Yandex Metrica

Avrupa'nın ikinci büyük rüzgar tüneli

Avrupa'nın ikinci büyük rüzgar tüneli

TUSAŞ'ın ürettiği hava araçlarının testleri için Avrupa'nın ikinci büyük 'rüzgar tüneli tesisi' yapılmaya başlandı.

Savunma

05.04.2024, 04:56

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük rüzgar tüneli tesisinin yapımına başlandı Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), rüzgar tüneli tesisinin yapımına başlanıldığını duyurdu.

Tesisin yapımı için bir süre önce atılan imzalar sonrası uygulama safhasına geçilerek projeye başlandı. TUSAŞ bünyesinde üretilecek hava araçlarının gökyüzünde karşılaşabileceği olayların tümü, rüzgar tünelindeki ortamda test edilecek. 


Gelişmeyi duyuran TUSAŞ firması, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı:


Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük ses altı rüzgar tüneli tesisi, başta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının geliştirilmesi için kullanılacak. TUSAŞ'ın işleteceği tesis, kritik teknolojilere yönelik test işlemlerinin yurt içinde yapılmasını sağlayacak olması bakımından önem taşıyor. 

Tünelde büyük, küçük ve açık olmak üzere üç farklı test kesiti olacak ve tünel ölçme-değerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılacak. Entegre hareketli yer bant sistemi ile hava araçları için iniş kalkış testleri Türkiye'de sadece bu tünelde yapılabilecek. Kazanılacak olan bu test kabiliyetlerine ek olarak test edilecek modellerin üretimi, bütünlenmesi, enstrümantasyonu da bu tesiste gerçekleştiriebilecek ve ürün geliştirme sürecine önemli katkılar sağlanacak.

Rüzgar tüneli inşaatı ile ilgili konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Avrupa'nın en büyük 2'inci ses altı rüzgar tüneli tesisini yapıyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulaşıyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak sağlayacak kabiliyeti ile Türkiye'nin bu alandaki tek tesisi olacak" dedi. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading