Yandex Metrica

Endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıkladı!

Endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıkladı!

Ramazan ayında oruçlu olan bireyler endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın bozup bozmadığını merak ediyor. Endoskopi, kolonoskopi yaptıracak olanlar tutacakları oruca zararı var mı diye araştırıyor. Bunun sonucunda internette "Endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı?" diye arama yapılmaya başladı. Peki endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıkladı!

Yaşam

17.03.2024, 05:17

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşlar oruç ibadetini yerine getirmeye başladı. Endoskopi yada kolonoskopi yaptıracaklar bu işlemlerin orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. İnternette "Endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı?" diye aranmaya başladı. Peki endoskopi, kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıkladı!

Öldü sanılan Kate Middleton ilk kez görüntülendi! Aylar sonra ilk kez basın karşısında! Öldü sanılan Kate Middleton ilk kez görüntülendi! Aylar sonra ilk... Haberi Görüntüle

ENDOSKOPİ, KOLONOSKOPİ ORUCU BOZAR MI? DİYANET AÇIKLADI!

Din İşleri Yüksek Kurulu olan Diyanet, resmi internet sayfasında endoskopi, kolonoskopinin orucu bozup bozmayacağıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Midedeki hastalığı tespit amacıyla mideyi görüntülemek veya mideden parça almak için yaptırılan endoskopide, ağız yoluyla mideye tıbbî bir cihaz sarkıtılmakta ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonlardaki hastalığı teşhis etmek amacıyla, bağırsak içini görüntülemek veya parça almak için yapılan kolonoskopide, makattan bağırsaklara cihaz gönderilmekte ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonoskopide, hemen daima, endoskopide de genellikle, incelenecek alanın temizliğini sağlamak amacıyla cihaz içinden su verilmektedir.

Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 369, 376).

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading