Yandex Metrica

Her on çocuktan üçü ekrana bağımlı! Ekrana bakma süresi iki saati geçiyor! Bu neye sebep olur?

Çocukların özellikle kış aylarında eve kapanması, ekranla daha fazla haşır neşir olmalarına yol açıyor. Bu konu ise gelişimleri için büyük tehlike demek. Türkiye dahil 13 Avrupa ülkesini kapsayan bir araştırma çocukların DSÖ'nün belirlediği ekran süresi standartlarına uymadığını ortaya koyuyor. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar parklarda koşup oynamak yerine mavi ışıkla dolu bu teknolojik cihazların esiri olmuş durumda.

Sağlık

05.04.2024, 23:22

Gerek anneleri çalıştığı için gerek ise yeteri kadar ilgi göremedikleri için çocuklar gün içinde uzun süre ekrana bakıyor. Konuyla ilgili 13 Avrupa ülkesindeki resmi politikalara göre durum kaygı verici.

Araştırmacılar Dünya Sağlık Örgütü'nün 5 yaşın altındaki çocukların uygun psikosomatik gelişimi için 2019'da yayınladığı 24 saatlik yönergelere uymadığı sonucuna vardı. Bu yönergeler şu şekilde:

  • İki yaşın altındaysa ekran karşısında vakit geçirtmeyin.
  • 2-5 yaşlarında günde bir saatten fazla ekrana izin vermeyin.
  • 3-5 yaş döneminde 10-13 saat uyumalarını sağlayın. 

Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Haberi Görüntüle

BEŞ YAŞ ALTI ÇOCUKLAR NE KADAR HAREKET ETMELİ?

Kılavuza göre, beş yaşın altındaki bir çocuğun sağlıklı gelişimi için her gün en az üç saat fiziksel aktivite yapması gerekiyor. Ancak her 10 çocuktan üçü ekran karşısında günde iki saatten fazla vakit geçiriyor. 

2019 ve 2020'de yayınlanan başka bir araştırma da aynı tabloyu ortaya koydu: Okul öncesi çocuklar, fiziksel olarak yeterince aktif değil. Hafta sonlarını ebeveynleriyle birlikte boş zaman geçirenlerin fiziksel aktiviteleri, okula gittikleri hafta içi günlere göre daha düşük. Ayrıca her on çocuktan üçü günde iki saatten fazla ekran karşısında vakit geçiriyor. 

Kalp krizi Kalp krizi "ben geliyorum" diyor! İşte en ilginç ama en... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR

Uzmanlara göre ekran başında geçirilen süre arttıkça fiziksel aktivite azalıyor ve bunun sonucunda çocuklar doğuştan gelen fiziksel aktif olma eğilimlerini kaybediyor. Ancak fiziksel aktivitedeki azalmanın çocukların gelişimi üzerinde daha fazla etkisi var.

Çok sayıda araştırma, fiziksel aktivitenin özellikle bu yaş için önemini ortaya koyuyor. Hareket, çocukların yaşamlarının bir ifadesi ve odak noktası olduğundan, okul öncesi çocuklar hareket ve bedenleri aracılığıyla çevrelerindeki dünyayı algılar, bu nedenle hareket onların hem bilişsel hem de duygusal gelişimlerine büyük katkı sağlıyor. 

Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Doktorlar uyarıyor: Diliniz bu renkteyse hemen hastaneye gidin! Haberi Görüntüle

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

DSÖ YÖNERGELERİ KARŞILANMIYOR

Avustralya'daki araştırmacılar tarafından yapılan toplu bir analiz, Avrupa'daki okul öncesi çocukların yaklaşık yüzde 75'inin DSÖ yönergelerini karşılamadığını ve bu oranın, kronik hastalığı olan çocuklar gibi bazı nüfus alt gruplarında daha da yüksek olduğunu ortaya çıkardı. 

Yunanistan, Arnavutluk, İngiltere, Belçika, İspanya, Hollanda , Polonya, Portekiz, Rusya, İskoçya, İsveç, Türkiye ve Finlandiya'yı kapsayan araştırmanın sonuçları "The Lancet" dergisinde yayınlandı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading