Yandex Metrica

Japonlar HÜRJET'in rakibine göz kırpıyor: TUSAŞ için büyük fırsat

Japonlar HÜRJET'in rakibine göz kırpıyor: TUSAŞ için büyük fırsat

Japonya, envanterindeki yüzlerce T-4 uçağını yenilemek için HÜRJET'in Amerikan rakibi T-7 Red Hawk'a göz kırpıyor. Ortak üretim modelini savunan Japon yönetimine Amerikalıların olumlu cevap verip vermediği netleşmedi. Yüzlerce yeni nesil jet eğitim uçağına ihtiyacı bulunan Tokyo, TUSAŞ için büyük fırsatlar barındırıyor. Zira HÜRJET programı Boeing'in T-7'sinden daha hızlı ilerliyor.

Savunma

23.04.2024, 07:38

ABD Hava Kuvvetleri'nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacını karşılamak için geliştirilen T-7 Red Hawk, Japonların ilgisini çekti. Mainichi Shimbun gazetesi, Tokyo envanterindeki T-4'lerin yerini alacak yüzlerce yeni uçak için Japon hükümetinin ABD ile yakında anlaşma imzalayabileceğini yazdı. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üretimi HÜRJET'in uluslararası pazardaki en önemli rakibi olarak görülen T-7 Red Hawk, Boeing ve Saab ortaklığında üretiliyor. T-7 ilk uçuşunu geçtiğimiz yıl gerçekleştirmişti. 

Boeing T-7 Red Hawk

Boeing'in 2016'dan beri gündemde tuttuğu T-7'ye, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin talepleri doğrultusunda bir dizi tasarım güncellemesi uygulanmış, bu durum programın yıllarca sarkmasına neden olmuştu. Amerikan uçağının 2027 yılından önce hizmete girmesi beklenmiyor. 

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

YAKLAŞIK 200 UÇAĞI YENİLEYECEKLER

ABD Hava Kuvvetleri T-38 filolarını yenilemek için 351 adet T-7 Red Hawk almayı planlıyor. Boeing ayrıca T-45C Goshawk'ların yerini almak üzere T-7'nin deniz versiyonunu ABD Donanması için test ediyor. Daha önce Avustralya ve Sırbistan'ın da ilgi duyduğu iddia edilen uçak, Tokyo ile Washington arasında bir anlaşma olması halinde ileriye dönük ilk ihracat hamlesine imza atabilir. 

Japonların T-7'ye ortak üretim metoduyla sahip olmak istediği belirtilirken ABD'li Boeing'in bu talebe nasıl yaklaştığı henüz netleşmedi. Tokyo basını, "Japon Hava Kuvvetleri T-4'ün halefini geliştirme konusunda ABD hükümetiyle koordinasyon halinde" iadesini kullanıyor. 

Japon Kawasaki T-4

Japonya envanterinde 180'i aşkın T-4 uçağı kaldığı belirtiliyor. Bunların tamamını yeni nesil jet eğitim uçağıyla değiştirme ve daha fazlasını edinme amacındaki Tokyo yönetiminin TUSAŞ'ın kapısını çalıp çalmadığı bilinmiyor. Ancak Japonya'nın ortak üretim modeliyle bu tür uçaklara sahip olmak istemesi HÜRJET'e potansiyel anlamda yeni kapılar açabilir. 

İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı Haberi Görüntüle

AESA RADARLI HÜRJET, F-16'DAN FARKSIZ

HÜRJET programı Amerikan T-7'nin en az 2 yıl önünde ilerliyor. Şubat ayına dek 43'ten fazla test uçuşu gerçekleştiren HÜRJET'in Türk Hava Kuvvetleri'ne teslimi önümüzdeki yıl başlayacak. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in "Binlerce satacağız" dediği millî uçağın uluslararası pazarda geniş bir potansiyeli bulunuyor. 

Türkiye'nin jet eğitim uçağı HÜRJET

TUSAŞ ilk aşamada Hava Kuvvetleri'ne 16 adet HÜRJET teslim edecek. 2026'dan itibaren ayda 2 adet üretim hedefleniyor. Ancak artan siparişlerle birlikte yeni imalat hatları kurulması ve bu sayının artmasına kesin gözüyle bakılıyor. HÜRJET'in ihracatı konusunda 5-6 ülkeyle görüşmelerin sürdüğü biliniyor. 

ASELSAN'ın Millî AESA Uçak Burun Radarını geliştirip F-16'ya entegre etmesiyle birlikte HÜRJET için de yeni dönem başlamış oldu. AESA radarı MURAD'ın çok yakında HÜRJET'e takılması bekleniyor.

AESA entegrasyonuyla birlikte bu uçaklar yerli mühimmatların birçoğunu taşıyıp F-16'ların görevlerini maliyet etkin bir şekilde eksiksiz yapabilir hale gelecek.

Habere Tepki Ver

217

1

4

10

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading