Yandex Metrica

1000 uçak kaybederiz! Şok eden tablo savaş simülasyonunda ortaya çıktı

1000 uçak kaybederiz! Şok eden tablo savaş simülasyonunda ortaya çıktı

ABD ordusu, "Tayvan'ı Çin'e karşı savunursak ne kadar kayıp veririz?" sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. CSIS'in askeri uzmanlarla hazırladığı simülasyon, işlerinin hiç de kolay olmadığını gözler önüne serdi.

Savunma

29.01.2024, 04:25

Amerikalılar "Tayvan meselesinden ötürü Çin'le savaşırsak kaybımız ne olur?" sorusunun cevabını arıyor. Pekin'in Taipei'yi ilhak etmesi halinde Washington buna direnirse Güneydoğu Asya'da büyük bir savaşın fitili ateşlenecek. Pentagon'un hazırlattığı simülasyona göre böyle bir savaşta ABD güçleri en az 1000 savaş uçağını ve tüm küresel filosunusu kaybedebilir. 

Amerikan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin (CSIS) hazırladığı simülasyona göre ABD ordusu Çin'in Tayvan'ı ilhak etmesini bir süre engelleyebilir fakat bu çok pahalıya mâl olur. Tam ölçekli şekilde aralık ayında tamamlanıp Pentagon'a teslim edilmesi beklenen savaş oyununun ilk 22 oturumunda durum ABD açısından hiç de iç açıcı olmadı. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

SADECE 4 HAFTADA AĞIR YARA ALIYOR

22 turun ilk 18'inde ABD ortalama 500'er uçak, 20 fırkateyn-muhrip ve 2 adet de uçak gemisi kaybetti. Bu şok edici muhtemel kayıplar 2. Dünya Savaşı'ndan Amerikan ordusunun karşılaştığı en yıkıcı sonuç olarak göze çarpıyor. 

DF-26 tipi hipersonik balistik füzeler, Çin ordusunun elindeki en caydırıcı silahlar arasında.

Simülasyon ekibinde yer alan isimlerden Matthew Cancian, "ABD Tayvan'ın yardımına gelirse Çin'in başarılı olma olasılığı son derece düşük fakat ABD çok fazla kayıp verecek. ABD neredeyse tüm küresel taktik hava filosunu kaybedecek" diyor. 

Simülasyona göre Japonya, Amerikan kuvvetlerine topraklarını açıyor fakat doğrudan saldırıya uğramadığı müddetçe savaşa katılmıyor.

4 haftalık bir savaş oyununda bile 1000 uçağını ve pek çok gemisini kaybedeceği ortaya çıkan Washington'un, Tayvan'ı savunacağı savaş sonrası ciddi şekilde zayıflayacağı, bunun da Rusya ve İran gibi ülkelere 'alan açacağı' belirtiliyor. 

Küresel ölçekte savaş yeteneğini kaybetmek istemeyen ABD'nin Tayvan'ı yine de savunmaya çalışıp çalışmayacağını zaman gösterecek.  

Çin ordusu Tayvan adası çevresinde ve Tayvan'a bakan kıyılarda haftalardır tatbikat yapıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading