Yandex Metrica

İşte Macarların ihtiyacı olan silah: Biri 70 km öbürü 120 km'yi 12'den vuruyor

İşte Macarların ihtiyacı olan silah: Biri 70 km öbürü 120 km'yi 12'den vuruyor

Bakan Mustafa Varank'ın temasları sırasında gündeme gelen Amerikan HIMARS'ın Türkiye'de çok etkili muadilleri bulunuyor. Ukrayna, Azerbaycan, Bangladeş ve Endonezya ordularının kullandığı Türk balistik füzeleri Macaristan için de biçilmiş kaftan.

Savunma

23.01.2024, 20:19

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Macaristan temasları sırasında gündeme gelen 'karadan karaya füzeler ve topçu roketleri' Türkiye'nin uzmanı olduğu konuların başında geliyor. Budapeşte yönetimi talep ettiği takdirde ROKETSAN'ın elinde hem 70 hem 120 hem de 300 kilometre menzilli balistik füze sistemleri bulunuyor. 

TRG-230 füze sistemi

Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı kapsamında bu ülkede bulunan Varank'ın Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile yaptığı basın toplantısında ABD'nin Ukrayna'ya verdiği HIMARS füzeleri gündeme geldi. Bakan Szijjarto'ya bir gazetecinin yönelttiği "Macaristan ABD yapımı HIMARS çoklu roketatarlarından alacak mı?" şeklindeki soru üzerine araya giren Mustafa Varank, Türkiye'nin elinde HIMARS muadili bu tip sistemlerin bulunduğunu söyledi. 

Varank, "Macaristan (HIMARS konusunda) bir adım atacak mı atmayacak mı bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim; ona alternatif ürünleri biz Türkiye'de üretiyoruz. Bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa biz bu ürünlerle ilgili gerekli desteği vermeye hazırız" dedi. 

Szijjarto da buna cevap olarak şu ifadeleri kullandı: "Macar ordusunun silahlarını yeniliyoruz. Silahları satın alınca ilk olarak müttefikler aklımıza geliyor. NATO ülkeleri, mesela Türkiye ve diğer NATO müttefikleri. Türkiye ile de anlaşmamız var. Masada açık teklifler var. Tabii ki bütün bunları ilk olarak Savunma Bakanlığı daha sonra da hükümet değerlendiriyor."

İnsansız hava aracı ve dronların lazer işaretleme yaptığı noktaları 70 kilometre mesafeden hassas biçimde vuran Amerikan HIMARS'ın Türkiye'deki muadili Ukrayna ordusuna da verilmiş TRG-230 topçu roketinden başkası değil. TRG-230 çok namlulu roket atar sistemi, İHA'ların işaretlediği noktayı 12'den vurarak imha edebiliyor. 

ROKETSAN'ın ürettiği daha uzun menzilli sistem ise TRG-300. 'Kaplan' adıyla da bilinen TRG-300'ler 120 kilometre menzil içerisinde düşman hedeflerini vurabiliyor. TRG-230 ve TRG-300 füze sistemleri kardeş Azerbaycan ordusu tarafından kullanıldı. Her iki sistem Bangladeş tarafından da satın alındı. ROKETSAN'ın ürettiği bu ürünlerin geniş bir ihracat potansiyeli bulunuyor. 

Macar ordusu talep ettiği takdirde ROKETSAN'ın imâl ettiği daha uzun menzilli bir balistik füze daha var: BORA (KHAN).

İhraç versiyonunun adı KHAN olan balistik füzenin menzili 280+ km olarak gösteriliyor. Bu füzenin satışı geçtiğimiz kasım ayında Endonezya'ya gerçekleşti. Tüm bunların dışında ROKETSAN daha kısa menzilli (40 km) çok namlulu roket atar topçu sistemlerini de 'Sakarya' adıyla başarıyla üretiyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading