AKINCI hangi ülkelere satıldı? İhracat sözleşmesi şimdiden 3'e ulaştı
Savunma şirketi Baykar, TSK envanterinde şimdilik 6 tane bulunan AKINCI TİHA'ların ihracı için 3 ülkeyle sözleşme imzalandığını duyurdu. Bu bilgi sonrası insanlar, "AKINCI hangi ülkelere ihraç edildi?" ve "AKINCI'nın tanesi kaç milyon dolar?" gibi soruları sormaya başladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine geçtiğimiz yıl ağustos ayında giren ve ilk yurtdışı operasyonuna Pençe Kilit'le imza atan AKINCI TİHA kendi sınıfında dünyanın ilk 3 hava aracından biri. 12 kilometre irtifada 1,5 tonluk faydalı yük kapasitesiyle bir savaş durumunda gerçek bir 'ölüm makinesi' olan AKINCI için çok sayıda ülke şimdiden sıraya girdi.
Üretici firma Baykar, taarruzî insansız hava aracının yurtdışına ihracı için şimdiye dek 3 ülkeyle sözleşme imzalandığını duyurdu. Teslimatlar 2023 yılından itibaren başlayacak. İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2021 yılında 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracat rakamına ulaştı. Uçan robotlar konusunda dünyanın öndegelen şirketlerinden biri durumundaki Baykar, 3 ülkeye ihracat duyurusuyla tüm dikkatlerin bir kez daha AKINCI'ya çevrilmesini sağladı.
LİSTENİN İLK SIRASINDA PAKİSTAN VAR
Şirket henüz alıcıları açıklamasa da konuya ilişkin yürütülen tahminler şimdilik 4 ülke üzerinde yoğunlaşıyor. AKINCI müşteri listesinin ilk sırasında kardeş ülke Pakistan var. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin geçtiğimiz mart ayındaki bir vidyo paylaşımında Bayraktar TB2'lerle birlikte AKINCI TİHA'ya da yer verilmiş ve bu durum, Pakistan ordusunun bu sistemi kullanmaya kesin olarak kararlı olduğunu gözler önüne sermişti.
Pakistan'la AKINCI TİHA konusunda yapılan anlaşmanın kapsamı henüz belirsiz. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, kardeş ülkeyle ilişkilerin özellikle savunma sanayiinin her alanında yoğunlaşmasına büyük önem veriyor. Türk ordusunun askerî yetenekleri İslamabad'a teknoloji transferi şeklinde gerçekleştiriliyor ve insansız hava aracı teknolojisi konusunun da buna dahil olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yani önümüzdeki dönemde Bayraktar TB2 ya da AKINCI'nın Pakistan'la ortak üretimi konusu gündeme gelirse bu kimseyi şaşırtmayacak.
SAVAŞ İŞLERİ YAVAŞLATTI AMA ORTAKLIK BAKİ
AKINCI'ya talip olan ülkelerden ikincisi ise Ukrayna... Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin başdanışmanı Aleksey Arestoviç, 2021 Aralık'ında yaptığı açıklamada Bayraktar TB2'leri Ukrayna topraklarında Baykar'la ortak olarak üretmeye başladıklarını iddia etmiş, hatta yakında bu ortak üretime AKINCI TİHA'yı da dahil edeceklerini bildirmişti.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Valeri Zalujni ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar
Arestoviç, "Türkiye ile işbirliği içinde şimdi Vasilkov'da çeşitli insansız hava araçları üretecek yeni fabrika kuruyoruz. Mesela biz AKINCI'yı orada üretmeyi planlıyoruz. Bu, Bayraktar TB2'den sonra gelen bir SİHA. Daha geliştirilmiş, gün boyunca uçabilen, daha fazla yük taşıyan, genel olarak iyi bir hava aracı. Bizim bundan sonraki aşamamız Türkiye-Ukrayna ortaklığında yeni bir jet-SİHA (reaktif SİHA) üretmek. Bu araç hava savaşlarında etkili olabilir" demişti. Arestoviç'in bu sözleri, KIZILELMA MİUS'un da gelecekte Ukrayna-Türkiye ortaklığında üretilebileceğine ilişkin bir işaret olmuştu.
Aynı günlerde bir demeç de Ukrayna Başkanlık Konseyi Başkanı Andriy Yermak'tan gelmiş, Zelenski'ye en yakın isimlerden Yermak, "Bayraktar TB2'leri Ukrayna'da üretmeye başladık" demişti. AKINCI motorlarını halihazırda Ukraynalı Motor Sich şirketi üretiyor.
KATAR'IN TEK İSTEDİĞİ AKINCI DEĞİL
AKINCI'ya talip olduğu düşünülen ülkelerden biri de Katar. ABD'den MQ-9B Predator SİHA talebi sürecinde sorunlar yaşayan Doha yönetiminin rotayı Baykar'a kırdığı ve AKINCI için sipariş verdiği iddia ediliyordu. Aynı zamanda Türkiye'den HİSAR hava savunma sistemi de tedarik edeceği iddia edilen Katar'ın, SİHA'lar konusunda ABD'nin örtülü ambargolarına maruz kalmasından ötürü AKINCI'ya talip olduğu düşünülüyor.
MİLLİ TİHA, 'GARDAŞ'DA MUTLAKA BULUNACAK
AKINCI'yı edinmesi neredeyse kesin olan bir ülke daha var: Azerbaycan. Ermeni işgali altındaki Karabağ topraklarını aradan geçen 30 yılın ardından 2021 Kasım'ında kurtarmayı başaran Bakü, Bayraktar TB2'lerden öylesine memnun kaldı ki, şimdi "AKINCI'nın ilk sahibi olmak" Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev için bir prestij meselesine dönüştü. Bu yıl Bakü'de düzenlenecek TEKNOFEST, Türk insansız hava araçlarının bir kez daha gövde gösterisine sahne olacak. Festivale katılmak üzere Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinden havalanan 2 adet Bayraktar AKINCI, 2 bin kilometreye ulaşan 5 saatlik bir yolculuğun ardından Bakü'ye iniş yaptı. AKINCI TİHA'lar Türk hava sahasından çıktıktan sonra Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a intikal etti.
BAYRAKTAR AKINCI'NIN FİYATI NE?
İhracat sözleşmelerinin duyurulmasıyla birlikte AKINCI'nın tanesinin kaç milyon dolara satıldığı da merak konusu oldu. Bu konuda açıklanmış resmi bir bilgi olmasa da muhtelif görüşler milli taarruz SİHA'sının yer sistemleriyle birlikte 30 milyon dolardan aşağı olmayacağı konusunda hemfikir. AKINCI sınıfındaki Amerikan SİHA'larının 80 milyon doların üzerinde rakamlara satıldığı biliniyor.
Baykar, TB2'de olduğu gibi AKINCI konusunda da fiyat/performans bakımından rakiplerine meydan okuyacak. Motor güçleri bakımından aralarında farklar bulunan AKINCI-A, AKINCI-B ve AKINCI-C'nin doğal olarak uluslararası pazarda farklı fiyatlarla boy göstermesi bekleniyor.