Yandex Metrica

Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? 

Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? 

Enderun usulü teravih namazı internette araştırılanlar arasına girdi. Ramazan ayıyla beraber başlayan teravih namazları Müslümanlar tarafından eda ediliyor. Akşam ezanıyla oruçlarını açan vatandaşlar yatsı namazında teravih de kılıyor. Peki Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? 

Yaşam

16.03.2024, 13:54

Ramazan ayıyla birlikte enderun usulü teravih namazı internette en çok arananlar arasına girdi. Mübarek Ramazan ayını ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlar, enderun usulü teravih namazı nasıl kılınır diye araştırıyor. Peki Enderun usulü teravih namazı nedir, nasıl kılınır? 

Uraz Kaygılaroğlu'nun 'Bu sanat mı şimdi' dedirten paylaşımı tepki çekti! Sevgilisi için verdiği pozlar mide bulandırdı! Uraz Kaygılaroğlu'nun 'Bu sanat mı şimdi' dedirten paylaşımı tepki çekti!... Haberi Görüntüle

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NEDİR?

Enderun usulü teravih namazı, ismini Osmanlı zamanında bulunan Enderun Mektebi'nden almaktadır. Enderun usulü teravih namazını Osmanlı Sarayı'ndaki Enderun Mektebi'nden çıkan hocalar kıldırmıştır. Bu gelenek geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Saray kültüründen günümüze gelen Enderun Teravih namazını ilk olarak 1712 yılında Buharizade Mustafa Itri Efendi kıldırdığı düşünülmektedir.

Yeşilçam oyuncusu Ahu Tuğba'dan kötü haber! Amerika'da yoğun bakıma alındı! Durumu kritik! Yeşilçam oyuncusu Ahu Tuğba'dan kötü haber! Amerika'da yoğun bakıma alındı!... Haberi Görüntüle

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Enderun usulü teravih iki şekilde kılınabilir. İlkinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir. Yani ilk gecedeki geçkileri müezzinler yapmaktadır. Namaz esnasında Fatiha Suresi'nden sonra okunan zamm-ı sureler ise daha önceden hangisinin seçileceği kararlaştırılarak hazırlanır, rastgele okunmaz. Zamm-ı sureler anlamına göre seçilir.

Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden seçilir. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan mutluluğu anlatan ilahiler, ikinci on günde yerini Allah'tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söylenir. Son on günde de Ramazan'ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler tercih edilir. 

Enderun teravih namazı, her dört rekatı Türk Musiki'nin farklı makamlarında kılınır ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading