Yandex Metrica

Uzun süreli antibiyotik kullanımına dikkat! K vitamini seviyesini düşüren antibiyotikler ani kanamalara yol açabilir!

Uzun süreli antibiyotik kullanımına dikkat! K vitamini seviyesini düşüren antibiyotikler ani kanamalara yol açabilir!

Kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli görevleri bulunan bir vitamin türü olan K vitamini, hayati öneme sahip. Eksikliği halinde nedensiz kanama veya aşırı kanama gibi sorunlara yol açan bu vitamin özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:00

K vitamini nedir? K vitamini ne işe yarar? K vitamini hangi gıdalarda bulunur? İşte cevaplar...

Vücudun kanın pıhtılaşması için ihtiyaç duyduğu ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan bir vitamin grubu olan K vitamini, kemiklerin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabilme özellikliğine sahip. 

Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da zararlı çoğu da! İşte meyvelerle ilgili bilmeniz gerekenler Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da... Haberi Görüntüle

KAN AKIŞKANLIĞINI KONTROL EDİYOR

Başlıca görevi kan akışkanlığını kontrol etmek olan bu vitaminin eksikliği, bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler tarafından sentezlenmesi ve besinlerde bol miktarda bulunması nedeni ile nadir görülür. Ancak bazı insanlar tarafından etkili bir şekilde emilmeyebilir.

Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç yöntem sayesinde mışıl mışıl uyuyacaksınız Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç... Haberi Görüntüle

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ DURUMUNDA NE OLUR? 

Özellikle antibiyotikler bağırsaktaki K vitamini üreten bakterileri yok edebilir. Bu yüzden antibiyotiklerin birkaç haftadan daha uzun süre kullanılması K vitamini seviyelerini düşürebilir. K vitamini eksikliği yaşayan kişilerde genellikle kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar, ani kanama ve osteoporoz gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp diye kesiyor! Altıncı aydan itibaren kullanılıyor Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp... Haberi Görüntüle

HANGİ GIDALAR K VİTAMİNİNDEN ZENGİN?

Bu vitamini doktorun vereceği takviyelerle telafi etmek mümkün ancak bazı sebze ve meyveler, tahıl ürünleri de K vitamini açısından bir hayli zengin. 
Lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, lahana, marul, soya yağı, şalgam yaprakları, çedar peyniri, yeşil çay, yulaf, brokoli, karnabahar, erik, dana karaciğeri gibi... Yani aslında dengeli bir diyet genellikle yeterli K vitamini sağlar ve takviye almaya gerek kalmaz. 

Ancak yine de doktor reçetesiyle laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, pankreasın tamamını veya bir kısmını çıkarmak için ameliyat olan kişiler, safra kanalı tıkanıklığı olan kişiler ve uzun süreli antibiyotik tedavisi gören kişiler K vitamini desteği alabilir. 

K vitamini diğer yağda çözünen vitaminlerin aksine fazla miktarda alınsa bile vücutta nadiren toksik seviyelerde birikir. Bunun nedeni, çabuk parçalanması ve idrar veya dışkı yoluyla atılmasıdır. Yani fazla alımı gibi bir durum söz konusu olmaz. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading