Yandex Metrica

Amerikan Forbes'a göre Ukrayna AKINCI TİHA edinmiş olabilir: TB2 kullananlar onu da istiyor

Türk savunma sanayiini yakından takip eden Amerikan Forbes, çok sayıda ülkenin Bayraktar TB2 haricindeki Türk SİHA'larını da tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Dergiye konuşan savunma uzmanı Dr. Ali Bakır, AKINCI TİHA satın alan ülkeler arasında Ukrayna'nın da bulunduğunu söyledi.

Savunma

19.02.2024, 02:43

Amerikan Forbes dergisinin Türk savunma sanayii analizlerine bir yenisi daha eklendi. Dergi bu kez bazı ülkelerin Türkiye'den neden farklı tip ve modelde silahlı insansız hava aracı aldığını irdelemeye çalıştı. 

Hava kuvvetlerinde savaş uçağı bulunmayan Kırgızistan'ın Ankara'dan tam 4 farklı modelde SİHA aldığını hatırlatan Forbes, bunların Bayraktar TB2, AKINCI, ANKA ve AKSUNGUR olduğunu yazdı.

Tacikistan'la sınır gerilimi ve zaman zaman çatışma yaşayan Bişkek yönetiminin silahlı kuvvetlerini güçlendirmek için 'özel gayret' sarf ettiğini yazan Forbes, "Bu çabanın bir parçası olarak Kırgızlar 4 farklı Türk SİHA'sı satın aldı ve görünüşe göre bunu yapan ilk yabancı ülke oldu" ifadelerini kullandı.

Haberde, "Dört ayrı modelde insansız hava aracının hepsi birden Kırgızistan'a henüz teslim edilmese bile, bu ülkenin TB2'den daha fazlasını satın almış olması, Ankara'nın katlanarak büyüyen SİHA ihracatını geliştirmek için bir modelden çok fazlasına sahip olduğunu gösteriyor" denildi.

Bayraktar TB2'nin yeni müşterisi Kuveyt oldu ve Forbes'a göre, dünyada bu araca talip olan 28 ülke aynı zamanda TB2'nin daha gelişmiş modelleri olan SİHA'ların da potansiyel alıcısı durumunda. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

AKINCI VE KIZILELMA İHRACI TB2 KADAR OLMAYABİLİR

Dergiye konuşan Atlantic Council Scowcroft Ortadoğu Güvenlik Girişimi Kıdemli Araştırmacısı Dr. Ali Bakır, Kırgızistan'ın birden fazla Türk SİHA'sı kullandığına dikkat çekti; TB2'lerle birlikte taarruzî insansız hava aracı AKINCI'yı satın alan ülkeleri "Pakistan, Azerbaycan ve muhtemelen Ukrayna ile Katar" şeklinde sıraladı. 

Bakır'a göre AKINCI ya da KIZILELMA gibi insansız uçaklar birkaç nedenden ötürü TB2 kadar yaygın biçimde ihraç edilmeyecek. 

"Türkiye'nin gelecekteki AKINCI veya KIZILELMA gibi daha gelişmiş platformlara yönelik ihracat stratejisi, TB2'nin ihracat anlayışına göre farklı olacaktır. Çünkü muhtemelen daha az sayıda ülke, Türkiye'nin gelişmiş SİHA'larını almaya hak kazanacak" diyen Bakır, bununla birlikte daha ucuz ve daha harcanabilir nitelikteki Bayraktar TB2 sayesinde Ankara'nın dünya pazarına kolay ulaşılabilir bir alternatif sunmuş olduğuna dikkat çekti. 

Üst düzey SİHA üreten ülke sayısının gayet sınırlı olduğunu, ABD dışındaki Batılı ülkelerin pek çoğunun bu konuda rekabet dışı kaldığını ifade eden Ali Bakır, Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi (MTCR) uygulamasıyla SİHA'ların çoğalmasını önlemeyi amaçlayan Washington'un bile ihracatın önünü açma hedefiyle Donald Trump döneminde bu rejimi esnettiğini söyledi. 

Bakır'a göre Türkiye'nin SİHA ihracat başarısının altında yatan temel etken, her isteyene SİHA satması değil; 'düşük maliyet yüksek verimlilik' sunan ve savaşta kendini kanıtlamış TB2'nin varlığıdır. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading