Yandex Metrica

Kansere yol açıyor! Kızartmalar sağlık için neden zararlı?

Kansere yol açıyor! Kızartmalar sağlık için neden zararlı?

Yiyecekleri pişirmek sindirimin kolaylaşması için çok önemli. Ancak daha da önemli bir şey var ki, o da pişirme yöntemi. Tencerede pişirme gıdaların besin değerini koruyan en sağlıklı yöntem. Ara sıra yapılan kızartmalar ise ne yazık ki sağlık için en zararlı olanı.

Sağlık

23.01.2024, 20:34

Patates, biber, patlıcan, kabak ve kuru soğan. Bu harika beşli ile yapılan kızartmaya kim hayır diyebilir? Elbetteki sağlığını düşünenler. Evet, kızartma dünyanın en güzel yiyeceklerinden biri olabilir ancak bu yine de onun sağlıksız olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 

Yiyecekleri pişirmemizin amacı sindirimi kolaylaştırmak ise neden zararlı olanı seçiyoruz? 

Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Haberi Görüntüle

SICAKLIK 150 DERECEYİ GEÇİYOR

Kızartma işleminde sıcaklık 150 derecenin üstüne çıkıyor, bu durumda sıcaklıkla fonksiyonel yapısı bozulacak besleyici öğeler etkileniyor ve besin değeri düşüyor. Tabi derin kızartma olarak adlandırılan, “fast food” endüstrisinde kendisine yer bulan pişirmede daha yüksek sıcaklıklar gerekiyor. 

Sadece bu değil üstelik, sağlık açısından çok ciddi bir başka sorun daha var, bu da yağın kendisinin yanma süreci.

Su bazlı bir tencere yemeği kaynama, buharlaşma nedeniyle 100 derecenin üzerine çıkamaz, ancak kızartma yağları çok daha yüksek sıcaklıklara çıkabilmesine rağmen yağda kaynama olmaz, kimyasal dönüşüm ortaya çıkar. Bu durumda doğada bulunmayan, sindirim sistemimizin tanımadığı ya da mikroorganizmaların parçalayamadıkları doğa dışı moleküller oluşur. 

Kızartma yapılmamış yağ toprağa döküldüğünde herhangi bir çevre sorunu oluşturmaz, çevredeki mikroorganizmalar tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır, geri dönüştürülür. Buna karşılık çok fazla kullanılmış kızartma yağları çevre için ciddi bir sorundur, çevre kirliliği yaratır. 

Patates kızartması, bazı sağlık problemlerine neden olan tuzla dolu. Yüksek oranda tuza sahip olan yiyecekleri tüketmek ise yüksek tansiyon riskini artırır. Dolaşım sistemine zarar veren bu beslenme, aynı zamanda kalp ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.

Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Haberi Görüntüle

Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da zararlı çoğu da! İşte meyvelerle ilgili bilmeniz gerekenler Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da... Haberi Görüntüle

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bilimsel araştırmalar, patates kızartması gibi kızarmış yiyeceklerin kanser riskinizi artırabileceği söylüyor. İnsanlar üzerinde henüz kanıtlanmasa da denek hayvanları üzerinde yapılan son bir araştırma patates kızartması içindeki akrilamidin kansere neden olabileceğini ortaya koydu.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada; araştırmacılar, 45 ila 79 yaşları arasındaki 4.400 kişiden gelen verilere baktı ve sekiz yıl boyunca beslenme düzenlerini ve sağlıklarını takip etti. Çalışmanın sonunda, katılımcıların 236'sı öldü. Ekip sık sık patates kızartması tüketiminin ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. 

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

HİÇ Mİ KIZARTMA YAPMAYACAĞIZ? 

Uzmanlar kızartma konusunda şunları öneriyor.

  • Kızartma yağının aşırı kızgın olmaması.
  • Kızartılacak gıdaların ince dilimlenmiş, çabuk kızarabilir olması.
  • Daha hacimli şeylerin önce bir miktar haşlanması ve sadece lezzet için kızartılması.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading