Yandex Metrica

Sitede Ara

Memur ve emekliye zam geliyor! Ne kadar zam olacağı ve tarihi de belli oldu

Memur ve emekliye zam geliyor! Ne kadar zam olacağı ve tarihi de belli oldu

Memur ve emekli vatandaşları ilgilendiren zam haberi geldi. Ek gösterge hakkında yasal düzenleme temmuz ayının başında Meclis'ten geçti. Yasa, 2023'ün Ocak ayından itibaren uygulanacak. Bu tarih itibarıyla da maaş ve ikramiyelerde ek göstergeyle birlikte artış yaşanacak.

Magazin

23.01.2024, 19:40

Uzun süredir beklenen 3600 ek gösterge hakkında milyonlarca memur ve emekli vatandaşlarını ilgilendiren açıklama geldi. 3600 ek gösterge, kamu çalışanları tarafından merak ediliyor. 3600 ek göstergeyle ilgili detaylar merak ediliyor. Hürriyet'ten Noyan Doğan, konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.

EK GÖSTERGE İLE MAAŞLAR ARTACAK MI?

Ek gösterge hakkında yasal düzenleme temmuz ayının başlarında Meclis'ten geçerek yasalaştı. 2023'te uygulanmaya başlayacak. Yani yılbaşından itibaren tüm kamu personeli ve emeklilerin ek göstergelerinde artış olacak.

Bu tarihten itibaren maaşlar ve ikramiyeler de ek göstergeye paralel olarak artış gösterecek. 

Kamudaki hemen hemen tüm meslek grupları ek gösterge kapsamına dahil edildi ve ek göstergeleri artırıldı. Ek gösterge artışıyla kamu çalışanlarının mevcut maaşında değişiklik olmayacak ancak emekli maaşları ve ikramiyeleri göstergeye göre artacak.

Öğretmenlerin, iki yıl ve üzeri yükseköğretim mezunu polislerin ve sağlık çalışanlarının ek göstergeleri 3600’e çıkarıldı. Bu kapsamda birinci derece 30 yıl çalışan ve göstergesi 3000 olan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisinin ek göstergesi 3600'e çıktığında emekli aylığı 1.728 lira, emekli ikramiyesi ise 62 bin lira artacak.

Bekçi, avukat, uzman erbaş, matematikçi, fizikçi, jandarma ve kimyager gibi ek göstergesi 3000 olan tüm memurların ek göstergeleri 3600'e çıkarıldı. Böylece emekli maaşlarında 1.728 lira, ikramiyelerinde ise 62 bin lira artış olacak.

TÜM GÖSTERGELER YÜKSELDİ

Ek göstergesi 2200 olan kamu çalışanlarının göstergeleri de 3600’e yükselecek. Bu meslek grupları arasında gelir uzmanları, din görevlileri, yükseköğretim mezunu hemşireler, mali hizmet uzmanları, denetmenler, şube müdürleri, il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri gibi meslekler yer alıyor.

Bu kapsamda ocak ayından itibaren ek göstergelerin yükselmesiyle şube müdürünün emekli aylığı 1.946 lira, emekli ikramiyesi de 70 bin lira artacak.

Düzenlemeyle birlikte ocak ayından itibaren kamuda genel müdür yardımcısı gibi görev yapan yöneticilerin ek göstergeleri de 4.440'e çıkacak. Bu görevdeki kişilerin emekli aylığı ve ikramiyeleri de bu oranda artış gösterecek.

Yardımcı hizmetler grubunda çalışanların göstergeleri ise 2023 Ocak'tan itibaren 600 puan artacak.

EMEKLİLERE NASIL YANSIYACAK?

Ocak ayında zamla birlikte kamu çalışanlarının ek gösterge artışı nedeniyle emekli maaş ve ikramiyeleri bugünkü rakamlardan daha yüksek olacak.

Emekli kamu görevlilerinin ek göstergeleri de aynı tarihten itibaren iyileşecek. Emekliler de ek gösterge artışından yararlanacak. 3000 ek göstergesi olan emekli bir öğretmenin Ocak ayı itibarıyla ek göstergesi 3600'e çıkacak.

Böylece emekli maaşları artacak ancak ikramiyelere yansımayacak. Yani ek gösterge artışıyla birlikte ikramiye farkı almayacaklar.

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Ek göstergeleri 3600'e yükselten düzenleme 15 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek. Mevcut emekliler bu tarihten itibaren ek gösterge artışından yararlanacak. İkramiye konusunda ise yalnızca bu yıl emekli olanlardan bazıları faydalanabilecek.

3600 EK GÖSTERGE SÖZLEŞMELİ MEMUR İÇİN GEÇERLİ OLACAK MI?

Bakan Vedat Bilgin, "Sözleşme yapılması zorunlu olanları statülere dönüştüreceğiz, diğerlerinin de kadro haklarını vereceğiz" dedi. Bu kapsamda yükseköğretim mezunu ebe, diğer sağlık hizmeti sınıfında yer alanlar, kimyagerler, avukatlar, matematikçi, istatistikçi, jeolog, hukuk müşavirleri, uzman jandarmalar, uzman erbaş ve bekçiler de 3600 ek göstergeye tabi olacaklar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading