Yandex Metrica

Hipersonik Zirkon füzesi dünyanın yeni kabusu! Rusya denizde denedi...

Hipersonik Zirkon füzesi dünyanın yeni kabusu! Rusya denizde denedi...

Rusya, saatte 10 bin kilometre hıza ulaşan ve 1000 kilometre uzaktaki hedefi 6 dakika içerisinde vurabilen hipersonik Zirkon füzesinin test görüntülerini yayınladı.

Savunma

03.02.2024, 14:03

Ses altı (subsonic) ve ses üstü (supersonic) hızın ardından dünya artık hipersonik teknolojiye geçiyor. Ses hızının 5 katından daha yüksek bir sürate ulaşan hipersonik füzeler savunma sistemlerini çaresiz bırakacak yeni bir teknoloji.

ABD ve Çin'le birlikte bu alanda yarışan Rusya, Zirkon (Tsirkon) adını verdiği hipersonik füzenin test görüntülerini yayınladı. 

30-40 kilometre irtifada sesin 9 katı hızla ilerleyen (Mach 9) Zirkon, saatte yaklaşık 10 bin kilometre hızla hareket ederek 400 kilogram savaş başlığını uzak hedeflere ulaştırabiliyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı son görüntülerde hipersonik Zirkon'un ateşlenme ve uçuş sürecine yer verildi. Rus medyası, belirlenen deniz hedefinin tam isabetle vurulduğunu iddia ediyor. 

Admiral Gorşkov savaş gemisinden fırlatılan Zirkon füzesi, Beyaz Deniz sınırları içerisinde belirlenen parametreler doğrultusunda uçarak hedefini vurdu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zaman zaman övünerek bahsettiği Zirkon füzesi, 2022 yılında Rus donanması envanterine girecek. Zirkon'un test atışları geçtiğimiz yıl ekim, kasım ve aralık aylarında da icra edilmişti. 

Zirkon füzesi menzilinin 1000 kilometreyi aştığı iddia ediliyor. Sözkonusu menzil bilgisi doğruysa bu, Zirkon'un 1000 kilometre uzaktaki bir hedefi 6 dakika içerisinde vurabileceği anlamına geliyor. Şimdilik gemilere konuşlandırılan hipersonik füzenin kara versiyonu üzerinde de çalışmalar yürütülüyor. 

Hypersonic Glide Vehicle (HGV) olarak da adlandırılan bu tip füzeler, hedefe çok kısa sürede yüksek hızlarda ulaşabilmesinden ötürü hava savunma sistemlerinin yeni kabusu olmaya aday. 


F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin... Haberi Görüntüle

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading