Yandex Metrica

Amerikan Forbes, Ermeni ve Sırplara akıl verdi: Hemen İran'dan SİHA ve dron alın!

Ukrayna'da çok sayıda sivilin ölümüne yol açan İran kamikaze dronları bu kez Amerikan Forbes dergisinin gündemine geldi. Ermenistan ve Sırbistan'a akıl veren dergi, bu ülkelerin acilen İran yapımı dronlardan edinmesi gerektiğini yazdı.

Savunma

18.02.2024, 13:47

ABD ve İsrail desteğiyle üretilen İran SİHA'larına son dönemde artan talep uluslararası Forbes dergisinde heyecana yol açtı. İranlı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin "22 ülke bizden insansız hava aracı istiyor" şeklindeki iddiasını hatırlatan Forbes, Sırbistan ve Ermenistan'ın da listede olduğunu yazdı. 

Paul Iddon imzalı makalede, Ukrayna savaşıyla birlikte tanınır hale gelen İran yapımı kamikaze dron Şahid-136'ya dikkat çekildi ve "Bu tür kamikaze dronlar daha küçük devletlerin daha büyük rakiplerine kabaca bir caydırıcılık oluşturmasını sağlayabilir" denildi. 

New Lines Enstitüsü'nden Nicholas Heras'ın görüşüne yer veren Forbes, Türkiye'nin dünya genelinde SİHA pazarındaki etkinliğinden bahsederek Sırplarla Ermenileri İran dronlarını satın almaya çağırdı. 

"Hem Ermeniler hem de Sırplar daha güçlü rakiplere (Sırbistan için NATO, Ermenistan için Azerbaycan) hızla önemli kayıplar verdirme yeteneğine ihtiyaç duyuyor ve İran'ın dolanan mühimmat türü dronları onlara bu yeteneği sağlayabilir" ifadelerini gündeme taşıyan Amerikan dergisine göre hem Erivan hem de Belgrad'ın ilgisini çekebilecek İran SİHA'ları bulunuyor.

İran yapımı Şahid-136 dronlarının Ukrayna'da düşürüldüğü anlar görüntülere böyle yansımıştı.

Dergi Nicholas Heras'ın, "Şahid ve Ebabil modellerini içeren bir dizi seçenek var, çünkü her ikisi de İran destekli örgütler tarafından kullanılıyordu ve şimdi Şahid'in Ukrayna'da etkisi görüldü" ifadelerine yer verdi. 

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

ERMENİSTAN ALIRSA SAVUNMASI GÜÇLENİR

Analist sıfatıyla görüşlerine başvurulan Samuel Bendett ise 'güçlenen Türkiye-Azerbaycan askeri ittifakına karşı' Ermenistan'ın kendini dengeleme arayışında olduğuna dikkat çekti. "Erivan'ın askeri olarak güçlendirilmesine katkı sunmakta Tahran'ın çıkarları var" diyen Bendett, İran'ın da Türkiye-Azerbaycan eksenine karşı formüller aradığına vurgu yaptı. 

Dergiye göre Erivan, İran'dan sadece drone ve SİHA almakla yetinmeyecek, aynı zamanda teknoloji transferi de kazanacak. Forbes, Bendett'in ağzından şu tavsiyede bulundu:

"Şahid 136 gibi dronlar 20 bin dolarlık maliyeti ile yüksek etkili bir yatırım olacaktır. Ermenistan bunlarla Azerbaycan'a ve hatta belki Türkiye'ye bile meydan okuyabilir. İran Ermenistan'a Tacikistan'a yaptığı gibi bir dron fabrikası kurarsa bu Güney Kafkasya'da gerilimi daha da artıracaktır. Ermenistan İran dronlarını alırsa savunması güçlenir, Şahid-136'larla yüzlerce kilometre uzaktaki hedefi tehdit edeceği için caydırıcılığı artacaktır."

Amerikan dergisi Forbes İran SİHA ve dronlarını oluşturan yarıya yakın malzemenin ABD menşeili olduğundan da, elektro-optik kamerayı İsrail'in ürettiğinden de, çip ve devre kartlarını İran'a Almanya ve ABD'nin gönderdiğinden de bahsetmedi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading