESİNE HIZ VERDİ

TUSAŞ'ın Milli Muharip Uçak KAAN'ı 21 Şubat 2024'te başarıyla havalandırması, Hindistan'ı da AMCA projesi konusunda hızlandırdı. Yeni Delhi yönetimi, 5. nesil savaş uçağı programının hızlandırılmasına onay vererek 1,8 milyar dolarlık finansmanı onayladı. 

25 tonluk kalkış ağırlığı, 1500 kg faydalı yük kapasitesi ve harici olarak 5 bin 500 kg ağırlığında füze taşıyacak şekilde planlanan çift motorlu AMCA uçağının 2028 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading