Yandex Metrica

Aliyev: Türk ve İsrail SİHA'larını ustalıkla koordine ettik

Aliyev: Türk ve İsrail SİHA'larını ustalıkla koordine ettik

Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, ülkesinin sahip olduğu Türk ve İsrail yapımı SİHA'ları Karabağ Savaşı sırasında ustalıkla koordine etmeyi başardıklarını söyledi.

Savunma

23.01.2024, 21:59

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgalindeki toprakların kurtarıldığı 2. Karabağ Savaşı'na ilişkin değerlendirmede bulundu. Rus savunma dergisi Nasionalnaya Oborona'ya verdiği demeçte Aliyev, "Karabağ Savaşı'na kadar insansız hava araçları hiç bu kadar etkin kullanılmamıştı" dedi. 

Ülkesinin yaklaşık 10 yıldır İHA tedarik ettiğini hatırlatan Aliyev, Azerbaycan ordusunda İsrail yapımı çok sayıda İHA'nın varlığından da bahsetti. Savaşın kaderini değiştiren Türkiye yapımı Bayraktar TB2 SİHA'larıyla İsrail'den aldıkları İHA'ların nitelik ve görev olarak farklı araçlar olduğuna dikkat çeken Aliyev, ordu envanterindeki bu İHA'ları savaş sırasında ustalıkla koordine etmeyi başardıklarını söyledi. 

"Bayraktar TB2'nin ilk yabancı alıcısı biziz. Bu SİHA'ların hem keşif hem de hassas vuruşlar açısından oldukça etkili olduğu görülmüştür. Ancak elbette İHA'lar arasında bir koordinasyon ve sorumluluk paylaşımı yapılması gerekiyordu" diyen Aliyev, iki farklı türü koordine edebilmenin büyük beceri gerektirdiğini kaydetti. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

HEDEF LİSTELERİ FARKLIYDI 

İsrail yapımı bazı kamikaze İHA'ların ROKETSAN imâli SİHA mühimmatından daha büyük patlayıcı başlık kullandığına işaret eden Aliyev, "Kamikaze mühimmatının yıkıcı gücü ROKETSAN füzelerinden daha yüksek olduğu için bu araçların hedef listesi de farklıydı" diye konuştu. 

Savaş sırasında Ermeni ordusunun tepelerdeki tüm ana mevkileri tuttuğunu ve müstahkem bir savunma hattı oluşturduğunu söyleyen Aliyev, özellikle Şuşa'daki derin vadi ve kayalıklarda yürütülen operasyonlarda Azerbaycan Özel Kuvvetlerinin kahramanlığına dikkat çekti: "Dağ kabartmasının kendisi bir savunma hattıdır; aynı zamanda çok da karmaşıktır. Bu nedenle Özel Kuvvetler iradenin, gücün ve vatanseverliğin getireceği mucizeleri göstermek zorundaydı. Özel Kuvvet askerlerimizin çalışmalarını takdir ediyorum."

Türk roketiyle uzayda '300' sesleri: Delta-V Sors'un sır menzilini paylaşmıyor Türk roketiyle uzayda '300' sesleri: Delta-V Sors'un sır menzilini paylaşmıyor Haberi Görüntüle

'DEMİR YUMRUK' ADI NASIL OLUŞTU?

Operasyonların ismine, Karabağ Harekâtı başladığında karar verdiğini dile getiren Aliyev şöyle konuştu: "Tabii ki askeri harekât başlarken bir ismi yoktu. Azerbaycan halkına yaptığım çağrılarda, kurtarılan şehir ve köyleri anlatırken defalarca 'demir yumruk' tabirini kullandım. Bu terimi birkaç kez kullandım ve düşman işgal altındaki tüm toprakları isteyerek terk etmezse, 'demir yumruğumuzun' onların kafasını ezeceğini söyledim. Bu terim Azerbaycan toplumu tarafından benimsendi ve daha sonra bu terimin operasyonun adı olmasına karar verdim." 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading