Yandex Metrica

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte ASELFLIR-500

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte ASELFLIR-500

Dünyanın en iyi elektro-optik kamerasını geliştirmeyi başaran ASELSAN mühendisleri, bir dönem Türkiye'ye ambargo uygulamış yabancı firmaların ürünlerini 'çöp' durumuna soktu. 80 kilometreden bir tankı tespit edip 20 km'den lazer işaretleme yapabilen ASELFLIR-500, ASELSAN Akyurt tesislerinde büyük bir titizlikle üretiliyor. 

Savunma

16.04.2024, 01:21

ASELSAN dünyanın en iyi SİHA kamerası olarak gösterilen ASELFLIR-500'ü Esenboğa Havalimanı yakınındaki Akyurt tesislerinde seri olarak üretiyor. 80 kilometreden bir tankı tespit edip 20 kilometreden lazer işaretleme yapabilen elektro-optik kamera, Türk SİHA'larına eşsiz bir operasyonel yetenek kazandırdı. 

Kanadalı 'Wescam' başta olmak üzere dünyanın öndegelen elektro-optik kamera üreticilerini zor duruma sokan ASELFLIR-500, SİHA kamerası pazarını altüst etti. Pek çok ülkenin ASELFLIR-500'ü edinmek için ASELSAN'ın kapısını çaldığı belirtiliyor. 

İhracat kilogram değerini 20 bin doların üzerine çıkaran kamera, AKINCI TİHA ile yapılan testte deniz hedeflerini de başarıyla takip ettiğini ortaya koymuştu. DHA muhabirleri Ruken Kadıoğlu ile Canberk Öztürk, bu muhteşem kameranın üretildiği ASELSAN tesislerine girdi. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

AKYURT TESİSLERİNDE ÜRETİM SÜRECİ 

ASELFLIR-500'ün mühendislerce üretim aşamasını gösteren kayıtlar, yalın imalat hattında başlayan sürecin optik performans ve lazer testleriyle karanlık odada devam ettiğini ortaya koyuyor. 

Çevre koşullarına ilişkin titreşim testinden geçirilen sistem, yüksek ve düşük hava sıcaklıklarına uygunluk testine tabi tutuluyor. Ardından görüntü kontrolleri ve ölçümleri yapılıyor. Farklı menziller ve farklı bakış açılarında görüntü performansı ve başarı oranı test edilen sistem, bu süreçlerin sonunda hazır hale geliyor.

Keşif, gözetleme ve hedefleme fonksiyonlarını tek başına sağlayan yeni nesil milli hedefleme sistemi ASELFLIR-500, milli hava platformlarında TSK'ya güç katacak. Yüksek irtifalarda çok düşük sıcaklıklarda kullanılabilin ASELFLIR-500, çoklu hedef takibi, aynı anda keşif, gözetleme ve hedef işaretleme yapabiliyor. 

ASELFLIR-500 üretim aşaması

Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Haberi Görüntüle

OPTİK DÜNYANIN YENİ GERÇEĞİ 

Oldukça sofistike optik teknolojileri bünyesinde barındıran SİHA kamersı ASELSAN mühendisleri tarafından 3 yıllık bir çalışma sonunda geliştirildi. Türkiye'nin Suriye kuzeyine harekâtları sonrası Batılı ülkelerden kamera ambargosu gelince ASELSAN, acil ihtiyaçların hızlıca karşılanması için öncelikle CATS'i geliştirmiş ve bu kamera çok sayıda SİHA'da kullanılmıştı. 

Bu esnada ASELFLIR-500'ü geliştirme çalışmaları devam ediyordu. Kamera hazır hale geldiğinde Temmuz 2023'te savunma fuarı IDEF'in kapanış töreninde kamuoyuna açıklandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdimi sırasında fonda gösterilen karşılaştırmalı görüntü, ASELFLIR-500'ün Kanadalı L3Harris firmasının Wescam MX-15D modelinden açık biçimde üstün olduğunu ortaya koymuştu. 56 kilometre mesafeden çekilmiş görüntüler arasındaki fark, elektro-optik arenada ASELFLIR-500 gerçeğini de dünyaya ilan etmiş oldu. 

Habere Tepki Ver

6

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading