Yandex Metrica

Demans hastaları yalnız yaşayabilir mi? İlk evrelerde nelere dikkat etmeli?

Demans hastaları yalnız yaşayabilir mi? İlk evrelerde nelere dikkat etmeli?

Demans, yaşlılarda görülme sıklığı git gide artan bir hastalık. Böyle bir hastalığa yakalanma durumunda ilk akla gelen ise bakıma muhtaç hale gelme ihtimali. Aslında hastalığın ilk evrelerinde kişi, tek başına rahatlıkla yaşayabilir. Düşme ve kaybolma risklerine karşı gerekli hazırlığını yapan hasta, evinin bazı bölümlerine yapıştıracağı küçük notlarla bu süreci geçirebilir. Elbette hastalık ilerledikçe farklı adımlar atılması da gerekiyor.

Sağlık

10.02.2024, 03:07

Bunama olarak bildiğimiz demans, belki de kanserden sonra görülen en ölümcül hastalık. Bir kişiye bu teşhis konulduktan sonra "şimdi ne olacak?" tarzında düşünceler görülmeye başlıyor. "Hasta olan kişi yalnız kalabilir mi?", "Ona kim bakacak?", "Düşer mi?", "Kaybolur mu?" gibi sorular sıklıkla soruluyor. 

Aslında demansın erken evrelerinde güvenli bir şekilde yalnız yaşamak ve hayatın tadını çıkarmak mümkün. Hatta demansı olan yaklaşık 15 milyon kişinin yalnız yaşadığı tahmin ediliyor. 

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

GPS TAKİP BİLEKLİKLERİ İŞE YARAYABİLİR

En büyük endişe olan kaybolma ihtimaline karşı tıbbi kimlik bilezikleri yardımcı olabilir. Bu cihazlardaki GPS takip cihazları hastanın yakınlarına takip imkanı verir. 

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

DÜŞME İHTİMALİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

Evin içinde düşmelere karşı da bazı önlemler alınırsa kişi zorluk yaşamaz. Tutunma yerleri, sert köşeli cisimlerin ortadan kaldırılması gibi tedbirler sayesinde hasta herhangi bir riskle karşı karşıya kalmaz. 

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

YEMEK YAPMA İŞİ İÇİN İPUÇLARI HAZIRLAYIN

Demansı olan bazı kişiler yemek hazırlamakta zorlanabilir. ancak bazı düzenlemelerle bu süreci kolaylaştırabilirler. Örneğin, buzdolabına yapışkan notlar veya yiyecek resimleri ekleyebilirler. Yiyecekleri pişirmek için doğru miktarda malzeme eklemeye yardımcı olan bir tarif kitapçığı kullanabilirler. Ayrıca, yiyeceğin doğru sürede pişmesini sağlamak için bir zamanlayıcı kullanmak da işe yarayabilir. 

Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız 8 yiyecek Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız... Haberi Görüntüle

EV İŞLERİ İÇİN YARDIMCI DÜŞÜNÜLEBİLİR

Günlük işleri yaparken dikkati dağıtacak şeyleri azaltmak da önemli bir adım olacaktır. Televizyonu veya yüksek sesli müziği kapatmak gibi. Hastalık ilerledikçe, bunaması olan bir kişinin günlük işlerde daha fazla yardıma ihtiyacı olabilir. Bunun için bir yardımcı tutulabilir. 

Demansı olan kişilere genellikle nörolojik değişiklikleri yavaşlatmak için ilaçlar reçete edilir. Hastaya ilaçlarını almasını hatırlatmak için çeşitli seçenekler mevcut. Bazı kişiler için basit bir telefon alarmı yeterli olabilirken bazı kişiler için hap kutusu kullanmak gerekebilir. Alarm hatırlatıcısı, haftalık hap kutusu veya ilaç dağıtıcısı olan bir hap kutusu faydalı olabilir. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading