Yandex Metrica

Kanserli hücreler yapay zekanın gözünden kaçmadı! Mia sayesinde 11 kadının hayatı kurtuldu

Meme kanseri teşhisinde erken tarama hayat kurtarabiliyor. Bu noktada son yıllarda doktorlar yapay zekanın yardımından da yararlanabiliyor. En son Mia adı verilen yapay zeka aracı 11 kadında doktorların farkedemediği kanserli hücreleri tespit etti. 

Sağlık

23.03.2024, 08:48

Akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmeye yarayan yapay zeka bazı hastalıklarla ilgili bilim insanlarına destek olabiliyor. 

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

11 KADINA MEME KANSERİ TEŞHİSİ KOYDU

Britanya Ulusal Sağlık Servisi tarafından test edilen bir yapay zeka aracı, 11 kadında doktorların dikkatinden kaçan meme kanserinin mikroskobik belirtilerini başarıyla tespit etti.

Mia adı verilen araç, klinisyenlerle birlikte pilot olarak kullanıldı ve 10 binden fazla kadının mamogramlarını analiz etti. Bu mamogramların çoğu temizdi ancak yapay zeka aracı, semptomları olanların tamamını ve doktorların fark etmediği 11 kişiyi daha başarıyla işaretledi.

Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Haberi Görüntüle

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

BARBARA SADECE BEŞ GÜN RADYASYON ALACAK

Barbara da, Mia tarafından kanser olduğu tespit edilen ancak mamogramını inceleyen hastane radyologları tarafından gözden kaçırılan hastalardan biriydi. 6 mm'lik tümörü çok erken yakalandığı için ameliyat edildi ancak yalnızca beş günlük radyasyon tedavisine ihtiyacı vardı.

Yapay zekanın yardımı olmasaydı Barbara'nın kanseri, üç yıl sonra yapılacak bir sonraki mamografiye kadar tespit edilemeyebilirdi. Kendisinin gözle görülür hiçbir semptomu yoktu.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

TESPİT EDİLEMEYEN HÜCRELER HIZLA BÜYÜYEBİLİYOR

Erken evrelerinde kanserler son derece küçük olabilir ve tespit edilmesi zor olabilir. Ancak türlerine bağlı olarak hızla büyüyüp yayılabilirler. Tümörü 15 milimetreden küçük olan meme kanseri hastalarında erken teşhis edildiğinde sonraki beş yıl boyunca hayatta kalma oranı yüzde 90'a ulaşıyor. 

Geliştiricisi Kheiron Medical, Mia gibi araçların anında çalıştıkları için sonuç bekleme süresini 14 günden üç güne indirme potansiyeline sahip olduğunu iddia ediyor.

Kalp krizi Kalp krizi "ben geliyorum" diyor! İşte en ilginç ama en... Haberi Görüntüle

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

BU TEKNOLOJİ 2020'DEN BERİ KULLANILIYOR

Bu tarz gelişmeler önceden de yaşanmıştı. 2020 yılında Google Health'de ve İngiltere'de Imperial College London Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı yaklaşık 29 bin kadının mamografi görüntülerini inceleyebilen yapay zeka geliştirmişti.

Teşhis koymada büyük bir başarıya imza atan yapay zekanın mamogramları inceleyerek çıkarttığı sonucun tek bir doktorun koyduğu teşhisten daha doğru olduğu gözlemlenmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading