Yandex Metrica

Dopamin nedir? Beynin ödül merkezinden salgılanan dopamin ne işe yarar?

Dopamin nedir? Beynin ödül merkezinden salgılanan dopamin ne işe yarar?

Dopamin, beyindeki motivasyon, hareket, ruh hali gibi düzenlemeleri yöneten kimyasal bir haberci. Beynin ödül sisteminde yer alan bu salgı, günlük bazı aktivitelerle artış gösterip kişinin mutlu hissetmesini sağlıyor. Düşük dopamin seviyeleri ise depresyona yol açabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:00

Dopamin nedir? Dopamini yükselten aktiviteler nelerdir? Dopamin eksikliği nelere yol açar? İşte cevaplar...

Beyninizde motivasyon, hareket, hafıza, ruh hali, uyku ve davranış düzenlemesini yöneten kimyasal bir haberci olan dopamin, beynin ödül sisteminin merkezinde yer alıyor. Bu salgı, faydalı bir davranışta bulunduğunuzda sizi ödüllendirip davranışı tekrarlamanız için sizi motive ediyor.

Dopamin, kişinin yaptığı aktivitelere göre artıyor ya da azalıyor. Düzenli olarak yeterli uyku almak, müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, işlenmiş gıda alımınızı sınırlamak gibi durumlarda dopamin seviyesi büyük ölçüde yükseliyor.

Tabi dopamini düşüren bazı durumlar da var. Düşük libido, kötü beslenme, kas sertliği, uykusuzluk, motivasyon eksikliği, tükenmişlik, dikkatsizlik, ilgisizlik ve kayıtsızlık hep dopamin eksikliği belirtileri. Bu eksiklik ise depresyon, bağımlılık, şizofreni ve Parkinson hastalığı gibi çeşitli tıbbi durumları beraberinde getiriyor. 

Düşük dopamin seviyelerine sahip kişiler için çeşitli takviye ve ilaçlar mevcut. Bununla birlikte, dopamin seviyenizi doğal olarak artırmak için de kullanabileceğiniz bazı teknikler var.

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

YETERLİ ŞEKİLDE UYUYUN

Sağlığımızı korumak için her gece yeterli miktarda uyku almak gerekiyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yetişkinlerin her gece ortalama yedi saat veya daha fazla uyumasını öneriyor. Yeterince uyumadığınızda vücudunuzdaki dopamin reseptörleri olumsuz etkilenebiliyor.

Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da zararlı çoğu da! İşte meyvelerle ilgili bilmeniz gerekenler Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da... Haberi Görüntüle

MÜZİK DİNLEYİN

En sevdiğiniz müziklerden bazılarının bir listesini yapın ve kendinizi halsiz, motivasyonsuz hissettiğinizde veya dopamin seviyenizin düşük olduğunu gösteren başka belirtiler yaşadığınızda dinleyin. 2011 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, zevkli bulduğunuz müzik dinlediğinizde beyninizde dopamin salınımına yol açabileceğini saptadı.

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

SAĞLIKLI BİR DİYET YAPIN

Sağlıklı beslenmenin hem bedeniniz hem de zihniniz için çeşitli faydaları var ve dopamin seviyenizi artırmak bunun bir parçası. Badem, yumurta balığı ve tavuk gibi tirozin açısından zengin yiyecekler, dopamin seviyelerini artırmak için ideal. 

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

EGZERSİZ YAPIN

Düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için çok önemli olduğu kanıtlanmış. Bu ayrıca dopamin seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ne zaman egzersiz yaparsanız beyniniz bir miktar dopamin salgılar. 

Ne ilaç ne krem! Bu hareket migrenden eser bırakmıyor! Kaşlarınızın... Ne ilaç ne krem! Bu hareket migrenden eser bırakmıyor! Kaşlarınızın... Haberi Görüntüle

İŞLENMİŞ ŞEKERİ AZALTIN

Şeker ve soda gibi işlenmiş şekerleri tüketmek dopamin seviyenizi artırma yeteneğine sahiptir, ancak bu artış yalnızca geçici ve yapaydır. Şeker, vücudunuzun doğal olarak üretme hızını etkilerken, geçici olarak dopamin artışı sağlayabilir.

Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla sütyen takanlarda... Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla... Haberi Görüntüle

STRESİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Stres birçok tıbbi durumun habercisidir, aynı zamanda düşük dopamin seviyelerine de neden olur. Hayatımıza stres getiren şeylerin kontrolü her zaman bizde olmayabilir, ancak üzerinde kontrol sahibi olduğunuz stres faktörlerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading