Savunma sanayii tarihî bir başarıya daha imza attı. Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki Blok-30, 40 ve 50 tipi F-16'ların Blok-72 Viper seviyesine millî imkanlarla yükseltilmesi için en kritik aşama olan AESA radar kullanıma girdi.
ASELSAN yapımı Millî AESA Uçak Burun Radarı MURAD, Özgür Projesi kapsamında yerlileştirilmiş F-16 savaş uçağıyla uçtu.
Dünyada sadece birkaç ülkenin sahip olduğu bu kritik teknoloji, envanterdeki savaş uçakları ve insansız hava araçlarının yeteneklerini daha da artıracak.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2024'ün ilk günlerinde yaptığı açıklamada MURAD radarının hem jet uçağına hem de AKINCI TİHA'ya entegre edildiğini söylemiş, galyum nitrür (GaN) çipleri içeren modüllerin kullanıldığı radarın geliştirilmekte olduğunu söylemişti.
ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulmuş AB Mikronano Laboravutarında üretilen çipler MURAD AESA'yı Amerikan muadillerinden bile daha üst bir noktaya taşıdı. Millî AESA radarının F-22 savaş uçaklarında kullanılan AN/APG-77 tipi radardan iki kat daha fazla gönderme-alma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.
ASELSAN AESA RADARI ÖZELLİKLERİ
Özgür F-16'ların AESA MURAD Radarı ile uçmaya başladığını duyuran ASELSAN, paylaştığı görüntüde şu ifadelere yer verdi:
"ASELSAN'ın ileri teknolojisiyle geliştirilen Milli AESA Uçak Burun Radarı, ilk uçuşunu F-16 Özgür platformuyla gerçekleştirdi. Milli AESA Uçak Burun Radarının geliştirilme süreci Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının katkılarıyla yürütüldü.
Gök Vatan'daki çelik kanatların olmazsa olmaz parçası niteliğindeki Milli AESA Uçak Burun Radarının Otomatik Tanıma, Çoklu Hedef Takibi, Yer Haritalama, Otomatik İrtifa Belirleme, Mesafe Ölçümü, Bulut Altı Görüntüleme, Geniş Bant Radar Spektrum İzleme, Yüksek Güçlü Karıştırma ve mühimmata Etkin Güdüm Kazandırma kabiliyetleri bulunuyor."
Makine Kimya'dan mühimmat alıp Almanları kazıkladılar: Belgeler ortaya çıktıHER ŞEYİYLE MİLLÎ OLARAK ÜRETİLDİ
"Millî AESA Uçak Burun Radarının ASELSAN'ın Ankara'daki teknoloji üssünde gerçekleşen seri üretimine yönelik hazırlıklar da tamamlandı. Çip seviyesinden son sistem entegrasyonuna kadar yüzde 100 millî imkanlarla üretilen Milli AESA Uçak Burun Radarı, hava platformlarının Gök Vatan'daki gözü ve kulağı oldu.
Dışa bağımlılığı azaltarak millî modernizasyonda ülkemize ciddi bir yetenek kazandıracak olan Milli AESA Uçak Burun Radarı, daha yüksek ve daha uzun menzilli görüş açısıyla semalarımızda güç çarpanı oluşturuyor.
AESA, ASELSAN'ı dünyadaki ender kurumlardan biri haline getirirken Türkiye ise bu teknolojiyle global arenada sayılı ülkeler arasında yerini alıyor. F-16 Özgür, HÜRJET, AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3'te görev alacak olan Milli AESA Uçak Burun Radarının AKINCI ile uçuşuna ise sayılı günler kaldı."
Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli...ASELSAN AESA RADARININ MENZİLİ
ASELSAN Uçak Burun Radarı MURAD'ın F-16 ve AKINCI ile uçuş testerinin tamamlanmasının ardından sıra KIZILELMA, ANKA-3 ve Milli Muharip Uçak KAAN'a gelecek. MURAD'ın kullanıldığı tüm platformlar millî hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve GÖKHAN'ı da kullanma kabiliyetine erişecek.
Aktif elektronik faz dizinli çok gelişmiş bir radar olan MURAD'ın menzili konusunda net bir bilgi olmasa da buna ilişkin çeşitli iddialar ortaya atılıyor. GaN modülleriyle elde edilen yeni teknolojik seviyeyle birlikte millî AESA radarının havada yaklaşık 500 kilometre menzili tarayabildiği ileri sürülüyor.
F-22 uçaklarındaki AN/APG-77'nin menziline ilişkin doğrulanmamış kaynaklarda, 1 metrekarelik radar kesit alanı (RCS) tanımlaması için yaklaşık 250 kilometrelik bir menzilden bahsediliyor. Yani F-22 radarı, 1 metrekarelik RCS izli nesneyi 200 kilometreyi aşan mesafeden tespit edebiliyor. Yeni nesil GaN teknolojilerinin bu menzili 500 kilometreye çıkarabildiği belirtiliyor. ASELSAN yapımı MURAD radarı bu teknolojiyi bünyesinde barındırıyor.
Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı...ASELSAN MÜHENDİSLERİNE TEŞEKKÜRLER
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, millî radara ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Uçaklara nesil atlatan AESA teknolojisini ülkemizin hizmetine sunuyoruz.
Ülkemize dünyanın en ileri aviyonik teknolojilerinden biri olan #AESA radar teknolojisini de kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.
ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, sahip olduğu üstün yeteneklerle muharip uçaklara nesil atlatarak; onları semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçıları haline getiriyor.
AESA radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar ilave yetenekler ve düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek.
Bu üst düzey radar teknolojisi için gece gündüz demeden çalışan ASELSAN mühendislerimizi yürekten kutluyorum."
Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü...ÇAĞ ATLATAN, OYUN DEĞİŞTİREN TEKNOLOJİ
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da Milli AESA radarının kullanıma girmesini sosyal medya hesabında şöyle yorumladı:
"Gerçek anlamda çağ atlatan, oyun değiştiren ve zincir kıran bir teknoloji...
AESA radarlarını uçaklarımıza entegre ettiğimizde; onların artık sadece bir gözü değil; aynı anda çalışan, çok daha uzak mesafelerden gören ve duyan, düşmanı yanıltan yüzlerce gözü ve kulağı olacak.
Çip seviyesinden, son sistem entegrasyonuna kadar tamamen milli imkanlarla üretilen AESA Uçak Burun Radarımız, hava platformlarının ve ülkemizin göklerdeki etkinliğini ve caydırıcılığını en yüksek seviyeye taşıyor.
F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak KAAN, AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA’lara AESA radar teknolojilerimizi sunacağız.
AESA radarlarıyla birlikte birçok kor teknolojiyi ülkemize kazandırdık ve ASELSAN tesislerinde çok kapsamlı bir üretim altyapısı da kurduk, ilave yatırımlarla genişletiyoruz.
Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."
Yorum Yaz