Yandex Metrica

Bayraktar TB2'lerin çarpışma riski: O ülkede SİHA üssü açıldı

Geçtiğimiz yıl Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan Kırgızistan'da ilk SİHA üssü hizmete girdi. TB2'ler ihtilaflı Tacik sınırında görev yapacak. Sorun şu ki, Tacikistan'da da Bayraktar TB2 var.

Savunma

19.04.2024, 09:11

2021 yılı sonlarında Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan Kırgızistan, ülkedeki ilk SİHA üssünü törenle hizmete açtı. Üssün açılışına Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşıyev başta olmak üzere çok sayıda devlet yetkilisi katıldı. 

Açılışta yaptığı konuşmada Caparov (beyaz kalpaklı), SİHA üssünün Kırgızistan topraklarının korunması ve sınır bölgelerinde asayişin teminine katkıda bulunacağını söyledi. "Ülkede barış ve istikrar sınırda başlar" diyen Caparov, cumhurbaşkanlığı bütçesi kaynaklarıyla geçtiğimiz yıl Bayraktar TB2'lerin satın alınarak Kırgızistan envanterine dahil edildiğini hatırlattı. 

"Kırgızistan'ın barışçıl bir ülke olduğunu her zaman söyledim. Silahlı kuvvetleri güçlendirme çabalarımızın sadece savunmaya odaklandığını vurguluyorum" diyen Kırgız Cumhurbaşkanı, üssün açılışından dolayı görevlileri tebrik etti. 

SİHA üssünde Baykar ekibince eğitilmiş personel görev alıyor. Bayraktar TB2'lerin özellikle Tacikistan sınırında keşif ve gözetleme amacıyla kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kırgızistan ile Tacikistan sık sık hudut problemleri yaşıyor ve iki ülke askerleri zaman zaman çatışıyor. 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

BİR SONRAKİ GERİLİMDE SİHA'LAR KULLANILIRSA...

Kırgız-Tacik sınırında son çatışma geçtiğimiz haziran ayında Bulakbaşı bölgesinde meydana gelmiş, güvenlik güçleri birbirlerine ateş açmış, olayda şans eseri kimse ölmemişti. 

İki ülke arasında önümüzdeki dönemde yaşanacak gerilime SİHA'ların katılması muhtemel görünüyor. Çünkü Bayraktar TB2'ler Kırgız ordusu ile birlikte Tacikistan envanterinde de bulunuyor. Baykar, Kırgızlarla yapılan anlaşmanın ardından geçtiğimiz nisan ayında Tacikistan'a da SİHA satmıştı. Silahlı insansız hava araçlarının kullanıldığı bir sınır çatışması durumunda her iki ülke TB2'lerinin rakip kara güçlerini hedef alma riski mevcut. 

Türkiye'nin SİHA sattığı Tacikistan'da aynı zamanda İran tarafından kurulmuş bir SİHA fabrikası bulunuyor. 

Her iki ülkeye şimdiye dek kaç adet Türk SİHA'sı satıldığı bilinmiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading