Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk tanksavar füzesi KARAOK'un Güney Asya'ya teslimat tarihi belli oldu

Türk tanksavar füzesi KARAOK'un Güney Asya'ya teslimat tarihi belli oldu

Amerikan Javelin silahının Türkiye'deki karşılığı olan KARAOK, yurtdışındaki ilk kullanıcısı olacak Malezya'nın envanterine girmeye hazırlanıyor. Millî tanksavar silahına ilişkin son bilgileri DSA-2024 Fuarı'nda ROKETSAN yetkilisi Cumhur Murat Boz verdi. 

Savunma

18.05.2024, 00:25

Yakın mesafe tanksavar sistemi konusunda Türkiye'nin yurtdışına bağımlılığını KARAOK sistemiyle ortadan kaldıran ROKETSAN, bu sistemi Güneydoğu Asya ülkesi Malezya'ya ihraç etti. 

Savunma sanayiinde Türkiye ile derin işbirliği bulunan kardeş ülke, envanterindeki Rus yapımı Metis-M (AT-13 Saxhorn) silahını ROKETSAN KARAOK ile değiştirecek. Malezya ordusu yaklaşık 20 yıldır Rus yapımı tanksavar sistemini kullanıyordu. 

Geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşma kapsamında KARAOK'un teslimatlarına ise 2026 yılının ilk aylarında başlanması planlanıyor.

ROKETSAN'ın KARAOK tanksavar silahı

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki DSA-2024 savunma-havacılık fuarına katılan ROKETSAN Orta Asya ve Uzak Doğu Bölge Müdürü Cumhur Murat Boz, Malezya medyasına verdiği demeçte KARAOK'a dair açıklamada bulundu. 

Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Haberi Görüntüle

DÜNYANIN HER YERİNDEN TALEP VAR

Kısa menzilli tanksavar sisteminin ilk partisini Malezya'ya 2026 başlarında teslim edeceklerini söyleyen Boz, "Malezya, Türk ordusunun kullandığı en yeni tanksavar füzesini teslim alan ilk yabancı ülke olacak. Portatif insanlı tanksavar ve hava savunma sistemlerine dünyanın her yerinde büyük bir talep var. KARAOK için ilk teslimatımız Malezya olacak. Geçen yıl sözleşmeyi imzaladık ve sözleşme gereği 2026 başında sevkiyata başlamayı umuyoruz" dedi. 

Kuala Lumpur'daki DSA-2024 Fuarı'nda ROKETSAN standı büyük ilgi gördü

Malezya Silahlı Kuvvetleri'ni müşteri olarak değil stratejik ortak olarak gördüklerini dile getiren ROKETSAN yetkilisi, "Malezya'nın emniyet ve güvenliğine değer katmak, katkıda bulunmak istiyoruz" ifadesini kullandı. 

Cumhur Murat Boz, KARAOK teslimatı öncesi Malezya askerlerinin ROKETSAN personeli tarafından eğitime tâbî tutulacağını kaydetti. 

Malezya ordusunun 20 milyon dolarlık sözleşme kapsamında toplamda 18 fırlatıcı ve 108 adet tanksavar füzesi edinmeyi amaçladığı biliniyor. 

Türk savaş gemisi komşunun uykularını kaçırdı: 8 denizaltı, 100 gemi, 39 uçak, 16 helikopter, 28 İHA! Savaşa gider gibi tatbikat... Türk savaş gemisi komşunun uykularını kaçırdı: 8 denizaltı, 100 gemi,... Haberi Görüntüle

JAVELIN FÜZESİNİN TÜRK KARŞILIĞI

Zırh delici özellikteki güdümlü füzesiyle tank ve zırhlı araçların yanında müstahkem sığınakları da tahrip edebilen KARAOK, 2 ilâ 4 kilometre mesafedeki hedeflerin imhasında kullanılıyor. 

Kızılötesi görüntüleyici başlığı sayesinde gece/gündüz görev yapabilen portatif, kısa menzilli bir tanksavar silahı olan KARAOK 125 mm çapında ve 16 kilogram ağırlığa sahip. 

Hedefini doğrudan yahut havadan dalış yaparak vurabilen KARAOK, araç üzerindeki lançerden fırlatıldığı gibi, omuzdan da atılabiliyor. 

KARAOK paketi her fırlatıcı için 6 füzeyle birlikte teslim edilecek. Kuala Lumpur'a sevk edilecek toplam malzemenin 108 füze ve 18 fırlatıcıdan oluşması bekleniyor. 

KARAOK, Lockheed Martin-RTX ortak üretimi Javelin tanksavar silahının Türkiye'deki karşılığı durumunda. Zırhlı araçların tahrip edilmesindeki etkinliğinden ötürü bu silahların dünya üzerinde geniş bir pazarı bulunuyor. 

 

Habere Tepki Ver

48

1

2

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading