Yandex Metrica

ALTAY tankı ANADOLU'ya çıktı! Denizde yol alıp sahile çıkarma yaptı

Türkiye'nin ana muharebe tankı ALTAY, uçak ve çıkarma gemisi TCG ANADOLU'ya mekanize araçla intikal etti ve daha sonra hedef sahile başarılı şekilde çıkarma yaptı. Seri üretime hazır durumdaki tank ve yakında envantere alınacak uçak gemisine ilişkin İsmail Demir'in paylaştığı görüntüler gurur verdi.

Savunma

23.01.2024, 19:54

Türkiye'nin yerli ve milli ana muharebe tankı ALTAY, bu yıl hizmete girecek 'uçak gemisi' TCG ANADOLU'ya çıktı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in sosyal medya hesabında paylaştığı görüntüler bütün Türkiye'ye heyecan yaşattı. Görüntülerde ALTAY tankı, askeri tersaneden 'LCM' denilen Mekanize Çıkarma Aracı (Landing Craft Mechanized) ile alınarak açıklarda bekleyen ANADOLU gemisine yükleniyor. 

ANADOLU hangarında yerini aldıktan sonra bir süre bu dev gemiyle seyahat eden ALTAY, sonrasında yine LCM ile ANADOLU'dan alınıp sahile çıkarma yaptı. 

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

ÖNEMLİ BİR AŞAMA DAHA GEÇİLDİ

İsmail Demir, Türkiye'nin askeri kabiliyetini herkese gösteren görüntülere ilişkin mesajında şu ifadelere yer verdi: 

"ANADOLU gemimizin tank operasyonu testleri ALTAY prototipi ile başarılı şekilde icra edildi. Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan ALTAY tankı, önce ANADOLU gemisine yüklendi, ardından yine LCM'ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi. 

Bugün tamamlanan bu test ile projede önemli bir aşama daha geçildi. Her geçen gün bir adımı daha tamamlıyoruz ve ANADOLU'yu envanterimize katmak için sabırsızlanıyoruz."

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

ALTAY TANKININ MOTORU NE DURUMDA?

ALTAY tanklarının seri üretimi, diğer unsurların tümünün hazır durumda olmasına rağmen Almanya'nın Türkiye'ye motor ambargosundan ötürü sekteye uğramıştı. Motorun yerli imkanlarla üretimi için TÜMOSAN firması Avusturyalı bir firmayla anlaşmış ancak Avrupalı bu firma da bir süre sonra anlaşmadan çekilmişti. 

ALTAY tanklarının seri üretim ihalesini kazanan BMC firması bir yandan yerli motor BATU'yu geliştirmeye çalışırken, tankların ilk kafilesinde kullanılacak motorlar Güney Kore'den tedarik edildi.

Güney Kore'nin yerli motoru K2 tanklarına güç veren Doosan Infracore ve S&T Dynamics ortak yapımı motorlar ALTAY'a da uyarlandı. Entegrasyon sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlandığı belirtiliyor. 

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

MOTORDA TEST SÜRECİ ZAMAN ALIYOR 

Sürece ilişkin bilgi veren İsmail Demir, ALTAY tankında seri üretimin neden geciktiğini şöyle anlatmıştı: "ALTAY tankı projesinde en önemli unsur güç paketi ve transmisyon. Bu neden önemli? Dünyada tanklar için bu seviyede kaliteli biçimde üretim yapabilen sadece iki şirket var. Yerli tank motorunda 1000 ve 1500 beygirlik modellerin test süreci devam ediyor; sürekli çalıştırmak, parametleri ölçmek zorundasınız. Bunların kullanılacak seviyeye gelmesi için bir zaman lazım.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir

Şöyle bir örnek vereyim: Güney Kore'nin geliştirdiği güç paketi bizimkine benziyor. Karşılaştırma olsun diye söylüyorum: Kore motor ve transmisyon geliştirmeye bizden çok daha önce başladı. Şimdi yerli motor kullanıyorlar ama transmisyonu hâlâ Almanlardan alıyorlar. O açıdan bu iş biraz zaman alıyor.

Şunu da belirtmek lazım: Yerli tank motoru projesine başlarken iki tane batılı ülkeden mühendislik desteği alınacaktı. Bir tanesi zaten hemen havlu attı. Aradan bir yıl geçti diğerine gidildi, görüşmeler yapıldı, şirketle anlaşma yapıldı; tank motor ihalesini alan şirket karşı tarafla sözleşme imzaladı, hükümetleri tarafından gelen itirazla beraber buna müsaade edilmedi. Hatta karşı taraf belli miktar tazminat ödemek zorunda kaldı."

ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine Türkiye'yi suçladılar ABD Yunan F-16'larını geciktiriyor: 'Nerede bizim 24 Viper' deyip yine... Haberi Görüntüle

2025'TEN İTİBAREN MİLLİ MOTORLA ÇALIŞIR

"Türkiye'ye bunu vermeyeceksiniz tavrı oldu bütün batılı ülkelerde. ALTAY tankının yerli motoru (BMC BATU) test sürecinde. 2025 yılından itibaren bizim tankımız milli motorla gider diyoruz. Öte yandan mevcut 'eski' tanklarımızı son askerî harekâtlarla birlikte yapılan modernizasyonlarla önemli bir yere getirdik. Bunu unutmamak lazım.

ALTAY geliştirilirken diğer tankların üzerine pek çok sistem koyduk bile. Eski tanklar kabiliyet açısından çok daha iyi bir konuma geldiler, geliyorlar. Ayrıca pistonlu motorlar konusunda çok sayıda proje yürütülüyor. Hem ALTAY'da hem alt güç gruplarında yerli motorlarımızı göreceğiz. Bu da bir yolculuk."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading