Yandex Metrica

İran SİHA'ları Ukrayna cephesinde! Bir sonraki adres Erivan olabilir

İran SİHA'ları Ukrayna cephesinde! Bir sonraki adres Erivan olabilir

Rusya'nın İran'dan ilk parti SİHA'ları teslim aldığı ve bunları Ukrayna cephe hattında kullanmaya başladığı iddia ediliyor. Tahran yakınlarındaki SİHA operatör eğitimine Rusların haricinde Belarus ve Ermenistan'dan askerler de katıldı.

Savunma

30.01.2024, 21:49

Rus ordusu İran SİHA'larını teslim almaya başladı. Bu ülkeden Şahid-191 ve Şahid-129 modellerinde yüzlerce silahlı insansız hava aracı alma hazırlığında olan ve operatör eğitimleri için bir süre önce Tahran'a asker gönderen Rusya'nın İran SİHA'larından ilk partiyi teslim alıp bunları cephe hattında kullanmaya başladığı ileri sürülüyor. 

İran Hava Kuvvetleri'nde görevli Tuğgeneral Ali Balali, başkent Tahran güneyindeki Kaşan Hava Üssü'nde Rus ordusuyla ortak SİHA tatbikatları düzenlediklerini, hatta bu tatbikata Belarus ve Ermenistan'dan askeri yetkililerin de katıldığını bildirdi. 

Amerikan CNN, İran'a operatör eğitimi için Rus askerlerinin gelişini bu uydu fotoğrafıyla duyurmuştu.

Balali, tatbikata katılan toplam personel sayısının 70 kişiyi aştığını, bunlarla hava keşif, hava desteği, topçu atış kontrolü, gece keşif ve daimi keşif gibi başlıklar altında eğitim faaliyeti icra edildiğini kaydetti. Tahran'ın SİHA karşılığında Rusya'dan Su-35 savaş uçakları alması bekleniyor. 

Gelişmeleri değerlendiren Azerbaycan Milli İstiklâl Partisi Merkez Konseyi Üyesi Reşad Bayramov ise İran SİHA'larının Ukrayna cephesinde ne yapacağının çok da önemli olmadığını fakat Tahran'daki tatbikata Rusya ve Belarus'la birlikte katılan Ermenistan'a dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

İkinci Soğuk Savaş'ta NATO'nun Baykar'a çok ihtiyacı olacak: Zamanın ruhu İkinci Soğuk Savaş'ta NATO'nun Baykar'a çok ihtiyacı olacak: Zamanın ruhu Haberi Görüntüle

ASIL TEHLİKE ERMENİLERİN DE ORADA OLMASI 

İran yapımı Şahid-191 adlı SİHA

Müsavat gazetesindeki demecinde Bayramov, "Tehlikeli olan, sözkonusu tatbikatlara Ermeni tarafının da katılması, bu da yakın gelecekte Ermenistan ile İran arasında İHA anlaşması imzalanma ihtimalini güçlendiriyor. Dolayısıyla Azerbaycan olarak önümüzde duran asıl mesele, Ermenistan'ın İHA ile donatılmasını engellemek olmalıdır" dedi. 

Erivan'da silah şirketleri Karabağ Savaşı'nda yaşanan hezimetin de etkisiyle İHA yapmak için çalışmalara hız verdi. Geçtiğimiz aylarda bu ülkede düzenlenen bir savunma sanayii fuarında 'Davaro' adlı İHA'lar sergilenmişti. Özelliklerinin ne olduğu konusunda net bir bilgi olmayan Davaro'ların hangi ülkenin desteğiyle üretildiği de meçhul kaldı. Ermenistan'a İHA yapımı için teknolojik desteğin İsrail tarafından verildiği ileri sürülüyor. 

ASELSAN'dan dünyada ilk: MARLIN SİDA'ya bakanlar denizaltı avcısı DÜFAS'ı gördü! ASELSAN'dan dünyada ilk: MARLIN SİDA'ya bakanlar denizaltı avcısı DÜFAS'ı gördü! Haberi Görüntüle

BU SİHA'LARIN CEPHEDE NE YAPACAĞI MEÇHÛL

Rus ordusunun satın aldığı İran SİHA'larından Şahid-129

İran'ın Ukrayna işgalinde kullanılmak üzere Rusya'ya verdiği SİHA'ların savaşın seyrine etki edip etmeyeceği bilinmiyor. İran SİHA'ları şimdiye dek Yemen savaşı haricinde sıcak bir cephe hattında kullanılmadı. İran yapımı insansız hava araçları şimdiye dek Yemen'deki Husilerden başka Venezuela, Etiyopya ve Irak'a gönderildi. İran'ın Muhacir adlı İHA'sını ilk kullanan yabancı ülke olan Etiyopya, aracın performansından memnun kalmamış ve yönünü Bayraktar TB2'ye çevirmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading