Yandex Metrica

Bayraktar TB2 SİHA için sırada 6 ülke daha var

Bayraktar TB2 SİHA için sırada 6 ülke daha var

Türk SİHA'larına yoğun ilgi sürüyor. Japon basını, 5 ülkenin daha TB2 almak için sıraya girdiğini iddia etti. Müşteri sayısı Fas da düşünüldüğünde şimdilik 6.

Savunma

23.01.2024, 17:31

Libya, Katar, Ukrayna ve Azerbaycan tarafından aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2, Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor. Japon basını, Bayraktar TB2'lerin potansiyel müşterilerini yazdı. Türkiye'nin SİHA teknolojilerinde olağanüstü bir atılım yaptığını ve teknolojisini dünya çapında ilerlettiğini vurgulayan haberde şu ifadelere yer verildi:
"Söz konusu araçlar halihazırda Azerbaycan, Ukrayna ve Katar semalarında görev yapıyor. Özellikle Azerbaycan'ın Ermenistan karşısında kazandığı zaferde büyük payları var."

2020 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan ve Dağlık Karabağ savaşına Bayraktar TB2'lerin damga vurduğunu yazan haberde, Azerbaycan ve Ukrayna'nın ardından Polonya semalarında da yükselecek olan SİHA'ların Rusya'yı baskılayacağı ifade edildi.

Japon basını, Bayraktar TB2'nin yeni potansiyel müşterilerinin İngiltere, Çekya, Macaristan, Bulgaristan ve Arnavutluk olduğunu yazdı. Araştırmacı-yazar Hitoshi Sato tarafından kaleme alınan ve Yahoo! News Japan'da yayınlanan makalede, Türkiye ile Polonya arasında imzalanan 24 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracına ilişkin anlaşmanın detaylarına da yer verildi. Japonların 5 ülke iddiasına ek olarak, Kuzey Afrika ülkesi Fas'ın da Bayraktar TB2'lerden 13 adet almak için temaslarda bulunduğu biliniyor. Yani TB2 alma niyetindeki ülkeler şimdilik 6. 

UKRAYNA TATBİKATA BAŞLADI

Bu arada Türkiye'den son 2 yılda 3 adet yer kontrol istasyonuyla birlikte 6 tane Bayraktar TB2 SİHA satın alan Ukrayna, Rusya ile nisan ayında yaşanan gerilimin ardından büyük bir gövde gösterisine girişti. Ukrayna ordusu, Belarus sınırına yakın konumdaki Rivne bölgesinde kara birliklerinin yanı sıra ilk kez Bayraktar TB2 SİHA'ların kullanıldığı geniş çaplı tatbikata başladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, 30 ayrı tugayın yer aldığı tatbikatta ordu birliklerinin Bayraktar TB2'lerle savunma ve saldırı koordinasyonu kurduğunu açıkladı. Savaş uçakları, tanklar ve güdümlü tanksavar füzelerinin de yer aldığı tatbikatın görüntülerinde ABD üretimi Javelin füzeleri de arka arkaya ateşlendi.

BAYRAKTAR SAYISI 48'E ÇIKACAK

Ukrayna ordusunun paylaştığı görüntülerde, Bayraktar TB2'den ateşlenen füzeyle imha edilen hedefin ardından harekat merkezindeki askerin eliyle zafer işareti yaptığı görüldü.
Türkiye'den ilk SİHA'yı 2019 yılında alan Ukrayna, Rusya'nın Kırım çevresi ve sınıra 100 bin asker yığdığı geçtiğimiz Nisan ayında yine Bayraktar TB2'leri Karadeniz semalarında uçurmuştu. Gerilimin zirveye çıktığı günlerde, Rus medyası birçok kez Türk SİHA'larının Kırım çevresinde ve Ukrayna sınırında uçtuğu yönünde haberler yayınlamıştı. Rus medyası, Ukrayna ordusunun karışıklığın sürdüğü Donbas'taki cephe hattına da Bayraktar TB2 konuşlandırdığını yazdı ancak bu resmi makamlar tarafından doğrulanmış değil.

Bayraktar TB2'lerde kullanmak üzere şimdiye dek 200'ün üzerinde füze satın alan Ukrayna, envanterindeki Türk yapımı SİHA sayısını 48'e çıkarmayı hedefliyor. Çok yakında Baykar şirketine yeni siparişler vermeye hazırlanan Kiev yönetimi, TB2'lerin Ukrayna'da ortak üretimi konusunda işbirliği yapmak istiyor. Ukrayna yetkililerine göre TB2'lerin maliyeti ortak üretim sayesinde 3'te 1 oranında düşecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading