Yandex Metrica

100 kişilik ekip HÜRKUŞ HYEU'yu geliştirmek için ter döküyor

100 kişilik ekip HÜRKUŞ HYEU'yu geliştirmek için ter döküyor

TUSAŞ üretimi HÜRKUŞ ailesinin son üyesi 'Hava Yer Entegrasyon Uçağı' 100 kişilik ekibin tam zamanlı mesaisiyle 'göreve' hazırlanıyor.

Savunma

23.04.2024, 10:04

Milli Muharip Uçak başta olmak üzere ATAK ve Gökbey helikopterleri, insansız hava araçları ANKA ile AKSUNGUR'un dışında eğitim ve taarruz uçağı HÜRKUŞ'u tasarlayıp üreten TUSAŞ, bu uçakları geliştirmeye devam ediyor. 

HÜRKUŞ'un HYEU (hava-yer engtegrasyon uçağı) modelini Anadolu Ankası-2021 tatbikatında başarıyla uçuran şirket, 100 kişilik ekibin tam zamanlı gayretleriyle bu uçağı bir an önce Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi planlıyor. 

TUSAŞ tarafından 2 ayda bir yayımlanan 'TUSAŞ MAG' dergisinin 122. sayısında Hürkuş HYEU'ya dair bir yazıya yer verildi. Konya'daki tatbikatta HYEU'nun kendini ispatladığı belirtilen yazıda, Türkiye'nin EASA sertifikasına sahip ilk uçağı olan HÜRKUŞ'un gelecek vâdettiği belirtilerek özetle şu hususlar vurgulandı:

"Şirketimiz, son günlerde Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ’un yeni varyantı olan Hava Yer Entegrasyon Uçağı (HYEU) ile gündemde. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilen Uluslararası Anadolu Ankası-2021 tatbikatına katılan ve burada ilk uçuşunu gerçekleştirilen HYEU, dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yakın Hava Desteği görevini icra eden HYEU bu uçuşla birlikte kendi operasyonel konsepti içerisinde mevcut konfigürasyonuyla kullanılabilirliğini de ispatlamış oldu. Türk Hava Kuvvetlerinin 135. Filo Komutanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde üretilmesine karar verilen HYEU için çalışmalar 2020 yılının ilk yarısında başlatılmıştı. İleri Hava Kontrolörü, İleri Muharebe Kontrolörü, Müşterek Ateş Destek Timi (MADESTİM), Personel Kurtarma, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) vb. görevleri icra etmek üzere tasarlanan uçakla, eğitim ve tatbikatlarda duyulan hava platformu ihtiyacı yerli ve millî imkânlarla karşılanmış olacak."

"Geliştirilme süreci devam edilen HYEU, farklı versiyonlara sahip olacak, yeni görevine uygun olarak entegre edilen sistemlerin sunduğu çeşitli kabiliyetleriyle envanterdeki yerini alacak. Entegre edilen sistemler ise TUSAŞ'ta yapılan testlerle doğrulanacak. HÜRKUŞ’un gelişmiş aviyonik, görev ve muharebe sistemleri ile donatılmış bir varyantı olan HYEU için Uçak Genel Müdür Yardımcılığımızın yönlendirmeleriyle birçok birimimiz çalışmalar yürüttü. Yaklaşık yüz arkadaşımızın tam zamanlı olarak görev yaptığı uçağın geliştirilme sürecinde şimdiye kadar bin çalışma arkadaşımız çeşitli sorumluluklar üstlendi. Diğer ürünlerimizde olduğu gibi HYEU için de çalışmalar, matris yapıda multidisipliner ekiplerin iş birliğiyle sürdürülüyor."

"Uçuş karakteristikleri, performansı, gelişmiş görev sistemleri ve uçuş emniyeti yönüyle yüksek bir olgunluk seviyesine ulaşmış olan HÜRKUŞ uçağının, Türk Hava Kuvvetleri tarafından tercih edilmesi büyük bir başarıyı gözler önüne seriyor. Öncelikli olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinde kendini ispatlayarak, uluslararası turboprop uçak pazarında yer bulabilmesi için çalışmalar yürüten Uçak Genel Müdür Yardımcılığımız, çeşitli varyantlara sahip olan uçağın kullanıcı sayısını artırmayı amaçlıyor. Geleceğin pilotlarının yetişmesine katkı sağlayan uçağın, ülkemize daha birçok katkı sağlayacağı da öngörülüyor. Temel Eğitim ve Yakın Hava Destek görev uçaklarını millîleştirecek olan TUSAŞ, HÜRKUŞ’a, HYEU ve diğer varyantlarıyla birlikte büyük bir gelecek inşa ediyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading