Yandex Metrica

Cumhuriyet gazetesinde herkes aynı maaşı mı alıyor?

Cumhuriyet gazetesinde herkes aynı maaşı mı alıyor?

MKE A.Ş.'de çalışanlara imzalatılan gizlilik sözleşmesi Cumhuriyet gazetesini rahatsız etti. Gazete, 'eşit işe eşit ücret' kılıfı altında herkesin aynı maaşı almasını isteyerek donanım ve yetenek farkını göz ardı etti.

Savunma

23.01.2024, 17:53

Savunma sanayiinin kritik kurumlarından Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nda personele dağıtılan sözleşme Cumhuriyet gazetesini rahatsız etti. MKE çalışanlarının 'gizli bilgileri saklı tutma' ve 'aldığı maaş miktarını başkasına açıklamama' şartlarını eleştiren gazete, kurumda herkesin aynı maaşı alması gerektiğini savundu. 

Cumhuriyet'e göre, hassas teknolojiler geliştiren bir Ar-Ge mühendisiyle bir ulaştırma personeli, silah sistemlerinin etkinliğini artırarak 'yeni icatlar ortaya koyan' elektronikçiyle bir sekreter aynı maaşı almalı. Yetenek ve donanımın maaşa etki etmemesi gerektiğini savunan Cumhuriyet, 'sosyalist ütopya'yı 2021 Türkiye'sinde bir anonim şirkete uygulamak istiyor. 

Gazetenin birinci sayfasında, "Eşit işe eşit ücret olmayacağı gibi, bu talep de edilemeyecek" cümlesini okuyanlar ister istemez şunu soruyor: Cumhuriyet gazetesinde tüm çalışanlar aynı maaşı mı alıyor?

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

GİZLİLİK 'SAVUNMA'NIN OLMAZSA OLMAZI

Bir süre önce Meclis kararıyla 'anonim şirket' statüsüne dönüştürülmüş MKE'de diğer savunma şirketlerinde uygulanan sistemin benzeri hayata geçiriliyor. Yönetim bu amaç doğrultusunda personele Aylık Ücretli Belirsiz Süreli Hizmet Sözleşmesi imzalattı. 

Sözleşmeye göre personel, savaş sistemleri konusunda kritik teknolojiler barındıran kurumda edindiği gizli bilgileri başka kimseyle paylaşmayacak. MKE çalışanının, birkaç kurumun ortaklaşa yürüttüğü projelerde görev alması gerekirse işin icabı gereği diğer kurumlarda mesai harcayabilecek. Bunun karşılığında çalışana brüt maaşının yüzde 10'u kadar aylık ek ödeme yapılacak. 

Haftalık çalışma süresi 45 saat olacak ancak mesai, işveren tarafından gerekli görüldüğünde farklı şekillerde düzenlenebilecek. Personele yıllık ikramiyeler de sunulacak. Sözleşme ayrıca, kadın çalışanlara 'hamilelik başlangıcı ve doğumun beklenen tarihini' yönetime bildirmeyi şart koşuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading