Yandex Metrica

Ölümcül kanser hastalıkları gençlerde daha fazla görülüyor! Peki neden? Araştırmalara göre bunun sebebi...

Kanser çoğu insanın en çok korktuğu hastalıklardan biri. Sinsi ilerlediği için geç teşhis edilen bu hastalık can kayıplarına yol açabiliyor. Yapılan araştırmalara göre 1999'dan bu yana bu sağlık sorunu gençlerde daha fazla görülmeye başladı. Peki neden? İşte araştırmaların gösterdiği sonuçlar. 

Sağlık

27.03.2024, 16:23

Kanser yakın zamana kadar çoğunlukla yaşlı insanları etkiliyordu. Ancak son yıllarda bu eğilim değişti; giderek daha fazla genç insan kolon kanseri, pankreas kanseri ve yaşlılıkta ortaya çıkan diğer kanser türlerinin agresif formlarını geliştiriyor.

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

50 YAŞ ALTINDA KANSER ARTIYOR

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre 1999'dan 2019'a kadar erken başlangıçlı kanserler olarak adlandırılan 50 yaş altı kişilerde teşhis edilen kanserler yüzde 15 oranında artarken, yaşlılarda görülen kanserler azalma gösterdi. 

2023 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre ise , 2010'dan 2019'a kadar, çoğunlukla kadınlar ve genel olarak 30'lu yaşlarındaki kişilerde kanser oranlarında artış görüldü. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Haberi Görüntüle

EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ NELER?

Çalışma aynı zamanda 50 yaşın altındaki kişilerde teşhis edilen kanser türlerinin çoğunun meme kanseri, tiroid kanseri, kolon kanseri ve rektum kanseri olduğunu da ortaya çıkardı. Gençleri etkileyen en hızlı büyüyen kanserler apendiks kanseri ve intrahepatik safra kanalı kanseridir. Bu kanserler on yılda yüzde 15 artış gösterdi.

Gastroenterolog-onkolog Kimmie Ng'ye göre, bu yaştaki çoğu insan bir aile kurmaya çalışıyor, bu nedenle kanser teşhisi konduğunda sahip oldukları temel endişelerden biri doğurganlıkları. Çünkü bu durum da hastalıktan ve tedavi yönteminden etkilenebilir. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Tuvalet kağıdı alırken en beyazını mı seçiyorsunuz? Ambalajlarda o ifadeler varsa uzak durun Tuvalet kağıdı alırken en beyazını mı seçiyorsunuz? Ambalajlarda o ifadeler... Haberi Görüntüle

NEDEN VAKALAR GENÇLERDE DAHA FAZLA?

Peki gençler arasında kanser vakaları neden artıyor?

Araştırmacılar, genç yetişkinler arasında kanser vakalarının artmasının ana nedeninin yaşam tarzı faktörleriyle ilgili olduğu konusunda hemfikir. Yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimi, artan miktarda kırmızı et ve şekerli içecekler, fiziksel egzersiz eksikliği ve sağlıksız uyku alışkanlıkları kanser riskini artıran modern yaşam tarzı faktörleri.

Ayrıca erken kanserlere yakalanma eğiliminin giderek artan obezite oranlarıyla doğrudan bağlantılı olduğu görülüyor. 2019'da yayınlanan bir araştırmaya göre, obeziteyle ilişkili kanserlerin yarısından fazlası gençlerde, obeziteyle ilişkisi olmayan diğer kanser türlerine göre daha sık ortaya çıkma eğiliminde.

Küresel olarak kanserin 2019 yılında 15-39 yaş arası kişilerde dördüncü önde gelen ölüm nedeni olduğu belirtiliyor. 

Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Haberi Görüntüle

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

KANSERE İŞARET EDEN BELİRTİLER NELERDİR?

Kanserin etkilediği vücut kısmına bağlı olarak farklı semptomlar ortaya çıkıyor. Kanserle ilişkili bazı yaygın belirtiler şu şekilde:

  • Yoğun yorgunluk
  • Deri altında hissedilir şişlik
  • Yutma güçlüğü
  • Ses kısıklığı
  • Cildin koyulaşması, cildin kızarması, cildin sararması veya iyileşmeyen yaralar gibi cilt değişiklikleri
  • Kalıcı öksürük
  • Nefes alma zorlukları
  • Açıklanamayan kanama
  • Kolay ve açıklanamayan morarma
  • Kalıcı ve açıklanamayan ateş
  • Bağırsak veya mesane alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Vücut ağırlığındaki değişiklikler
  • Devam eden hazımsızlık
  • Açıklanamayan veya kalıcı kas veya eklem ağrısı

Bulaşık makinesinde bunu kullanıyorsanız plastik yiyorsunuz! ABD'de toplatılıyor Bulaşık makinesinde bunu kullanıyorsanız plastik yiyorsunuz! ABD'de toplatılıyor Haberi Görüntüle

BAZI FAKTÖRLER KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR?

Kanser riskini artıran bilinen bazı faktörler var.

Yaş: Kanserin gelişmesi onlarca yıl alır. Ancak eskiden kanser tanısı alan kişilerin çoğu 65 yaşın üzerindeydi.

Yaşam Tarzı: Sigara içmek, çok miktarda alkol içmek, güneşe aşırı maruz kalmak, obezite ve güvensiz seks gibi bazı yaşam tarzı faktörleri kanser riskini artırır.

Çevre: Zararlı kimyasalların bulunduğu ortamlarda yaşayan kişilerin kansere yakalanma riski daha yüksek. Ayrıca, sigara içenlerin olduğu ortamlarda yaşayan ve kendileri sigara içmeseler bile dumanını teneffüs eden kişilerde kanser riski daha yüksek. Son olarak, kişinin evinde veya işyerinde bulunan asbest ve benzen gibi kimyasallar da kanser riskini artırır.

Kronik durumlar: Ülseratif kolit gibi bazı kronik durumlar belirli kanser türlerinin gelişme riskini artırır.

Aile öyküsü: Kanser ağırlıklı olarak kalıtsal bir durum değildir, ancak kanser riskini artıran bazı mutasyonların ebeveynlerden çocuklarına geçme ihtimali var. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading