Yandex Metrica

Yeme içme işini akşam 6'da bırakın! İşte biyolojik saate göre sağlıklı yaşam işleyişi için dikkat edilmesi gerekenler!

Yeme içme işini akşam 6'da bırakın! İşte biyolojik saate göre sağlıklı yaşam işleyişi için dikkat edilmesi gerekenler!

Biyolojik saat kavramını çoğunuz duymuşsunuzdur. Canlıların vücut işleyişinin düzenini ifade eden bu terim bazı durumlarda değişkenlik gösterebiliyor. Peki sağlıklı bir yaşam için standart biyolojik saat düzeni nasıl olmalı?

Sağlık

23.01.2024, 19:40

Biyolojik saat nedir? Biyolojik saat düzeni nasıl olmalı? İşte cevaplar...

Tüm canlıların günlük yaşayış rutini var. İşte uyanma, yemek yeme ve uyuma saatlerini belirleyen periyodlar biyolojik saati oluşturuyor. 

Düzenli olan insanlarda yaşayış biçimi de standarda oturduğundan uyanmak için alarm çalmasına gerek olmaz. Vücut kendiliğinden uyanabilir. Ve tüm bu çalışma sistemi hormonal dengeyi de sağlar. Canlıların beyinlerinde bulunan binlerce hücre biyolojik saati oluşturur ve 24 saatlik ritimler ile düzeni sağlar. 

Ancak bazı durumlarda biyolojik saat bozulabiliyor. Uzun uçak yolculuğu, gece vardiyaları, uykusuz bırakma, ışık, gürültü, yaşam tarzı gibi...

İnsan vücudu neredeyse her iş için biyolojik saatler kullanır.

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

7'DE UYANIP GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

Salgılanan kortizon hormonuyla metabolizma saat 06.00 olduğunda canlanır ve canlılar uyanır. Vücut tam gücünde olmadığından 07.00 gibi spor yapılmamalıdır. Sindirim organları bu saatte iyi çalıştığı için, sağlıklı bir kahvaltı yapmak en doğrusu.

Sabah kahvaltısından sonra sigara içmeyi düşünüyorsanız bunu bir süre erteleyin çünkü 08.00 gibi içilen sigara, normale göre daha çok zarar verici etkide oluyor.

Saat 09.00'u gösterdiğinde vücut çok dinç olur. Ayrıca sağlık sorununuz varsa iğne veya röntgen için en uygun zaman.

10.00'da vücut en yüksek ısısına ulaşmıştır, verimlilik en üst düzeydedir ve organizma harekete hazırdır.

Vücudun tam formunda olduğu 11:00'de ise kalp ve dolaşım çok zindedir, ayrıca bu saatte zihin hızlı çalışır, hesap işleri zorlanmadan yapılabilir.

Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek açıkladı Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek... Haberi Görüntüle

ÖĞLEN 12'DE UYKU BASTIRIYOR

12.00'de dikkat azalır, uyku basar. Midedeki asit fazlalaşır, beyindeki kan azalır. 13.00 de vücudun formdan düştüğü saattir. Bütün organlar en alt düzeyde çalışır.

14.00 gibi tansiyon ve hormon düzeyi düştüğünden bitkinlik hissedilir. Bu saatte acı az hissedildiğinden özellikle diş hekimi fobisi olanlar bu saate randevu alabilir.

Saat 15.00'i gösterdiğinde enerji geri gelmiştir, bellek tam formundadır. Spor yapmak için en ideal saat ise 16.00. Bu saatte mide asidini önleyici ilaçların etkisi daha verimli.

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

AKŞAM 5'TE ORGANLAR ÇOK AKTİF

17.00 organların faaliyetinin üst düzeyde olduğu saat. Bu saatte bedenin kuvveti artıyor. Böbrekler ve mesane çok çalışıyor. Mide ülseri olanların saat 17.00'ye doğru mide kanaması geçirme riski yüksek.

Akşam yemeği için en uygun saat 18:00. Pankreas bu saatte çok aktif ve karaciğer alkole karşı her zamankinden daha dayanıklı.

Saat 19:00 olduğunda tansiyon ve nabız tembelleşir. Bu nedenle, tansiyonu düşüren ilaçlar konusunda dikkatli olunmalı.

Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit daralıyor! İyileşirse doktor olacak Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit... Haberi Görüntüle

20:00 ASTIM İLACI ALMAK İÇİN İDEAL

Karaciğerdeki yağ düzeyi 20:00 itibariyle düşüyor. Bu saatte, kullanılmış kan kalbe tekrar her zamankinden fazla akar. Alerjisi olanlar ve astımlıların ilaçlarını almaları için en iyi zamandır. Bu saatte antibiyotiklerin etkisi de artar.

Saat 21:00'de artık sindirim organlarının günlük görevi sona eriyor. Bu saatten sonra yenen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır.

Sigara içenler 22.00'de son sigaralarını içmeli. Çünkü 22:00'den sonra vücut nikotin ve benzeri zehirleri daha zor atar.

Gece 11, tam dinlenme saati. Organizma tüm gün aktif bir şekilde faaliyette olan stres hormonu salgılamasını durdurur. Tansiyon ve vücudun ısısı düşer.

24.00'te uyurken deri hücreleri durmaksızın çalışır. ilk rüya safhası da bu zamanda başlar.

Saat 01.00 olduğunda vücut kendini uykuya programlar. Verimliliğimiz en alt düzeye düşer, iş ve trafik kazaları artar.

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

TRAFİK KAZALARI GECE 2'DE ARTIYOR

Hipotiroidin yol açtığı şeye inanamayacaksınız! Tatlı düşkünleri mutlaka okusun! Uzmanlar şeker isteğini bitirecek formülü açıklıyor Hipotiroidin yol açtığı şeye inanamayacaksınız! Tatlı düşkünleri mutlaka okusun! Uzmanlar... Haberi Görüntüle

Gece 2'de görme duyusu ve refleksler zayıflar. Trafik kazalarının çoğu bu saatte olur. Vücut soğuğa karşı aşırı hassastır.

03.00'te melankolik hissedişte artış görülür ve intihar vakalarına çokça rastlanır.

Sabaha karşı 04.00'te stres hormonundan enerji kazanılır. Ancak enfarktüslerin görülme oranı 04.00 – 06.00 arasında fazlalaşır. Çünkü tansiyon oldukça fazla yükselir, kalp damarları çabuk gerilir.

05.00 gibi vücuttaki erkeklik hormonu çok fazla salgılanır. Stres hormonu gündüz değerinin 6 katına çıkar. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading